Περισσότεροι από 12.800 σεισμοί σε διάστημα 2 εβδομάδων, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, έχουν εκδηλωθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. Κατά την 9η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί εκ των οποίων οι 14 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 ρίχτερ και 2 με Μ≥4.5. Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (9/2) και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.
Κατολισθήσεις σε 3 περιοχές
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΑ και με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλντέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί κατολισθήσεις στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας, στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας και στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα. Η δεύτερη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις στις εξής περιοχές:
- στα πρανή ανάντη στο λιμένα του Αθηνιού,
- στα πρανή σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση Άκρα Αλωνάκι),
- στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών,
- σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και
- στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση. Στις εν λόγω περιοχές εφαρμόζονται από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας μέτρα όπως η απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου που γειτνιάζουν με τις θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου.
Ερευνητική αποστολή στις Κυκλάδες για ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ
Την ίδια στιγμή, το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ερευνητική αποστολή, στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού. Το ερευνητικό σκάφος πρόκειται να συλλέξει δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται. Σϋμφωνα με τον Δημήτρη Σακελλαρίου, διευθυντή Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, στόχος είναι να παρθούν διάφορες μετρήσεις, πέρα από τα ρήγματα που σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστά.
«Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές στις οποίες ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις στο παρελθόν, και ιδιαίτερα το 1956, δηλαδή είναι περιοχές που έχουν ας πούμε υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, και να τις αποτυπώσουμε. Επίσης, να δούμε αν έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατολισθήσεις αυτή την περίοδο και σε τι κατάσταση είναι τα πρανή», αναφέρει ο κ. Σακελλαρίου. Παράλληλα, όπως προσθέτει, θα προσπαθήσουν να πάρουν μετρήσεις αερίων που πιθανόν να εκλύονται μέσα από τα ρήγματα, τα οποία επίσης πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα. «Αρκετά πράγματα είναι άγνωστα, οπότε ό,τι περισσότερο δεδομένο μπορέσουμε να αποκτήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι να συμβάλλουμε στην γνώση της περιοχής για να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι γίνεται με αυτή τη σεισμική δραστηριότητα και τι πιθανές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε», σημειώνει.
Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν:
- Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις,
- Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων,
- Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα,
- Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Καραστάθης: Είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις
Ο Βασίλης Καραστάθης, καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια πτώση του ρυθμού της σεισμικότητας, η οποία όμως αφορά τον αριθμό των σεισμών που γίνονται στη μονάδα του χρόνου, δηλαδή στην ημέρα – Δεν αφορά τα μεγέθη». Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «αυτό που έχουμε επισημάνει είναι ότι έχει βελτιωθεί ο ρυθμός της σεισμικότητας. Τις πρώτες ημέρες είχαμε πολύ αυξημένο αριθμό. Δηλαδή για παράδειγμα είχαμε φτάσει να έχουμε 140, 135, 139 σεισμούς άνω των 3 ρίχτερ ανά ημέρα, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε πέσει αρκετά κάτω από 100, στους 68 – 86. Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς μεγέθους άνω των 4 ρίχτερ, μετά την Παρασκευή στις 7/2 έχουμε σεισμούς σε αριθμό 8, 13, 14 όχι 28 και 26».
«Πλέον κοιτάζουμε την αποκλιμάκωση, αν έρθει. Όταν δούμε ότι αυτή η συνεχόμενη μείωση παγιώνεται, δηλαδή, αν το παρακολουθήσουμε αυτό για αρκετές ημέρες ακόμη, από εκεί και πέρα θα είμαστε με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας ότι, πλέον, είναι σε αποδρομή το φαινόμενο», ανέφερε. «Ωστόσο, επειδή αυτές οι ακολουθίες κάνουν διάφορες διακυμάνσεις, δηλαδή μπορεί να έρθει το πλήθος να παρουσιάσει μία ύφεση προσωρινή και μετά από λίγες μέρες ξανά να επιδεινωθεί η κατάσταση, γι’ αυτό είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας και λέμε ότι πρέπει να το δούμε στο βάθος χρόνου», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι «θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης σε κάθε Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, γιατί έχω συμμετάσχει σε όλες. Είμαι μέλος της Επιτροπής, εξετάζονται όλα τα δεδομένα και από εκεί και πέρα, εφόσον κάποια αλλαγή δεν έχει συντελεστεί με ασφάλεια, τα μέτρα παραμένουν. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχουμε ακόμη μία ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες, έτσι ώστε να μπορεί να βασιστεί κάποια μεγάλη αλλαγή στα μέτρα. Από εκεί και πέρα όμως, κρατάω και την επιφύλαξη για το τι μπορεί να γίνει αύριο».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)