Η σχεδιάστρια Χανάε Μόρι, παγκοσμίως γνωστή για τα κομψά μοτίβα πεταλούδων της, τα πολυάριθμα κουστούμια για τον κινηματογράφο και το νυφικό της αυτοκράτειρας της Ιαπωνίας, πέθανε, ανακοίνωσε το γραφείο της. Ήταν 96.
Ο Μόρι συμβόλιζε την άνοδο της Ιαπωνίας ως ένα σύγχρονο, μοντέρνο έθνος και την άνοδο της εργαζόμενης γυναίκας. Πέθανε στο σπίτι της στο Τόκιο στις 11 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την εμφάνιση ήπιου πυρετού.
Η αυτοκράτειρα Μασάκο φόρεσε ένα νυφικό της Χανάε Μόρι διακοσμημένο με μοτίβα από ροδοπέταλα όταν παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο, τότε διάδοχο του θρόνου, το 1993. Η Χανάε Μόρι σχεδίασε επίσης στολές για τους αεροσυνοδούς της Japan Airlines, τραπεζικούς υπαλλήλους, μαθητές γυμνασίου και την ιαπωνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.
Με το μότο της, «Νιώθεις αξιοπρεπής, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν τα φοράς», η Μόρι ήθελε να δώσει αυτοπεποίθηση σε όσους φορούσαν τα σχέδιά της. Οι ομπρέλες και τα κασκόλ της ήταν συχνά στολισμένα με πολύχρωμες πεταλούδες.
Η Χανάε Μόρι, γνωστή με το προσωνύμιο «Madame Butterfly» για τα εμπνευσμένα από τις πεταλούδες σχέδια που έγινε το σήμα κατατεθέν της στην πορεία των δεκαετιών, υπέγραψε πολυτελείς δημιουργίες που φόρεσαν η Νάνσι Ρέιγκαν, η Γκρέις Κέλι, μέλη της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας και της ιαπωνικής ελίτ.
Σχεδίασε κουστούμια επίσης για την όπερα, συμπεριλαμβανομένου του «Madame Butterfly» στο Μιλάνο το 1985, και του θεάτρου Σός. Το 2002 της απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση.
Ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες στην Ιαπωνία που τέθηκε επικεφαλής διεθνούς εταιρείας μόδας.
Η καριέρα της την οδήγησε από το Τόκιο - όπου έκανε το ντεμπούτο της, δημιουργώντας κοστούμια για τον κινηματογράφο - στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι όπου, το 1997, είδε τον οίκο μόδας του οποίου ηγείτο να γίνεται ο πρώτος από την Ασία που εντάχθηκε στην υψηλή ραπτική.
Μεγάλα ονόματα της ιαπωνικής μόδας, όπως ο Ίσε Μιγιάκι, που πέθανε στις αρχές του μήνα, ακολούθησαν τα βήματά της.
Παρά το κλείσιμο του παρισινού ατελιέ της το 2004 μετά το τελευταίο ντεφιλέ της στη γαλλική πρωτεύουσα, μπουτίκ της Χανάε Μόρι παραμένουν ανοικτές στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Τα αρώματά της πωλούνται σε όλο τον κόσμο.