Χρυσός: Σπάει νέα ρεκόρ - Στα 3.000 δολάρια την ουγγιά οι προβλέψεις για το Ά εξάμηνο του 2025

Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι γεωστρατικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το Αμερικάνικο χρέος που αυξάνει με «θύμα» το δολάριο, εκτινάσουν τον χρυσό.
Open Image Modal
via Associated Press

Νέο υψηλό ρεκόρ σπάει ο χρυσός με την τιμή του να διαπραγματεύεται σήμερα στα 2,729 δολάρια η ουγγιά με προοπτική μεγαλύτερης ανόδου σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Sprott Asset Management.

«Ο χρυσός έχει εισέλθει σε μια νέα ανοδική φάση, οδηγούμενος από παράγοντες όπως η αγορά της κεντρικής τράπεζας, η αύξηση του χρέους των ΗΠΑ και μια πιθανή κορύφωση του δολαρίου ΗΠΑ», έγραψε σε σημείωμα ο Paul Wong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Sprott Asset Management.

 «Η αύξηση του Αμερικανικού χρέους προς το ΑΕΠ οδήγησαν στη εκτόξευση της τιμής του χρυσού λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους, την υποτίμηση του δολαρίου και τη νομισματική απόδοση του χρέους», συνέχισε ο Wong.

Σύμφωνα με το CNBC, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 98% του ΑΕΠ το 2023 στο 181% του ΑΕΠ το 2053, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας.

Καθώς το χρέος αυξάνεται, κάθε κυβέρνηση μπορεί να αρχίσεινα τυπώνει νέο χρήμα για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα, γεγονός που θα οδηγησει σε υποτίμηση του νομίσματος, εξήγησε ο Wong. Αυτή η διάβρωση της εμπιστοσύνης στο νόμισμα ενισχύει την αγορά χρυσού ως αξιόπιστου αποθέματος αξίας.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες που μαστίζουν τις παγκόσμιες οικονομίες υποδηλώνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να στραφούν σε πολύτιμα μέταλλα, πρόσθεσε.

Στα 3.000 δολάρια η ουγγιά

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν στους 483 τόνους, 5% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει και τα 3.000 δολάρια, με ορισμένους να αναμένουν ότι το εμπόρευμα θα ξεπεράσει τα 2.800 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι τιμές του χρυσού «αυξάνονται τώρα περισσότερο από ποτέ, δήλωσε ο Michael Widmer, στρατηγός εμπορευμάτων στην Bank of America υποστηρίζοντας ότι  «είμαστε κοντά στις 3.000 λίρες.

Ο Widmer ανέφερε επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα κρατικού χρέους και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα ως λόγους για την ανοδική του προοπτική.

Όσο η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με το Ισραήλ, τη  Χαμάς και την Χεζμπολάχ, τόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια ιδιωτών, επενδυτών και κυβερνήσεων θα αυξάνει.

Οι αναλυτές της Citi διατήρησαν επίσης την άποψή τους ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 3.000 δολάρια τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες. Εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν λόγω μιας βραχυπρόθεσμης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσαν, ο χρυσός θα αυξηθεί επίσης.

Παρά την πτώση της κινεζικής ζήτησης λιανικής τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να έχουν «εξαιρετικά καλή απόδοση», γεγονός που αντανακλά την προθυμία των αγοραστών να πληρώσουν υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με τη Citi.

Ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα και με τις δικές του προβλέψεις ότι ο χρυσός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 3.000 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους ως αποτέλεσμα της «επίμονης αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ».