Χρήσιμες οδηγίες για το πώς θα κρατήσουμε την αεροπορική μας θέση καθαρή

Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ναόμι Κάμπελ.
Open Image Modal
Joel Carillet via Getty Images

Όταν το βίντεο της Ναόμι Κάμπελ να καθαρίζει το κάθισμα της στο αεροπλάνο και να φοράει μάσκα και γάντια ανέβηκε στο διαδίκτυο πέρσι, όλοι την θεωρήσαμε τρελή και τη συμπεριφορά της υπερβολική.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι καθαρίζουν το σκάφος μεταξύ των πτήσεων και ότι η καθαριότητα αποτελεί προτεραιότητα τους. Όμως, μερικοί ταξιδιώτες, μαζί και η Ναόμι Κάμπελ, προτιμούν να λάβουν επιπλέον μέτρα προστασίας με το να καθαρίσουν οι ίδιοι το κάθισμα τους στο αεροπλάνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες με την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, η πρακτική αυτή φαίνεται να βρίσκει απήχηση όχι μόνο στην απολύμανση της αεροπορικής μας θέσης αλλά γενικότερα σε κάθε μας κίνηση.

Η Άαρον Μίλστον, επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο Τζον Χοπκινς στις ΗΠΑ, δηλώνει ότι καθώς τα αεροπλάνα και η αεροπορική θέση αποτελούν δημόσιο χώρο και γνωρίζοντας ότι τα μικρόβια επιβιώνουν πολύ ώρα πάνω σε επιφάνειες, θα ήταν καλό να τα καθαρίσουμε.

Για αυτό και συγκεντρώσαμε βασικές και χρήσιμες οδηγίες για το πώς θα κρατήσουμε την αεροπορική θέση μας καθαρή και θα έχουμε μια υγιή πτήση.

Να καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας και να μην πιάνουμε το πρόσωπο μας

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ, Άντριου Μελ, τονίζει ότι ο καθαρισμός της θέσης μας στο αεροπλάνο θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση και άλλων πρακτικών υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να νομίζουμε ότι με το να καθαρίσουμε τη θέση μας είμαστε ασφαλείς.

Τα ιογενή σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό, μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του σάλιου ή της βλέννας και να μολύνουν τα άτομο μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Καθώς ο κορονοϊός μπορεί να μείνει πολύ ώρα πάνω σε επιφάνειες όπως το κινητό ή το τραπεζάκι του καθίσματος  – μια έρευνα έδειξε ότι άλλοι τύπου κορονοϊού μπορούν να μείνουν πάνω σε μεταλλικές, γυάλινες και πλαστικές επιφάνειες μέχρι και εννιά μέρες –, η απολύμανση των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι θα μπορέσουν να τον σκοτώσουν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι τείνουμε να πιάνουμε το πρόσωπο μας πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε. Όταν πιάνουμε το πρόσωπο μας ενώ προηγουμένως έχουμε ακουμπήσει μια επιφάνεια που πιθανόν κάποιος άλλος να έχει βήξει ή φτερνιστεί και τα σταγονίδια του να έχουν μείνει πάνω στην επιφάνεια, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να κολλήσουμε τον ιό.

Οπότε η πιο σημαντική οδηγία είναι και η πιο απλή: πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας -  η τουλάχιστον να βάζουμε αντισηπτικό.

Open Image Modal
exithamster via Getty Images

Να επιλέξουμε τη θέση διπλά στο παράθυρο

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Έμορυ έδειξε ότι η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο την περίοδο της εποχικής γρίπης είναι δίπλα στο παράθυρο. Οι ερευνητές μελέτησαν τους επιβάτες και το προσωπικό από δέκα τρίωρες, τετράωρες και πεντάωρες πτήσεις. Παρατήρησαν ότι όσοι καθόντουσαν δίπλα στο παράθυρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με κάποιον άρρωστο συνεπιβάτη.

«Πρέπει να επιλέξουμε μια θέση δίπλα στο παράθυρο, να μην μετακινούμαστε κατά την διάρκεια της πτήσης, να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να μην πιάνουμε το πρόσωπο μας», λέει η Βίκυ Στόβερ Χέρτσμπεργκ, καθηγήτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Έμορυ και διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών Νοσηλευτικής Επιστήμης στο Έμορυ.

Να απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες

Όταν πάμε να κάτσουμε στη θέση μας και τα χέρια μας είναι καθαρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικά μαντηλάκια και να καθαρίσουμε τις επιφάνειες που θα ακουμπήσουμε όπως τη ζώνη, το τραπεζάκι, τα χερούλια, το προσκέφαλο. Προσοχή όμως, αν καθαρίσουμε το κάθισμα με υγρά μαντηλάκια μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό αντί να τον σκοτώσουμε γιατί το κάθισμα παραμένει νωπό.

Η συσκευασία των αντισηπτικών μαντηλιών αναγράφει πόση ώρα χρειάζεται να παραμείνει μια επιφάνεια υγρή προκειμένου να σκοτώσει τα μικρόβια. Συνήθως χρειάζεται από 30 δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Για αυτό, αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς από πιθανά μικρόβια πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες.

«Δεν είναι κακό να καθαρίζουμε τις επιφάνειες γύρω μας αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορονοϊός δεν θα πεταχτεί από το κάθισμα στο στόμα μας να μας κολλήσει», λέει η Δρ. Μίλστον. «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί ειδικά όταν πιάνουμε κάτι βρώμικο να μην ακουμπάμε μετά το πρόσωπο μας».

Η Δρ. Χέρτσμπεργκ προσθέτει ότι σε ταξίδια που τα καθίσματα στα αεροπλάνα έχουν οθόνες αφής ή τηλεοράσεις θα πρέπει να τις καθαρίζουμε με κάποιο μαντηλάκι πριν της ακουμπήσουμε ή να χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο ή πετσέτα όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν θα κολλήσουμε τον ιό αφού δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την οθόνη που μπορεί να έχουν πέσει σταγονίδια.

Ακόμα, όταν χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα του αεροπλάνου θα πρέπει, κατά τον Μπέρναντ Κάμινς, διευθυντή του τμήματος πρόληψης των λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Μάουντ Σιναι στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουμε μαντηλάκια ή χαρτί υγείας όταν θα πιάσουμε τη βρύση και το χερούλι της πόρτας γιατί μπορεί κάποιος άρρωστος συνεπιβάτης να έχει βήξει ή να τα έχει πιάσει.