Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό: Προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα

Αποκλιμακώνονται τα μέτρα σε εστίαση- διασκέδαση τη Δευτέρα. Πότε αναμένεται η επόμενη χαλάρωση.
Open Image Modal
Eurokinissi

Χαλαρώνουν από τη Δευτέρα τα μέτρα που ίσχυαν σε εστίαση και διασκέδαση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Την αποκλιμάκωση των μέτρων είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: Ειδικότερα, επανέρχεται η μουσική και το κανονικό ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, μα θα αφορούν καθήμενους. Η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων συνεχίζει να είναι μόνο για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, ενώ προβλέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών, και υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό (υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα) και τους πελάτες κατά την προσέλευση, την αποχώρηση και τη μετακίνηση μέσα στο κατάστημα.

Σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες η είσοδος γίνεται με επίδειξη κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή
βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).

Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε σχολεία που έκλεισαν λόγω κακοκαιρίας θα επιστρέψουν με ένα επιπλέον self test (τρία για την εβδομάδα ως την Παρασκευή).

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης είπε στον ΣΚΑΪ πως τις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα παρατηρηθεί αναστροφή κάποιων μέτρων, μα δεν θα αναστραφούν τα μέτρα που αφορούν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ως προς τη μερική χαλάρωση που λαμβάνει χώρα, σημείωσε πως βλέπουμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, εκτιμώντας παράλληλα πως τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση.

Ως προς την παραλλαγή Όμικρον, είπε πως «είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα», τονίζοντας ωστόσο πως οι άνω των 70 αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν. Όπως υπογράμμισε, ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος και γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ».

Από πλευράς της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Mega είπε ότι τα επιδημιολογικα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν μειωθει σε όλη τη χώρα όσο αφορά στα λύματα και νέα κρούσματα τα νουμερα. Ως ενα βαθμό αντιπροσωπευτικά όμως γιατί έγιναν λιγότερα τεστ λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και λιγότεροι εμβολιασμοί».

Όσον αφορά στους θανάτους, είπε πως ο αριθμός παραμένει σταθερός: «Έχουμε ύφεση στα περιστατικά και στα κρούσματα, αλλά και σταθεροποιηση στον αριθμό των θανάτων», συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει «με σταθερά βήματα με προσοχή γιατί δεν πρέπει να πάμε από ένα βήμα μπροστά σε δύο βήματα πίσω, και φυσικά να το επαναξιολογήσουμε σε λίγες μέρες».