Χρυσόψαρα μαθαίνουν να οδηγούν (Βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία.
Open Image Modal
Yuriko Nakao via Reuters

Ισραηλινοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα «όχημα που χειρίζονται ψάρια» (FOV) και ισχυρίζονται ότι έχουν εκπαιδεύσει έξι χρυσόψαρα να το μετακινούν.

Με το πείραμα αυτό επιχειρούν να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι δεξιότητες πλοήγησης μπορούν να μεταφραστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Behavioral Brain Research, περιελάμβανε την τοποθέτηση του ψαριού σε μια δεξαμενή νερού πάνω σε ένα τροχοφόρο ρομπότ, που ήταν συνδεδεμένο με μια κάμερα παρακολούθησης κίνησης. Ενα πρόγραμμα υπολογιστή, που αναπτύχθηκε για να ανταποκρίνεται στην κίνησή του ψαριού προς τα τοιχώματα της δεξαμενής, στη συνέχεια κινούσε το FOV προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν ανακάλυψαν ότι το χρυσόψαρο κατάφερε να κάνει ελιγμούς με το όχημα γύρω από ένα δωμάτιο 3x4 μέτρων, αναζητώντας έναν σημαδεμένο προορισμό, με αντάλλαγμα/ανταμοιβή  τροφή. Σταδιακά βελτιώθηκαν, μάλιστα, «αποφεύγοντας τα αδιέξοδα και διορθώνοντας τις ανακρίβειες στην τοποθεσίας», έγραψε η ομάδα.

Τα ψάρια μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ίδια εργασία όταν ξεκινούσαν το FOV από διαφορετικά σημεία του δωματίου ή όταν ο στόχος μετακινούταν ή ακόμα και όταν είχαν στηθεί δολώματα. Ενώ οι δοκιμές διήρκεσαν 30 λεπτά η καθεμία, μερικά από τα ψάρια κατέληξαν να βρουν τους στόχους τους σε λιγότερο από ένα λεπτό καθώς προχωρούσε το πείραμα.

Η ομάδα κατέγραψε πόσες φορές τα ψάρια έφτασαν στον στόχο τους, πόσο χρόνο τους πήρε και την απόσταση που διένυσαν. Στο τέλος, τα ψάρια είχαν «επιδείξει έλεγχο του FOV και υψηλό επίπεδο επιτυχίας».

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι «η ικανότητα πλοήγησης είναι καθολική παρά συγκεκριμένη για το περιβάλλον», εξηγούν οι ερευνητές.