Πανικός, σύγχυση, νέες εκκενώσεις αμάχων-Στο στόχαστρο του Ισραήλ η Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

Χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Γάζα προανήγγειλε το Ισραήλ. Χαοτικές και αδύνατον να εφαρμοστούν οι οδηγίες εκκένωσης. Πτώματα και τραυματίες πλημμυρίζουν νοσοκομεία.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, όπου εδώ και σχεδόν δύο μήνες ο ισραηλινός στρατός πίεζε τους αμάχους Παλαιστινίους να μετακινηθούν για την δική τους ασφάλεια καθώς επιχειρούσε στον βορρά, επεκτείνει τώρα και τις χερσαίες επιχειρήσεις του το Τελ Αβίβ. 

″Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός επιχειρεί παντού, όπου έχει οχυρά η Χαμάς”, είπε ο εκπρόσωπός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκαρί. Επίσης, ανώτατοι αξιωματικοί αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον ολοκληρώσει τους περισσότερους στόχους που είχε θέσει στον βορρά. 

Ήδη από την Παρασκευή αλλά με αποκορύφωμα το τελευταίο 24ωρο , το Ισραήλ εξαπέλυε ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του νότου και κυρίως στην πόλη Χαν Γιουνίς σπέρνοντας τον απόλυτο πανικό στους αμάχους.  Κάτοικοι της περιοχής, εσωτερικά εκτοπισμένοι και οργανώσεις στο Νότο, αναφέρουν πως η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική κάνοντας λόγο για τέτοιας σφοδρότητας βομβαρδισμούς που δεν είχαν σημειωθεί μέχρι τώρα στην περιοχή. 

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγμα σε είσοδο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ”πολλοί” άμαχοι, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η δε Χαμάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την ”κατάφωρη παραβίαση” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τον ισραηλινό στρατό.

Συνθήκες ασφυξίας και στο βάθος σχέδιο αναγκαστικού εκτοπισμού;

Αν και ανακοινώθηκαν ορισμένες ασφαλείς περιοχές για την  μετακίνηση αμάχων, αυτή είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολη ενώ συνολικότερα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα η συνεχής ώθηση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων προς τον ήδη επιβαρυμένο νότο. Επιπλέον οι οδηγίες είναι αρκετά ”χαοτικές” με την διαίρεση της Γάζας σε εκατοντάδες αριθμημένες περιοχές ενώ και η πρόσβαση στον ίντερνετ είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη για κάποιους και άρα και η λήψη πληροφοριών για εκκένωση περιοχών.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως ήδη 4 στους 5 αμάχους έχουν εκτοπιστεί δηλ. 1,8 εκατ. άνθρωποι  (από τα 2,3 εκατ. συνολικού πληθυσμού) και προσπαθούν όλοι να”στριμωχτούν” στις νότιες περιοχές. Τώρα, ο ισραηλινός στρατός ”σπρώχνει” ακόμη περισσότερους νοτιότερα σε ακόμη πιο περιορισμένες εκτάσεις προκαλώντας μια ασύλληπτη κατάσταση. 

Και φυσικά υπάρχουν ανησυχίες για το εάν απώτερος στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μια τέτοιας κατάστασής που οι άμαχοι να περάσουν στην Αίγυπτο... 

Ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πάντως πως ″Δεν επιδιώκουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους εκεί κάτω...Η Αίγυπτος ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το θέμα: δεν το επιθυμεί...Δεν επιδιώκουμε να εκτοπίσουμε τον πληθυσμό μόνιμα”. Η λέξη κλειδί βέβαια είναι ”μόνιμα”.

″Ζητήσαμε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης και ορίσαμε συγκεκριμένη ανθρωπιστική ζώνη στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας”, εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στην παράκτια περιοχή αλ Μαουάσι. ”Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χώρος και η πρόσβαση είναι περιορισμένα και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να λάβουμε τη στήριξη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία υποδομών στην περιοχή αλ Μαουάσι”, είπε.

 

Νέο καμπανάκι από Ουάσιγκτον: Μπορεί να οδηγήσετε τους αμάχους στην αγκαλιά του εχθρού 

Το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα ανακοίνωσε 15.523 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες και παιδιά,  έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Μόνο χθες ”ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 316 νεκροί και 664 τραυματίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ο Ασράφ αλ Κίντρα.

Το Ισραήλ όσο και εάν δηλώνει πως έλαβε υπόψιν τις συστάσεις των ΗΠΑ και προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εφαρμόζεται, η ανησυχία στην Ουάσιγκτον μεγαλώνει και οι δηλώσεις προς το Ισραήλ γίνεται πιο αυστηρές. 

Την Κυριακή μάλιστα, ξεχώρισε η δήλωση του αμερικανού Υπ. Εθνικής Άμυνας, Λοίντ Όστιν πως το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό καθώς με τις πράξεις του οδηγεί τους ”αμάχους στην αγκαλιά των εχθρών”. Αυτό που εννοεί φυσικά είναι πως το Τελ Αβίβ μπορεί να επιτύχει μια τακτική νίκη αλλά να υποστεί μια στρατηγική ήττα, κάνοντας τους αμάχους να στραφούν στην Χαμάς. 

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

 

Unicef: Ένας πόλεμος κατά των παιδιών

Επίσης, τεράστια απήχηση είχε και το βίντεο του Τζέιμς Έλντερ, της Unicef από το νοσοκομείο Αλ Νάσερ που είχε επισκεφθεί. 

Ο Έλντερ, κάνει λόγο για ανηλεείς, συνεχείς βομβαρδισμούς ακόμη και 50μ από το νοσοκομείο και τονίζεις πως παντού υπάρχουν παιδιά ακρωτηριασμένα, με εκτενή εγκαύματα, βαριά τραυματισμένα. ”Αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών” είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στην απόγνωση των ανθρώπων που όπως είπε τον τραβούσαν από τα χέρια και τον παρακαλούσαν να τους πει που μπορούν να πάνε για να είναι ασφαλείς...

 

″Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη φρίκη που ζουν τα παιδιά εδώ” ακούγεται να λέει σε βίντεο που ανάρτησε στο Χ. ”Βλέπω μαζικές απώλειες παιδιών”. 

Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν κατακλυστεί από τη μαζική ροή τραυματιών, ενώ τα αποθέματα των καυσίμων για να δουλέψουν οι γεννήτριες έχουν σχεδόν τελειώσει για μια ακόμη φορά, μετά την περιορισμένη είσοδο προμηθειών κατά την διάρκεια της παύσης πυρός.

Ο Εχάμπ αλ Νάτζαρ, κάτοικος της πόλης, ξεσπά. ″Επέστρεφα σπίτι μου και είδα τη βόμβα να πέφτει ”, είπε, περιγράφοντας τραγικές σκηνές, με πτώματα να έχουν σκορπιστεί στον δρόμο. ″Τα μισά ήταν μικρά παιδιά. Τι τους έφταιξαν; Δεν έχουν έλεος;”.

Στη γειτονική πόλη Ράφα, κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από πελώριο κρατήρα. Έγινε ”ασυνήθιστα σφοδρός βομβαρδισμός. Δεν ξέρουμε γιατί. Δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό”, έλεγε ένας, ο Μοχάμεντ Φατζάν.

Πηγές: Reuters, BBC, AFP, Wafa