Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν από την σεφ Ντίνα Νικολάου

Τυρόμπαλα με μπλε τυρί και μαρμελάδα, σαλάτα με ψημένα σικορέ, πορτοκάλι και μήλο, γαλοπούλα με κινόα και λωτό και κορμός λευκής σοκολάτας και φυστίκια Αιγίνης.
Open Image Modal
Alkis Moraitis Imaging ©

«Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ίσως από τα πιο οικογενειακά, πιο σπιτικά, με την οικογένεια να μαζεύεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη», λέει στην HuffPost Greece η σεφ Ντίνα Νικολάου.

«Το τραπέζι θα στρωθεί και τα πιάτα θα γεμίσουν με νόστιμα εδέσματα. Οι δικές μου προτάσεις περιλαμβάνουν μια όμορφη ”τυρόμπαλα” με μπλε τυρί αλλά και μαρμελάδα, που μπορούμε να την συνοδέψουμε με ένα ελαφρύ κοκτέιλ, μια ιδιαίτερη σαλάτα με ψημένα σικορέ, πορτοκάλι και μήλο και μια μεγαλειώδη γαλοπούλα με κινόα και λωτό. Το επιδόρπιο πιο ελαφρύ και εύκολο, με κορμό λευκής σοκολάτας και φυστίκια Αιγίνης».

«Ας απολαύσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ας αφήσουμε τις καρδιές μας να γεμίσουν χαρά, αγάπη, γαλήνη και ευδαιμονία».

«Καλά Χριστούγεννα».

 Τυρόμπαλα με καρύδια, μπλε τυρί και μαρμελάδα σύκο

Open Image Modal
Constantinos Pournaras Fine art
Τυρόμπαλα με καρύδια, μπλε τυρί και μαρμελάδα σύκο

Προετοιμασία: 10´
Αναμονή: 1 ώρα
Μερίδες 6

Υλικά
400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
100 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
100 γρ. μπλε τυρί Δανίας
3 κουτ. σούπας μαρμελάδα σύκο
1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκο θυμάρι
100 γρ. καρύδια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, την γραβιέρα, το μισό μπλε τυρί και μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ντύνουμε με μεμβράνη ένα μέτριο, στρογγυλό μπολ και αδειάζουμε εκεί το μισό μείγμα, πιέζοντας με ένα κουτάλι να καλύψουμε την βάση και τα τοιχώματα.

Βάζουμε στο κέντρο την μαρμελάδα σύκο και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Κλείνουμε καλά τη μεμβράνη, διαμορφώνοντας την τυρόμπαλα με τα χέρια μας. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.

Σε ένα πιάτο βάζουμε τα καρύδια και το υπόλοιπο μπλε τυρί, κομματιασμένο. Βγάζουμε την μπάλα από το ψυγείο και φορώντας γάντια, την «κυλάμε» στο πιάτο με τα καρύδια και το τυρί για να την καλύψουμε καλά.

Την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με κριτσίνια, μικρά παξιμαδάκια, αλμυρά μπισκότα ή κράκερς.

Σικορέ στο φούρνο με πορτοκάλι και μήλο

Open Image Modal
Alkis Moraitis Imaging ©
Σικορέ στο φούρνο με πορτοκάλι και μήλο

Προετοιμασία: 20´
Ψήσιμο: 30´
Μερίδες: 4

Υλικά
4 σικορέ
2 πορτοκάλια ακέρωτα, βιολογικά
2 μήλα κόκκινα
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους, κοπανισμένους
150 γρ. μπέικον, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
50 ml πετιμέζι, για το σερβίρισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ρίχνουμε τα σικορέ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε για 15 λεπτά (al dente). Τα βγάζουμε με μια τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής.

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Κόβουμε τα σικορέ κατά μήκος στη μέση και μόλις κάψει το βούτυρο τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω μέχρι να καψαλιστούν οι άκρες τους και τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα ταψάκι.

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα μήλα χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε σκελίδες, αφαιρούμε τους πυρήνες και τα «σφηνώνουμε» ανάμεσα στα σικορέ. Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκάλι και λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τους μαραθόσπορους. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας το τηγάνι που καψαλίσαμε τα σικορέ και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε τα σικορέ από το φούρνο, ραντίζουμε με το πετιμέζι και σκορπίζουμε το μπέικον. Σερβίρουμε αμέσως.

Γαλοπούλα γεμιστή με κινόα, πορτοκάλι και λωτούς

Open Image Modal
Alkis Moraitis Imaging ©
Γαλοπούλα γεμιστή με κινόα, πορτοκάλι και λωτούς

Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 3 ώρες
Αναμονή: 12 ώρες
Μερίδες: 6

Υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 3½-4 κιλά, καθαρισμένη ολόκληρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα βιολογικά
3 ώριμους λωτούς
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την γέμιση
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκια (και το πράσινο φύλλωμα), ψιλοκομμένα
100 γρ. κινόα
200 ml ζωμό λαχανικών
1 ώριμο λωτό, ψιλοκομμένο
Χυμό από ½ πορτοκάλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την μαρινάδα
4 λίτρα κρύο νερό
400 γρ. αλάτι
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 κουτ. σούπας ολοκληροι σπόροι πιπεριού
1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
4 φύλλα δάφνης
2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Διαδικασία
για το μαρινάρισμα

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζουμε την γαλοπούλα. Τοποθετούμε ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζουμε την λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρουμε την γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.

για την γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλερι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε την κινόα.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι η κινόα να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον λωτό.

για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C με αέρα. Τοποθετούμε το ράφι του φούρνου στην χαμηλότερη θέση.

Ξεπλένουμε πολύ καλά την γαλοπούλα από την μαρινάδα και την σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάμε την μαρινάδα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με το μισό μείγμα κάνουμε μασάζ μέσα-έξω στην γαλοπούλα (φοράμε γάντια).

Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε μια γάστρα, την γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και δένουμε τα πόδια με σπάγγο μαγειρικής.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα πορτοκάλια κομμένα σε φέτες (με τη φλούδα τους), τους λωτούς, τα φύλλα δεντρολίβανου και το υπόλοιπο μείγμα με το γιαούρτι-ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τα υλικά γύρω από την γαλοπούλα.

Σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 2½ ώρες. Αφαιρούμε το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο), ραντίζουμε την γαλοπούλα με λίγα υγρά που υπάρχουν στη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Κορμός λευκής σοκολάτας με φυστίκι και ινδοκάρυδο

Open Image Modal
Alkis Moraitis Imaging ©
Κορμός λευκής σοκολάτας με φυστίκι και ινδοκάρυδο

Προετοιμασία: 10´
Αναμονή: 2 ώρες
Μερίδες: 6-8

Υλικά
200 γρ. μπισκότα βουτύρου
60 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
200 γρ. λευκή σοκολάτα
60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
50 γρ. πουρέ φυστικιών Αιγίνης ή φυστικοβούτυρο
50 ml γάλα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ινδοκάρυδο για την επικάλυψη

Διαδικασία
Βάζουμε τα μπισκότα σε μια σακούλα τροφίμων και τα σπάμε με τον πλάστη σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη). Αδειάζουμε τα μπισκότα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα φυστίκια.

Λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και ανακατεύουμε για να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε τον πουρέ φυστικιών με το γάλα και την βανίλια. Αδειάζουμε την σοκολάτα και το μείγμα του πουρέ στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά για να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ινδοκάρυδο και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Φορώντας γάντια, διαμορφώνουμε το μείγμα σε μακρύ και λεπτό κύλινδρο και τυλίγουμε με το χαρτί και τέλος με το αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες να σφίξει καλά.