Χατ τρικ στην «πράσινη» ενέργεια από τους ελληνικούς ομίλους

Σημαντικές κινήσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου της ενέργειας, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Open Image Modal
Eurokinissi

Εκρηξη επενδύσεων στην παραγωγή «καθαρής ενέργειας» προβλέπεται τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους ομίλους, Ήδη, μέσα στον Φεβρουάριο του 2021, και παρά την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, προχωρούν σημαντικές κινήσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου της ενέργειας, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σημειώνεται πως με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, ήτοι 35% μέχρι το 2030, απαιτείται δυναμικότητα 19 GW, από τα 10,5 GW που έχουμε σήμερα. Τα υπολοιπόμενα 8,5 GW αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 9 δις. ευρώ. Τα έργα ωστόσο που ετοιμάζονται αντιστοιχούν σε δεκαπλάσια αξία, ήτοι 80 δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία. Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι τα επενδυτικά κεφάλαια για ΑΠΕ αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι αποτελούν το 30% του Next Generation EU ενώ η αγορά πιέζει για υψηλότερους στόχους στην πορεία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Μυτιληναίος συνήψε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων της «Εγνατία Γκρουπ», συνολικής ισχύος 1,48 GW. Το επενδυτικό σχέδιο της Εγνατία Γκρουπ είχε ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ ο προϋπολογισμός των έργων είναι ύψους 888,1 εκατ. ευρώ και αφορά στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει 240 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο έως σήμερα στην Ελλάδα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW ξεκινούν να κατασκευάζουν η Ελλάκτωρ και η πορτογαλική EDPR, μετά την υπαγωγή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 489 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία και τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο αιολικής ενέργειας στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στις 1.435 GWh  ετησίως και συνολικά το project, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της συμφωνίας των δύο εταιριών τον περασμένο Οκτώβριο, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το σύμπλεγμα των αιολικών των δύο εταιριών θα έχει κατασκευαστεί σε πέντε χρόνια και το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με στοιχεία τους, αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των προβλεπόμενων από το ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στα 20 χρόνια λειτουργίας των ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο συνεπάγονται 635 εκατ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία (περίπου 32 εκατ. ευρώ ετησίως). Θα δημιουργηθούν, επίσης, 182 θέσεις εργασίας.

Πέραν των παραπάνω, νέα επένδυση στα πλωτά αιολικά πάρκα προανήγγειλε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με το επενδυτικό σχήμα Ocean Winds (που αφορά κοινοπραξία και της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE. Ο πρόεδρος της ΤΕΝΕΡΓ, Γ. Περιστέρης στο πλαίσιο δημόσιας ομιλίας του σε συνέδριο της ΕΛΕΤΑΕΝ, ανάφερε ότι η κοινοπραξία προτίθεται να διεκδικήσει στη χώρα μας θαλάσσιες παραχωρήσεις για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατά την ίδια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων, εκτιμώντας πως σχετική νομοθεσία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.