Χουριέτ: Η Ελλάδα αγοράζει από τους Αμερικανούς όπλο για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drones

Ελαφρώς θορυβημένη η Άγκυρα, καταγράφει τις ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες που αναβαθμίζονται. Βίντεο με το UAV MQ-9.
Open Image Modal
June 19, 2008 - MQ-9 Reaper
Stocktrek Images via Getty Images

«Η ειδική μόνιμη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις ενέκρινε την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 (UAV) και των αμερικανικών τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων AAV-7 που θα κοστίσουν 691 εκατομμύρια ευρώ (703 εκατομμύρια δολάρια)», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας την είδηση που κυκλοφόρησε στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου.

«Η εμβέλεια πτήσης των UAV MQ-9 - κατασκευής ΗΠΑ - είναι 1.850 χιλιόμετρα (1.149 μίλια), μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 27 ώρες και να πετάξουν σε ύψος έως και 15 χιλιομέτρων (9 μίλια). Θα παρακολουθούν συνεχώς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους» συμπληρώνει η τουρκική εφημερίδα.

Αμερικανοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τα UAV MQ-9 ως «τα πιο επικίνδυνα στρατιωτικά drones στον κόσμο».

 

Η Χουριέτ σχολιάζει την απόφαση της Αθήνας ως ένδειξη ανησυχίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που αναπτύσσει η Τουρκία και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρόλο που η Ελλάδα παρέλαβε πρόσφατα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, η απόκτηση αυτών των αεροπλάνων δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της για τα UAV και τα οπλισμένα drones της Τουρκίας», ενώ υπενθυμίζει παράλληλα ότι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ στις 20 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διερεύνησε επιλογές για την απόκτηση τεχνολογιών κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (anti-drones) από αυτή το Ισραήλ.

Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει την άσκηση διπλωματικών πιέσεων στη Γερμανία προκειμένου η χώρα να σταματήσει να πουλά ορισμένα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τουρκικών drones, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα.

Στον αντίποδα, η Χουριέτ «διαφημίζει» τα χαμηλού κόστους τουρκικά drones Bayraktar TB2 , υποστηρίζοντας ότι «είναι ικανά να εκτελούν τρεις έως τέσσερις πτήσεις την ημέρα σε χαμηλό, μεσαίο και μεγάλο ύψος, παρατηρώντας τις κινήσεις των πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και τις άμυνες στα ελληνικά νησιά».