Χριστόφορος Κολόμβος: Φως στην καταγωγή του από ερευνητές - Τι έδειξε το DNA

Η μελέτη του DNA έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεωρία, την οποία πολλοί ιστορικοί είχαν αμφισβητήσει, ότι ο εξερευνητής ήταν Ιταλός από τη Γένοβα.
Open Image Modal
mikroman6 via Getty Images

Ο διάσημος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ήταν πιθανότατα Ισπανός και Εβραίος, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη που διεξήχθη από ισπανούς επιστήμονες και είχε σκοπό να ρίξει φως σε ένα μυστήριο αιώνων. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξερευνητής, του οποίου τα ταξίδια πέρα από τον Ατλαντικό το 1492 άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας Ιστορίας, πιθανότατα γεννήθηκε στη δυτική Ευρώπη και «μάλλον» στην ισπανική πόλη Βαλένθια.

 

 

Εικάζουν επίσης ότι απέκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα ή ασπάστηκε τον καθολικισμό για να γλιτώσει τις θρησκευτικές διώξεις. 

Η μελέτη του DNA έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή θεωρία, την οποία πολλοί ιστορικοί είχαν αμφισβητήσει, ότι ο εξερευνητής ήταν Ιταλός από τη Γένοβα.

Ο Κολόμβος ηγήθηκε μιας αποστολής που υποστηρίχθηκε από τους ρωμαιοκαθολικούς μονάρχες της Ισπανίας, Φερδινάνδο Β’ και Ισαβέλλα, οι οποίοι ήθελαν να ανακαλύψουν μια νέα εμπορική διαδρομή προς την Ασία. Αντ’ αυτού, ο Κολόμβος έφτασε στην Καραϊβική.

 

 

Η άφιξή του εκεί ήταν η αρχή μιας περιόδου ευρωπαϊκής επαφής με την Αμερική, η οποία θα οδηγούσε σε κατακτήσεις και εποικισμούς και στον θάνατο πολλών εκατομμυρίων ιθαγενών από ασθένειες και πολέμους.

Διάφορες χώρες ερίζουν επί χρόνια για την καταγωγή του εξερευνητή. Υπάρχουν περίπου 25 αντικρουόμενες θεωρίες για τη γενέτειρά του, ενώ στις χώρες που τον «διεκδικούν» συμπεριλαμβάνονται η Πολωνία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και οι χώρες της Σκανδιναβίας.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες ερευνών. 

Η μελέτη ξεκίνησε το 2003, όταν ο José Antonio Lorente, καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και ο ιστορικός Marcial Castro ξέθαψαν τα λείψανα του Κολόμβου από τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.

Ο Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής. 

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, αλλά αιώνες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κούβα, πριν ενταφιαστούν τελικά στη Σεβίλλη. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα DNA από τον τάφο και από τα οστά του γιου του Κολόμβου, Hernando, και του αδελφού του, Diego.

Εκτοτε, οι επιστήμονες συνέκριναν αυτές τις γενετικές πληροφορίες με εκείνες ιστορικών προσώπων και συγγενών του εξερευνητή, προκειμένου να προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο. 

Η παλαιότερα ευρέως αποδεκτή θεωρία ήταν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451 και ήταν γόνος μιας υφαντουργικής οικογένειας.

Αλλά τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ζούσε στην Ισπανία - πιθανότατα στη Βαλένθια - και ήταν Σεφαραδίτης Εβραίος (Εβραίος της Ιβηρικής χερσονήσου). Συμπεραίνουν ότι έκρυψε το ιστορικό του για να αποφύγει τη δίωξη. 

Περίπου 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία, προτού διαταχθούν, μαζί με τους μουσουλμάνους της χώρας, είτε να προσηλυτιστούν στον ρωμαιοκαθολικισμό είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα το 1492, τη χρονιά που ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Αμερική. 

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Columbus DNA: His True Origin», ο καθηγητής Lorente είπε ότι είναι «σχεδόν απολύτως αξιόπιστα».

Το ντοκιμαντέρ  - το οποίο προβλήθηκε από τον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό RTVE της Ισπανίας το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου - συνέπεσε με την Εθνική Ημέρα της Ισπανίας. Η ημέρα μνημονεύει την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική. 

Πηγή: BBC