Χρυσή μάσκα ηλικίας 3000 ετών αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Κίνα

Ελάχιστα τα στοιχεία για το βασίλειο με το οποίο συνδέονται τα ευρήματα.
Open Image Modal
Xinhua News Agency via Xinhua News Agency/Getty Images

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ευρήματα ηλικίας 3.000 ετών, μεταξύ αυτών και θραύσματα μίας χρυσής μάσκας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, που βρίσκεται στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στο σημείο της ανασκαφής, οι εργασίες στο οποίο ξεκίνησαν το 2019, περισσότερα από 500 αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα από χρυσό, χαλκό, νεφρίτη και ελεφαντόδοντο.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα ευρήματα πιθανώς ανήκουν στο βασίλειο Shu, που κατακτήθηκε από τα γειτονικό Qin το 316 π.Χ. Ελάχιστα γραπτά μνημεία υπάρχουν από τους Shu, συνεπώς οι πληροφορίες για την περίοδο εκείνη είναι περιορισμένες.

Εικάζεται δε, ότι τη μάσκα, κατασκευασμένη κατά 84% από καθαρό χρυσό, φορούσε ιερέας κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Είναι μία από τις βαρύτερες χρυσές μάσκες που έχουν έρθει στο φως στην Κίνα. 

Open Image Modal
VCG via VCG via Getty Images

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν την μάσκα και τα άλλα τεχνουργήματα μέσα σε έξι ορθογώνιους λάκκους θυσιαστηρίων. 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης, ίνες από δύο διαφορετικά κομμάτια μεταξιού. Στη μία περίπτωση το μετάξι ήταν σε στάχτες σε έναν από τους λάκκους και στη δεύτερη, τυλιγμένο γύρω από χάλκινα αντικείμενα.

Το μετάξι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Κίνα κατά τη συγκεκριμένη χιλιετία. Πιθανώς, οι αρχαίοι κάτοικοι του Sanxingdui φορούσαν μεταξωτά ρούχα κατά τη διάρκεια θυσιαστικών τελετών. Η ίνα από μετάξι θεωρούνταν «φορέας και μέσο επικοινωνίας μεταξύ ουρανού, γης, ανθρώπου και θεού».Παράλληλα, κατασκεύαζαν από αυτό πολυτελή ενδύματα και ταπισερί. 

Οι πολιτισμοί του αρχαίου κόσμου, από τη Ρώμη ως την Περσία και από την Αίγυπτο ως την Ελλάδα, εκτιμούσαν το κινεζικό μετάξι, στέλνοντας εμπόρους κατά μήκους του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού προκειμένου να αποκτήσουν το περιζήτητο ύφασμα. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας που διενεργεί τις ανασκαφές, «το βασίλειο Shu ήταν μια από τις πιο σημαντικές πηγές μεταξιού στην αρχαία Κίνα».

Με πληροφορίες από smithsonianmag