Χ. Στυλιανίδης στο Reuters: Οι επιθέσεις των Χούθι μειώνονται λόγω της επιχείρησης "Ασπίδες"

Το ελληνικό και το αμερικανικό ναυτικό συνέβαλαν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπορικής ελευθερίας στην Ερυθρά Θάλλασα, λένε αξιωματούχοι.
Open Image Modal
ΣΑΝΑ'Α, Υεμένη - 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Ένας άνδρας από την Υεμένη παρακολουθεί τις ειδήσεις στην οθόνη του φορητού υπολογιστή του που μεταδίδει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω της διάδοσης ειδήσεων σχετικά με την επίθεση στο πλοίο Zografia στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 16 Ιανουαρίου 2024, στο σπίτι του στη Σαναά της Υεμένης
Mohammed Hamoud via Getty Images

Η στενότερη διεθνής συνεργασία μεταξύ των ναυτικών αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειώσει την τελευταία εβδομάδα τον αριθμό των επιθέσεων που εξαπολύουν οι Χούθι της Υεμένης, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο Reuters την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχηγείο της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία φέρει την ονομασία «Aspides» (και στα ελληνικά σημαίνει «Ασπίδες») εδρεύει στη χώρα μας. 

«Για εμάς είναι ικανοποίηση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού και της έντασης των επιθέσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο περιθώριο της ναυτιλιακής εβδομάδας Ποσειδώνια στην Αθήνα.

«Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα με αποφασιστικότητα μπορεί να τις σταματήσει».

 

Open Image Modal
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα, Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Χ. Στυλιανίδης: Ως η πρώτη χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν

Η επιχείρηση «Ασπίδες» ξεκίνησε φέτος για να φυλάει τα πλοία από επιθέσεις των μαχητών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο και έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις και σε άλλες πολυσύχναστες πλωτές οδούς.

Οι Χούθι περιγράφουν τις επιθέσεις τους ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η ναυτιλία έχει να δει τέτοιες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Στυλιανίδης, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουν προκαλέσει «αισθητές επιπτώσεις, γεωπολιτικά, εμπορικά, νομικά, περιβαλλοντικά».

 

 

Η πρόσφατη μείωση, είπε, έδειξε ότι οι «Ασπίδες» και η επιχείρηση Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αλληλοσυμπληρώνονται, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ελευθερίας του εμπορίου στην περιοχή.

Οι Χούθι έχουν βυθίσει ένα πλοίο, το Rubymar, και έχουν καταλάβει ένα ακόμα. Τρεις Αμερικανοί ναυτικοί σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή επίθεση.

 

 

Η Ελλάδα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ναυτιλίας όσον αφορά τη χωρητικότητα, έχει επίσης επηρεαστεί, είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν επίσης ένας λόγος πίσω από την απόφαση της χώρας να διαδραματίσει πιο ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία της ΕΕ.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον δύο πλοίων που διαχειρίζονται ελληνικά πλοία τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει απροθυμία να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή», είπε. «Ως η πρώτη χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας».