Χρυσοχοΐδης: Νέο πενταψήφιο νούμερο για την παραβατικότητα ανηλίκων, «safe houses» ανά την Ελλάδα

Συν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Νέο πενταψήφιο νούμερο, με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής, θα τεθεί σε λειτουργία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΕΡΤnews ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας πως θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση.

«Έσπασε ο νόμος της σιωπής και ανοίγουν κλειστά στόματα. Τους τελευταίους δύο μηνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το θέμα της ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων είναι πολυ ευαίσθητο. «Η βία μεταξύ ανηλίκων υπήρχε πάντα. Εμείς στις μικρές κοινωνίες είχαμε ένα σημείο διαχωριστικό, ένα σημείο μίσους. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την καταγωγή μας. Τώρα έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά: Οργανώνονται σε συμμορίες τα παιδιά και η βία είναι πολύ έντονη», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

 

Εκτός από το νέο πενταψήφιο νούμερο ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρέθεσε και τα εξής μέτρα:

  • Σε κάθε πλατεία υπάρχει «soft» αστυνομική παρουσία,προληπτικά, κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικοί αλλά και άντρες με πολιτικά.

  • Καταγράφονται τα ανήλικα παιδιά που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές

  • Ανά πάσα στιγμή θα αντιμετωπίζεται είτε έκκληση γονέα είτε παιδιού, είτε μαρτυρία με τον νέο πενταψήφιο αριθμό

  • Συμπληρώνεται το πλαίσιο από ένα panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία

«Υποθέτω ότι βλέπετε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. Θέλουμε restart στην ΕΛΑΣ και είναι τεράστια πρόκληση για εμένα και τον πρωθυπουργό που έδωσε την εντολή να αναγεννηθεί η ελληνική αστυνομία με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων», ανέφερε.

Σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Ανάργυρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνεται συνέχεια εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Θα ανακοινώσουμε safe houses σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενεί άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας», είπε.