Στις συνέπειες που θα επιφέρουν στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες αν τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, αναφέρεται το CNBC σε δημοσίευμά του τονίζοντας παράλληλα πως την ίδια ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την καθαρή έξοδο που θέλει η Ελλάδα.
Ο Jonas Floriani, διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής στην AXIA Ventures Group, είπε τηλεφωνικά στο CNBC πως υπάρχουν φόβοι πως οι ρυθμιστικές αρχές θα εντοπίσουν προβλήματα σε τουλάχιστον μία ή δύο συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που θα περάσουν τα τεστ αντοχής νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Θέλω να πιστεύω πως οι ρυθμιστικές αρχές θα φερθούν λογικά, αλλά πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα που σίγουρα θέλει διορθώσεις», συμπληρώνει ο Floriani, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Αναφερόμενο στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, το CNBC σχολιάζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την ευρωζώνη (47%).
Νωρίτερα αυτό το μήνα εξάλλου η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχουν ξεπεράσει πολλά εμπόδια ως τώρα, ωστόσο έχουν ακόμα να κάνουν πολλά.
Ο επικεφαλής έρευνας στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος δήλωσε στο διεθνές δίκτυο πως δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των stress tests, παρόλα αυτά αναγνωρίζει το γεγονός ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο ισχυρή.
Όπως σχολιάζει, το βασικό σενάριο στα τεστ του 2015- που προέβλεπε οικονομική συρρίκνωση κατά 2,3% -ήταν πολύ πιο δυσμενές από το -1,3% που προβλέπει το πιο συντηρητικό σενάριο των φετινών stress test. Όπως επισημαίνει, αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν τρία χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο για θέματα ευρωζώνης στην UBS, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μπορεί να μην είναι αρκετές για τις ρυθμιστικές αρχές. Όπως είπε στο CNBC, θα αναδείξουν ένα κενό στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, αν και όχι ”δραματικό” με δεδομένη την πολιτική πτυχή της ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Κλείνοντας το διεθνές δίκτυο σχολιάζει πως έπειτα από οχτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής και έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να πείσουν τους πάντες πως οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν απέδωσαν καρπούς. Αν τα stress test δείξουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, θα είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τον τρόπο που επιθυμεί.