Χαζτηδάκης: Μέσα στους πραγματικούς φτωχούς οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν κρυφτεί και εύποροι

Συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος στον ΣΚΑΪ.
Open Image Modal
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπάρχουν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν τα είχαμε κλείσει και πληρώναμε τους εργαζόμενους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας στοίχιζαν φθηνότερα», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, παρομοιάζοντας την κατάσταση με αυτήν που είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα στον ΟΣΕ.

«Είναι προφανές ότι η χώρα θα πρέπει να πάει στην εποχή μετά-λιγνίτη. Δεν μιλάμε για αύριο το πρωί. Προφανώς θα πρέπει να πάμε με προσοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μετάβαση και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε και πόρους από την ΕΕ για αυτή τη μετάβαση. Αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να λειτουργείς ένα εργοστάσιο το οποίο αν το είχες κλειστό και πλήρωνες τους εργαζόμενους θα σου στοίχιζε λιγότερο”, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 120 δόσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση τα χρέη θα πληρώνονταν σε 10 χρόνια και τότε δεν θα υπήρχε η ΔΕΗ. «Προφανώς χρωστάνε και πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά η κατεύθυνση η δική μας είναι σε σχέση με τους φτωχούς να μην υπάρχει πίεση», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει πίεση όμως σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση. Σας είπα 800 εκατ. οφείλονται από 60.000 ανθρώπους. Και χθες αποκαλύφθηκε από τη ΔΕΗ η ιστορία με αυτόν στην Κηφισιά, με τη βίλα, με τα 1.000 περίπου τ.μ., που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει ειδική εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν».

Για το θέμα των ρευματοκλοπών ανέφερε ότι «δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των λεγόμενων έξυπνων μετρητών. Διότι αν είχε προχωρήσει θα μπορούσε το πράγμα να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί, αλλά πρωτίστως χρειάζεται να στηριχθεί η επιχείρηση».

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφήρμοσε μία πολιτική στη ΔΕΗ που ξεπερνάει κάθε φαντασία καθώς στη θέση του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» κάνανε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση, χωρίς λεφτά για τη ΔΕΗ. «Αποφάσισαν να πάει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα. Λοιπόν, αυτό θα το γράψει η ιστορία, είναι για τα ρεκόρ γκίνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα οι ενέσεις ρευστότητας να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διότι τότε θα βγει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) «και πρέπει να έχουμε περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας, διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα για τη ΔΕΗ».

«Και πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που θα έρθει πάλι η τρόικα εδώ πέρα- γιατί θεωρητικώς έχουμε απαλλαγεί από τα μνημόνια, αλλά πρακτικώς θα τους έχουμε κάθε τρεις και λίγο, λόγω των κατορθωμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε κλείσει μαζί τους μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης»δ, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ