COP26: Οι ηγέτες του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα

Τζόνσον: «Είμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα» - Για προδοσία καταγγέλλει τους ηγέτες η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
|
Open Image Modal
POOL New via Reuters

Σε δραματικούς τόνους οι ηγέτες του πλανήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εφιαλτική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP26) που λαμβάνει χώρα στην Γλασκώβη.

Μια διάσκεψη του ΟΗΕ που είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να αποτραπούν τα πιο ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, με την αποστολή της να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της αποτυχίας των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών να συμφωνήσουν σε φιλόδοξες νέες δεσμεύσεις.

Η διάσκεψη COP26 ξεκίνησε μετά την αποτυχία των οικονομιών της Ομάδας των 20 (G20) να δεσμευθούν σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050 ― μια προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο κλιματικής υπερθέρμανσης.

«Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα στην εναρκτήρια τελετή.

«Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο».

Open Image Modal
POOL New via Reuters

Καθώς μιλούσε ο Τζόνσον, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε retweet σε μια έκκληση προς τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της να υπογράψουν μια ανοικτή επιστολή όπου κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

«Αυτή δεν είναι μια άσκηση. Ειναι ένας κόκκινος κωδικός για τη Γη», αναφέρεται στην έκκληση. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται ― ένα τρομακτικό μέλλον το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Έχετε την εξουσία να αποφασίσετε».

Συγγνώμη και υποσχέσεις από Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε από την πλευρά του στους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και είπε πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε», είπε ο Μπάιντεν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται στη Σκοτία σχετικά με την ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι εντατικές προσπάθειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αποτελούν μια «απίστευτη ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία, είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω πως υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλους εμάς», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Open Image Modal
POOL New via Reuters

Ο Μπάιντεν ζήτησε παράλληλα συγγνώμη από τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μια «τεράστια ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία.

«Υποθέτω ότι δεν θα ’πρεπε να απολογηθώ, αλλά ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού και αυτό μας καθυστέρησε», είπε.

Τόνισε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο ήταν να επαναφέρει τη χώρα του στη Συμφωνία που στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, και αν είναι δυνατόν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ υποστήριζε ότι αυτή η Συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταστρέφει θέσεις εργασίας. Αλλά ο διάδοχος του Τζο Μπάιντεν πιστεύει το αντίθετο.

«Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω ότι υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλους μας», ανέφερε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που θεωρείται κλειδί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Υποσχέθηκε επίσης «πράξεις, όχι λόγια». «Οι ΗΠΑ όχι μόνο επιστρέφουν στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε να δώσουν το καλό παράδειγμα».

 

Εκκληση Σι Τζινπίνγκ για ισχυρότερη δράση

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν ισχυρότερη δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόκληση του κλίματος, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Open Image Modal
Lee Smith via Reuters

Σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP26 που διεξάγεται στη Γλασκόβη, στην οποία ο Σι δεν συμμετέχει διά ζώσης, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες όχι μόνο να κάνουν περισσότερα αλλά και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να τα καταφέρουν καλύτερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα πάντα με το Xinhua.

Αιχμές Μακρόν κατά των «μεγάλων ρυπαντών»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τις χώρες που «εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες» διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες υπολείπονται ως προς τις δεσμεύσεις τους, να αυξήσουν τη φιλοδοξία τους «εντός των 15 ημερών» της COP26, υπονοώντας τη Ρωσία και την Κίνα, τις οποίες επικαλέστηκε ήδη την Κυριακή.

Open Image Modal
POOL New via Reuters

«Το κλειδί για τις ερχόμενες 15 ημέρες, εδώ στη δική μας COP, είναι οι μεγαλύτερες ρυπαντές των οποίων οι εθνικές στρατηγικές δεν συνάδουν με τον στόχο μας του 1,5 βαθμού να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τις επόμενες 15 ημέρες, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της στρατηγικής μας», τόνισε.

Φον ντερ Λάιεν: Τιμολογείστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι χώρες πρέπει να τιμολογήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την θέρμανση του πλανήτη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, για παράδειγμα, να κάνουμε πραγματικότητα τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Τιμολογείστε τον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώσει πια αυτό το τίμημα», είπε η φον ντερ Λάιεν στη Γλασκόβη.

Οι διαπραγματευτές στη διάσκεψη της COP26 θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κανόνες για τη δημιουργία μιας αγοράς άνθρακα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ένα ζήτημα που προκαλεί διχασμό και εκτροχίασε την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019.

«Ωρα για δράση», λέει η βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε ότι «η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση», καθώς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές όταν διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η 95χρονη μονάρχης επρόκειτο να παραστεί στην σύνοδο στη Γλασκώβη, αλλά απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο μετά τη σύσταση των γιατρών της να ξεκουραστεί για δύο εβδομάδες.

«Είναι η ελπίδα πολλών ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου κορυφής -γραμμένη σε βιβλία ιστορίας που ακόμη δεν έχουν τυπωθεί- θα σας περιγράφει ως τους ηγέτες που δεν έχασαν την ευκαιρία, και ότι ανταποκριθήκατε στην έκκληση αυτών των μελλοντικών γενιών», είπε Ελισάβετ, η γηραιότερη μονάρχης και μακροβιότερη στον θρόνο παγκοσμίως.

Η Ινδία στοχεύει σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών έως το 2070

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έθεσε το 2070 ως στόχο για να φθάσει η χώρα του τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ημερομηνία πολύ μεταγενέστερη από αυτές που έθεσαν άλλες ρυπαίνουσες χώρες, αλλά υπεραμύνθηκε του στόχου της χώρας του λέγοντας ότι το Νέο Δελχί εμμένει στις δεσμεύσεις του «κατά πνεύμα και κατά γράμμα».

Ο Μόντι είπε σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκόβη ότι καθ′ οδόν, η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 50% έως το 2030.

Ζήτησε επίσης μια παγκόσμια ώθηση για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων διαβίωσης «αντί της αλόγιστης και καταστροφικής κατανάλωσης».

Τριντό: Καθοριστική η τιμολόγηση της ρύπανσης

Η τιμολόγηση της ρύπανσης είναι καθοριστική για τη μείωση των εκπομπών αερίων και την ενίσχυση της καινοτομίας, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, στη COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις εκπομπές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να εγγυηθεί ότι αυτές θα μειωθούν αρκετά γρήγορα ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κράτος θα φθάσει στο καθαρό μηδέν το 2050, δήλωσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)