Χρυσός: Μια σταθερή αξία στις οικονομικές κρίσεις - Αναμένεται να εκτοξευτεί στα 4.000 δολάρια

Τα τελευταία χρόνια ο χρυσός φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία.
|
Open Image Modal
Jason marz via Getty Images

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού οι άνθρωποι στρέφονται σε σταθερές επενδύσεις για να διασώσουν μέρος της περιουσίας τους. Και ο χρυσός έχει αποδειχθεί μέσα στα χρόνια η πιο σίγουρη επένδυση σε καιρούς οικονομικής κατάρρευσης και πολέμου, 

Αυτό οδηγεί τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι μέσα στο 2023 και εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού θα εκτιναχθούν στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital υποστηρίζει στο CNBC, ότι «η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων μέσα στον επόμενο χρόνο».

«Υπάρχει μια καλή πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική κίνηση, και δεν εννοώ μόνο ένα 10% ή 20%, αλλά μια κίνηση που θα σπάσει κάθε ρεκόρ» υποστηρίζει ο Kiener.

«Το γεγονός ότι η ύφεση φαίνεται πως θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, πρόκειται να οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες στην επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων κάνοντας τον χρυσό ακόμη πιο ελκυστικό, καθώς σε αυτόν επενδύουν και οι κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν διπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων κατά την ίδια περίοδο του 2018. 

«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση σε χρυσό, σε σύγκριση με οποιοδήποτε νόμισμα, είναι μεταξύ 8% και 10% ετησίως ένα ποσοστό που δεν δίνουν οι αγορές ομολόγων αλλά ούτε και μετοχών» αναφέρει ο Kiener.

«Αυτό θα στρέψει τους επενδυτές στην αγορά χρυσού για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε πολλά μέρη του κόσμου. Άλλωστε ο χρυσός είναι ένα μέσο αντιστάθμισης απέναντι στον πληθωρισμό, εξασφαλίζοντας κέρδη ακόμη και σε περίπτωση στασιμοπληθωρισμού και φυσικά είναι ένα εξαιρετικό περιουσιακό στοιχείο» υπογραμμίζει.

 Ο χρυσός φεύγει από τη Δύση προς την Ασία

Ο χρυσός κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα μεγάλα σκαμπανεβάσματα, εξαιτίας του δολαρίου, καθώς μετά το έντονα ανοδικό ράλι την Τρίτη, κατά 1% πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων, έπεσε την Τετάρτη.

Ο μεγάλος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως, η Κίνα φαίνεται ότι διαμορφώνει σε κάποιο βαθμό τις τιμές, αλλά δεν είναι μόνο αυτή ο καθοριστικός παράγοντας.

Παρόλα αυτά, μέσα στο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε χρυσό αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της, κατέχοντας πλέον χρυσό αξίας περίπου 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. 

«Η Ασία υπήρξε πάντοτε ο μεγάλος αγοραστής. Αν κοιτάξει κανείς ολόκληρο το εμπόριο χρυσού, θα διαπιστώσει οτι φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία» αναφέρει.

Όσο για την αξία του χρυού μέσα στα χρόνια, διαπιστώνει κανείς οτι όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε σημαντικά από το 1970 έως σήμερα.

Πληροφορίες από CNBC, Reuters