Χιλιάδες αιτούντες άσυλο κοιμήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα στο ύπαιθρο της Λέσβου, μετά τις διαδοχικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι εργασίες για το στήσιμο του νέου πρόχειρου καμπ στο Καρά Τεπέ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε πολλούς άντρες, γυναίκες και παιδιά να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές από καλάμια, κουβέρτες και τέντες.
Μια μέρα νωρίτερα, χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.
«Χρειαζόμαστε ειρήνη και ελευθερία. Η Μόρια σκοτώνει όλες τις ζωές», φώναζαν.
Την Παρασκευή, η Ελλάδα εξασφάλισε 200.000 τεστ ταχείας ανίχνευσης για τον κορονοϊό, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφέρθηκε στη Λέσβο για εκτεταμένους ελέγχους τόσο στους αιτούντες άσυλο όσο και στους ντόπιους.
Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι όσοι μπαίνουν στην νέα προσωρινή δομή θα υποβάλλεται σε τεστ για κορονοϊό.Οσα άτομα είναι συμπτωματικά ή διαπιστωθεί ότι είναι θετικά σε covid-19 θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.
Οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι κανένας από τους φιλοξενούμενους του καταυλισμού - εκτός από 406 ασυνόδευτους εφήβους και παιδιά - δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει το νησί. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα την Τετάρτη, και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι θα υποδεχτούν μερικούς από αυτούς.
Την ίδια ώρα, ο στρατός συνεχίζει να στήνει σκηνές στο λεγόμενο «Πεδίο Βολής« του Καρά Τεπέ, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι σκηνές μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, προκειμένου να παρακαμφθούν τα μπλόκα και οι διαμαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής, που εμφανίζονται εξοργισμένοι με τη χρήση του νησιού τους ως κέντρο κράτησης για χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Αλλά και πολλοί από τους αιτούντες άσυλο στη Μοριά χαρακτηρίζουν τη ζωή εκεί ως χειρότερη από ό, τι είχαν υποστεί στα μακρά, συχνά οδυνηρά ταξίδια τους προς αυτό που ήλπιζαν ότι ήταν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
«Στην Αφρική, περπατήσαμε από τις 7 μ.μ. έως τις 5 το πρωί για να αποφύγουμε τη ζέστη και την αστυνομία. Αυτό ήταν δύσκολο. Ομως, είμαι εδώ, κολλημένος, και νομίζω ότι αυτό είναι χειρότερο», δήλωσε στο Associated Press ο Αμάντος Ιαμ, 23 ετών από τη Μαυριτανία. «Δεν ήρθα για να μείνω εδώ. Θέλω να φύγω από την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, από την πλευρά της, με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.
Εν τω μεταξύ, λόγω των αυξημένων αναγκών παρατάθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις 13.000 ψυχές που βρίσκονται στο δρόμο του Καρά Τεπέ.
Συγκεκριμένα το Σάββατο και την Κυριακή από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, στην οδό Δαβάκη και Βαλαωρίτου στη Χρυσομαλλούσα, η Ενωση καλεί άτομα και φορείς να συνδράμουν με πάνες, μωρομάντηλα, ρούχα, εμφιαλωμένα νερά, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.
Νέα δομή στα σκαριά
Για νέα προσφυγική δομή στη Λέσβο έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Κομισιόν σχεδιάζει όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αλλά και να συμμετέχει στη συνδιαχείρισή του.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή».
Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικό σχέδιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στο νησί όσο και να συμμετέχει στη συνδιαχείριση του. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναλαμβάνει μια τέτοια υποχρέωση.
Συζήτηση για τη Μόρια στη γερμανική βουλή
Η γερμανική βουλή συζήτησε την Παρασκευή, μετά από αίτημα του κόμματος της Αριστεράς τις συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.
Η «Αριστερά» ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες.
Με της ψήφους των Χριστιανικών Κομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Στην παρέμβαση του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, επεσήμανε ότι η Γερμανία, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη βοηθά στην περίθαλψη των άστεγων προσφύγων.
Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθημερινώς γίνονται δεκτοί 300 έως 400 πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. «Πλησιάζουμε ξανά τους υψηλούς αριθμούς του παρελθόντος», δήλωσε.
(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ, Stonisi.gr)