Χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν απαιτώντας την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας. Αντ' αυτού παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν απαιτώντας την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας. Αντ' αυτού παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών
|
Open Image Modal
Radovan Stoklasa / Reuters

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν την Κυριακή για να απαιτήσουν την παραίτηση ή την απομάκρυνση του επικεφαλής της αστυνομίας και να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι δεν διενεργείται στ′ αλήθεια έρευνα για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου ο οποίος ερευνούσε τα φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα.

Αντ′ αυτού, σήμερα, Δευτέρα, παραιτήθηκε ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντρούκερ, για να μην απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας. Ο Ντρούκερ είχε το αξίωμα μόλις τρεις εβδομάδες.

Ο Ντρούκερ δήλωσε πως δεν βρήκε καμιά δικαιολογία για να απολύσει τον Πρόεδρο της Αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ, όμως αισθάνεται ότι το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί βαθιές διαιρέσεις στην κοινωνία.

«Φεύγω επειδή δεν μπόρεσα να ηρεμήσω την κατάσταση και η πόλωση παραμένει», δήλωσε ο Ντρούκερ στους δημοσιογράφους. «Δεν πιστεύω πως η αποχώρηση του Γκάσπαρ θα την ηρεμούσε».

Περίπου 30.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Μπρατισλάβας, σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, για να ζητήσουν από τον Τίμπορ Γκάσπαρ, τον αρχηγό της αστυνομίας, να παραιτηθεί, ώστε να βεβαιωθούν πως ο φόνος του Κούτσιακ θα ερευνηθεί επισταμένα.

Μερικές από τις έρευνες του Κούτσιακ αφορούσαν συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Σλοβακία, ο ιδιοκτήτης της οποίας σχετίζεται με τον Γκάσπαρ.

Η κρίση ξέσπασε μετά τον φόνο, τον Φεβρουάριο, του Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα του και τις σχέσεις ανάμεσα σε ιταλούς επιχειρηματίες που φέρονται να συνδέονται με τη Ντράνγκετα, τη μαφία της Καλαβρίας, και σλοβάκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων προσώπων στο περιβάλλον του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Τον περασμένο μήνα οι διαδηλώσεις είχαν ήδη εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. Η νέα κυβέρνηση τριμερούς συνασπισμού αποτελείται κατά πλειονότητα από πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν και στην προηγούμενη, ορισμένα από τα οποία, όπως ο Πελεγκρίνι, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απλά άλλαξαν θώκους.

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- --