Με δραστικές κινήσεις και όχι ... παυσίπονα επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να προλάβει περαιτέρω εσωκομματικές διαμάχες με αφορμή της υπόθεση Novartis, την ώρα που σύσσωμη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα καλείται να σταθεί ομοιογενής απέναντι στην υπό σύσταση Προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει από το κόμμα τον άλλοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελο Αντώναρο, έφερε εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον «πόλεμο» Μητσοτακικών - Καραμανλικών που τελούσε εν υπνώσει, άλλα και τα σενάρια για τις υπόγειες διαδρομές στο τρίγωνο Μαξίμου - Προεδρικό Μέγαρο και Παναγή Κυριακού, όπου βρίσκεται το πολιτικό Γραφείο του Κώστα Καραμανλή.
Προφανώς και η ακαριαία απόφαση του Πρόεδρου της ΝΔ ήταν και ένα κάποιου είδους μήνυμα και προς άλλα στελέχη που είτε σκέπτονται είτε σχεδιάζουν να προκαλέσουν ρήγμα στο γαλάζιο στρατόπεδο, την ώρα που ένας γαλάζιος πρώην Πρωθυπουργός και αρκετοί πρώην υπουργοί υγείας της ΝΔ βρίσκονται στο στόχαστρο μιας υπόθεσης με ανεξέλεγκτες πολιτικές παρενέργειες.
Είναι ενδεικτικό ότι κυριολεκτικά στο πάρα πέντε διασώθηκε από την ποινή της διαγραφής ένας ακόμα στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βλάχος, που πρώτος έθεσε θέμα ακόμα και παραίτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, λόγω της εμπλοκής του ονόματος του στη δικογραφία της Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που τον «έσωσε» ήταν η απόφαση του - και οι αναμενόμενες «συμβουλές» που δέχθηκε - να ακυρώσει σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εμφανίσεων του, μετά τις επίμαχες αναφορές του εναντίον του αντιπροέδρου του κόμματος.
Για τον Πρόεδρο της ΝΔ πάντως, ο εσωκομματικός θόρυβος που ξέσπασε και οι αρρυθμίες στο γαλάζιο στρατόπεδο είχαν και μια ανέλπιστη θετική εξέλιξη, με την δημόσια δήλωση στήριξης στις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.
Στέλεχος και αυτός προερχόμενος από το μπλοκ των Καραμανλικων, δεν δίστασε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις τοποθετήσεις στελεχών που βρίσκονται πολιτικά κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, προτάσσοντας την ανάγκη κοινής συμπόρευσης και ενότητας απέναντι στις επιθέσεις λάσπης από το κυβερνητικό επιτελείο.