Νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές από τη φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική

Εντοπίστηκε η σορός του 62χρονου ψαρά που αγνοείτο από την Πέμπτη.
|
Open Image Modal
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική.

Από την απίστευτη κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα. Η Πυροσβεστική ανέσυρε 6 νεκρούς από τις περιοχές Σωζόπολη, Νέα Πλάγια και Ποτίδαια. Το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε μια ακόμη σορός -η έβδομη- από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,8 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, η οποία ταυτοποιήθηκε από τους οικείους του ότι ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο άτυχος 62χρονος είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του για ψάρεμα στην Καλλικράτεια γύρω στις 6 το απόγευμα και έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των τραυματιών, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στα κατά τόπους νοσοκομεία. 

Open Image Modal
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Η θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ήταν σύντομη και μεγάλη έντασης. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, η τεράστια καταστροφή ήρθε μέσα σε μόλις 10 λεπτά που διήρκεσαν τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.  

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών,  Αθανάσιος Καλτσάς.

Και μέσα σε όλα αυτά αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσκόλεψε το έργο της πυροσβεστικής και των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ηλεκτροδότηση- ζημιές

Το βασικό ζητούμενο για τις αρχές είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απεστάλησαν γεννήτριες του Στρατού προς τους τόπους όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, λόγω των μεγάλων ζημιών στον κεντρικό πυλώνα ηλεκτροδότησης.  

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ασφαλώς και (οι γεννήτριες) δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, αλλά θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν μέρος της ζημιάς, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί, έστω και μερικώς, η περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη».

Open Image Modal
Eurokinissi

Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε σε σχετική δήλωση ο κ. Μανουσάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής. Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση.

Επίσης, δρομολογήθηκε η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών.

 

Open Image Modal
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Έκτακτη επιχορήγηση 

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ενέκρινε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές. 

Οι νεκροί. Μαρτυρίες και εικόνες

Μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο αέρας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα. (Στο βίντεο η μαρτυρία για το θάνατο της μητέρας και του παιδιού)

Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του. (το βίντεο ακριβώς από πάνω). 

Δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα. (το βίντεο ακριβώς από πάνω δείχνει το τροχόσπιτο). Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα, ενώ στην τραγική λίστα των νεκρών προστέθηκε και ο 62χρονος ψαράς.

 

Μαρτυρία 

«Όλα έγιναν ξαφνικά (...), κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο» υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τουρίστρια από το Κισινάου της Μολδαβίας.

«Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.

«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι ”είναι εδώ” και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» τονίζει.

Εκατοντάδες οι κλήσεις

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της σφοδρής κακοκαιρίας στην Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες με 96 οχήματα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Παράλληλα, διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κυρίως στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής, εκεί όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 600 κλήσεις.

Open Image Modal
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

 

Open Image Modal
Eurokinissi

 Ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους

«Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωσή του.

 

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι μονές του Αγίου Όρους δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Κανονικά λειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, που επίσης δεν επλήγησαν από τη θεομηνία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη εσπευσμένα στη Χαλκιδική ενώ διενεργήθηκε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων υπό τον ίδιο, στο δημαρχείο Νέας Προποντίας στα Νέα Μουδανιά. 

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει - άτυπος ακόμη - συντονισμός των υπηρεσιών.

SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Seleo.gr, Thestival.gr