«Μερικές περιόδους αισθάνομαι μόνο τα κακά και άσχημα, είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος, καταπιέζομαι από την δικτατορία της θνητότητας. Άλλες πάλι μαλακώνω, αισιοδοξώ και ελπίζω, βρίσκω ουσιαστικό νόημα και φωτεινές αχτίνες στη ζωή. Καταθλιπτικός οδεύω προς τα όρια του διπολισμού. Μόνιμη άμυνα και αποτελεσματικό φάρμακο, η Τέχνη, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός».
Εξομολογητικός και θαρραλέος ως προς την ενατένιση του εαυτού του, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος προλογίζει, μεταξύ άλλων, και με τα παραπάνω λόγια την έκδοση «Χρήστος Αντωναρόπουλος, Εργα 1980 - 2024» των Νίκας Ελληνική Παιδεία που κλείνει 44 χρόνια εικαστικής παρουσίας.
«Μιλώντας για τη λύτρωση της δικτατορίας της θνητότητας, μιλάω εντελώς προσωπικά. Είναι μια ευεργετική επίδραση που έχει η τέχνη και συγκεκριμένα η δημιουργία στην ψυχή και όλη την ύπαρξή μου. Γνωρίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Σε πολλούς μάλιστα είναι εντελώς αδιάφορη», ξεκαθαρίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Δεν προβληματίζομαι καθόλου και μιλάω ανοιχτά για τους ”δαίμονές” μου, όχι γιατί είμαι εξωστρεφής. Το αντίθετο, θα έλεγα είμαι ιδιαίτερα εσωστρεφής. Ο λόγος είναι γιατί δεν παίρνω και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μου. Θεωρώ ότι είμαι μικρός κι αδύναμος. Ακόμα και σαν καλλιτέχνης, έχω μια έξωθεν βοήθεια, σχεδόν μεταφυσική, που την κατάλληλη στιγμή με ξεμπλοκάρει, μου δίνει ένα σπρώξιμο για να συνεχίσω».
Και ήταν το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο συνόδευσε την έκθεση σύγχρονων δημιουργιών του που πήρε σειρά στη μακρόπνοη σειρά των εικαστικών συναντήσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Η αναδρομική έκθεση έργων από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα που εγκαινιάστηκε προσφάτως και ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 15 Νοεμβρίου έχει τον χαρακτηρισμό της αναδρομικής, ενώ τα υλικά των δημιουργιών του είναι ποικίλα. Από παραδοσιακά λάδια, ακρυλικά, μελάνια και άλλα ως σύγχρονα, χαραγμένα με laser, plexiglass και led strip. Ο ίδιος, όπως λέει, χρησιμοποιεί κάθε φορά τα υλικά εκείνα που εξυπηρετούν καλύτερα το όραμά του.
Για έναν καλλιτέχνη τολμηρό ο οποίος δημιουργεί διάλογο ανάμεσα στα πρότυπα και την απόσταση που τα χωρίζει από το παρόν και τη σημερινή εποχή, για έναν καλλιτέχνη που εκφράζει τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα ερωτήματα και τα ζητήματα που τίθενται σήμερα, ενώ παράλληλα ασκεί έμμεση κοινωνική κριτική μίλησε στα εγκαίνια της έκθεσης η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά, ενώ η Διευθύντρια του Γυμνασίου, Κυριακή Πετρέα, επισήμανε ότι του αρέσει να εκφράζεται στο έργο του με φως, επιλογή που για ένα σχολείο έχει ιδιαίτερη και συμβολική αξία.
«Χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών της Ελληνογερμανικής Αγωγής, γίνονται κάθε χρόνο σημαντικές εκθέσεις που φέρνουν όλα τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη και τους δημιουργούς. Για μένα η επαφή αυτή και η επικοινωνία με τα παιδιά είναι ένα ανεκτίμητο δώρο», σημειώνει ο ίδιος, ενώ για το βιβλίο αναφέρει: «Το βιβλίο ”Χρήστος Αντωναρόπουλος, Εργα 1980 - 2024″ των εκδόσεων Νίκας Ελληνική Παιδεία ανήκει σε μια σειρά που αναφέρεται σε σύγχρονους Ελληνες δημιουργούς. Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβει όλες τις περιόδους της δουλειάς μου και κείμενα καταξιωμένων θεωρητικών που αντιστοιχούν σε αυτές».
Info:
Ελληνογερμανική Αγωγή
Έκθεση Χρήστου Αντωναρόπουλου
Διάρκεια έκθεσης: Ως Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
www.ea.gr