Χάος στο Σουδάν: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες. Ανένδοτοι στις διεθνείς πιέσεις οι στρατηγοί

Στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 15 Έλληνες, δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.
|
Open Image Modal
INSTAGRAM @LOSTSHMI via Reuters

Σε τουλάχιστον 56 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες, ανέρχεται ο απολογισμός της δεύτερης ημέρας ανάφλεξης στο Σουδάν. Τρία μέλη του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ενώ “δεκάδες θανάτους” αναφέρουν και οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκκωφαντικές εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν από τα πυκνοκατοικημένα βόρεια και νότια προάστια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, με τανκς στους δρόμους και μαχητικά αεροσκάφη σε συνεχείς επιδρομές.

Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ.

“Είμαι συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών, καθώς και από τις αναφορές για λεηλασία εγκαταστάσεων του ΟΗΕ”, προσέθεσε στη δήλωσή του.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, ενώ ρουκέτα έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, όπως ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά  μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη  διαπίστευση στο  Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. 

Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας  από την  Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία  βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με  τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον  Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις  χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ.

Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

 

Open Image Modal
INSTAGRAM @LOSTSHMI via Reuters

 

Οι παραστρατιωτικοί του RSF λένε ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, αλλά ο στρατός επιμένει ότι είναι επικεφαλής, με την αεροπορία αργά το Σάββατο να προτρέπει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο βάσεις των RSF.

 

 

Ο στρατός κάνει λόγο για κτήρια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν επίσης αναφορές για 400 εγκλωβισμένους μαθητές σε σχολείο.

Το RSF, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013, προέκυψε από την πολιτοφυλακή Janjaweed που στράφηκε κατά των μη αραβικών εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ μια δεκαετία νωρίτερα, προκαλώντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Η προγραμματισμένη ένταξη του RSF στον τακτικό στρατό ήταν βασικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα τερμάτιζε την πολιτικοοικονομική κρίση που πυροδότησε το πραξικόπημα του 2021.

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν συνεχίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλεί για βοήθεια, ζητώντας ασφαλείς διαδρόμους για ασθενοφόρα και κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τα καταιγιστικά πυρά.

Μάχες ξέσπασαν επίσης έξω από το Χαρτούμ, συμπεριλαμβανομένης της εύφλεκτης δυτικής περιοχής Νταρφούρ.

Στην πολιτεία Κασσάλα στα ανατολικά σύνορα, ο στρατός σφυροκοπά με πυρά πυροβολικού στρατόπεδο των παραστρατιωτικών.

Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ, κάλεσαν τις δύο πλευρές να “επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου”.

«Καμία διαπραγμάτευση»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση παύση των εχθροπραξιών», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι μάχες «απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια των Σουδανών αμάχων».

Παρόμοιες εκκλήσεις ήρθαν από την Αφρικανική Ένωση, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και προέτρεψε για διάλογο.

Η Αφρικανική Ένωση συνέρχεται εκτάκτως, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από αίτημα της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως οι δύο στρατηγοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντάγκλο, γνωστός και ως Χεμέτι, είπε: «Ο εγκληματίας Μπουρχάν πρέπει να παραδοθεί».

Ο στρατός ανακήρυξε τον Ντάγκλο «καταζητούμενο εγκληματία» και τους RSF «ανταρτική πολιτοφυλακή», λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες μέχρι τη διάλυση» της ομάδας.

Ο Μπουρχάν, στρατιώτης σταδιοδρομίας από το βόρειο Σουδάν, αναρριχήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του φυλακισμένου πλέον ισλαμιστή στρατηγού Μπασίρ. Ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα ήταν “αναγκαίο” για να συμπεριληφθούν περισσότερες φατρίες στην πολιτική.

Ο Ντάγκλο χαρακτήρισε το πραξικόπημα «λάθος» που απέτυχε να επιφέρει αλλαγές και αναζωογόνησε τα απομεινάρια του καθεστώτος του Μπασίρ που ανατράπηκε από τον στρατό το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Η βία, κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, άφησε νεκρούς περισσότερους από 120 αμάχους, ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας διαρκεί 18 μήνες.

Μαρτυρία Ελλήνων στο Σουδάν: «Είμαστε εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη και πυροβολούν απ’έξω» (βίντεο)

Μέσα σε διασταυρούμενα πυρά έχουν εγκλωβιστεί οι Έλληνες στο Χαρτούμ του Σουδάν όπου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα με αμείωτη ένταση οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και παραστρατιωτικές ομάδες.

Στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 15 Έλληνες, δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα στον Alpha ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.
Την ώρα που μιλούσε ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί. «Ήταν αδύνατον να βγει κανένας έξω», εξήγησε ο κ. Σάββας.

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε ακόμη στους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Πριν ολοκληρώσει ο μητροπολίτης, η επικοινωνία μαζί του διακόπηκε και δεν ήταν πλέον εφικτή, ανέφερε ο Alpha.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ωστόσο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έναν από τους τραυματίες, ανέφερε πως ο λόγος που η επέμβαση δεν έχει γίνει ακόμη είναι εξαιτίας των μαχών οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων.

«Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείριση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε.

Από τις συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες. Δύο Έλληνες είναι ανάμεσα στους τραυματίες.
Χθες το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ErtNews / Reuters