Μπροστά σε μια σπάνια συλλογή 3.404 αυγών, που ήταν κρυμμένα σε συρτάρια, βρέθηκαν οι αρχές στην Αυστραλία οι οποίες σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές εντόπισαν κύκλωμα που έκανε παράνομο εμπόριο πτηνών.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι η συλλογή που εντοπίστηκε σε ένα σπίτι στο Granton της Τασμανίας στις 9 Ιουλίου, αξίζει 400.000 έως 500.000 δολάρια. Ωστόσο, τα αυγά ήταν κούφια, δηλαδή το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού είχαν αφαιρεθεί, που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν μόνο διακοσμητική αξία.
Τα τελευταία χρόνια, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και σπάνιων πουλιών έχει εξελιχθεί σε μια «βιομηχανία» δισ δολαρίων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ήδη πολλά είδη, βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.
Οι Αρχές αναζητούν έναν 62χρονο Αυστραλό ο οποίος θεωρείται ο κάτοχος της σπάνιας συλλογής. Αν εντοπιστεί και οδηγηθεί στο δικαστήριο θα καταδικαστεί για αδικήματα που παραβιάζουν τον Νόμο για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιοποικιλότητα του 1999.
Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, είπε το Environment and Water (DCCEEW) ότι ο 62χρονος συνέλεξε ο ίδιος τα αυγά των πουλιών, μεταξύ των οποίων ήταν και κάποια που περιλαμβάνονται στη λίστα CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας), και στη συνέχεια τα πουλούσε εκτός Αυστραλίας.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν σε ποια ήδη πουλιών ανήκουν τα αυγά, αν και θεωρείται βέβαιο ότι είναι σπάνια και απειλούμενα είδη. Ανάμεσά τους ωστόσο είναι αυγά από το πουλί παρδαλότε με σαράντα κηλίδες, που ζει μόνο στο νησί Μπρούνι της Τασμανίας, τον γρήγορο παπαγάλο και το ντροπαλό άλμπατρος.
Ευρωπαϊκή έρευνα για το παράνομο εμπόριο
Το 2023, οι ευρωπαϊκές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε σχέση με την παράνομη συγκομιδή, συλλογή, εμπορία, αγορά και πώληση αυγών πτηνών στην Ευρώπη και διεθνώς.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εντάλματα έρευνας με αποτέλεσμα να κατασχεθούν περισσότερα από 56.000 αυγά.
Η CITES εκτιμά ότι το διεθνές εμπόριο άγριας ζωής αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια - από ζωντανά ζώα μέχρι προϊόντα που προέρχονται από αυτά.
Περισσότερα από 40.000 είδη καλύπτονται από τη συμφωνία, με περισσότερες από 180 χώρες να την έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.