Ο κύκλος της αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές στην Αθήνα κλείνει και πλέον οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν από απόσταση με την ανταλλαγή στοιχείων. Πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα είναι να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως και τα τέλη Νοεμβρίου, όταν και θα οριστικοποιηθεί το κείμενο του προϋπολογισμού.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο κύκλος των διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε συμφωνία σε κανένα από τα ανοιχτά θέματα. Αναμένεται όμως οι δύο πλευρές να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για το επόμενο διάστημα έως και το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου, όταν οι δανειστές θα πρέπει να «κλείσουν» την έκθεση τους για την 4η αξιολόγηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα ούτε προκάλεσαν εντάσεις, ούτε φάνηκε να εντοπίζουν σημαντικά «κενά» στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Παρόλα αυτά, φεύγουν χωρίς να έχουν διαμορφώσει τελική άποψη για τον προϋπολογισμό του 2020. Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν θα καταφέρει η οικονομία να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Από τις διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να επιτύχει η Ελληνική Οικονομία το 2020, γεγονός που δεν επιτρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με τους Θεσμούς να θέλουν να «τρέξουν» και οι τελευταίοι μήνες του 2019, προκειμένου να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Πακέτο ελαφρύνσεων
Από την πλευρά της κυβέρνησης υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων το οποίο έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα εφαρμοστεί χωρίς καμία αλλαγή. Μάλιστα, αυτό που αναφέρει είναι ότι τα μέτρα θα συμπεριληφθούν κανονικά στο κείμενο του προϋπολογισμού, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει διασφαλιστεί ήδη η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης της επίτευξης του στόχου και παράλληλα της υλοποίησης του πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων, η κυβέρνηση παρουσίασε στους εταίρους μια σειρά από εφεδρικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν πιθανές «τρύπες» του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την τόνωση των εσόδων χωρίς όμως να προβλέπουν αυξήσεις φόρων (π.χ αφορολόγητο) ή μειώσεις δαπανών (π.χ συντάξεις). Αντίθετα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα αυτά θα κινηθούν στην κατεύθυνση της τόνωσης των εσόδων, όπως είναι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, δίνοντας κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή.