Την παρακολούθησή της από Αιγύπτιους πράκτορες των μυστικών υπηρεσίων κατήγγειλε η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε οτι η γερμανική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στο Κάιρο και συνόδευσε τον Όλαφ Σολτς στη Σύνοδο κορυφής για το Κλίμα COP27, έχει πέσει θύμα παρακολούθησης.
Σύμφωνα με το Reuters, σε email που εστάλη το Σάββατο από την Γερμανική αστυνομία (BKA) προς τους απεσταλμένους της στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αναφέρει οτι πιθανότατα παρακολουθούνται «φανερά ή κρυφά και καταγράφονται σε φωτογραφίες και βίντεο».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, γεγονός που οδήγησε τις αρχές της Καΐρου να παρακολουθούν την γερμανική αποστολή.
Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών του Καΐρου, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις με ξένα μέσα ενημέρωσης. αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των πληροφοριών, που φέρονται να έχουν διαρρεύσει από την γερμανική πλευρά.
Οι Γερμανοί επιμένουν
Ωστόσο, τρεις Γερμανοί συμμετέχοντες στην COP27, από μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και εταιρείες, δήλωσαν ότι έλαβαν προφορικές προειδοποιήσεις από άλλους συμμετέχοντες και αντιπροσωπείες άλλων χωρών για πιθανή παρακολούθηση τους.
Δύο μέλη ΜΚΟ είπαν στο Reuters για μια ύποπτη δραστηριότητα που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Η μία αφορούσε την Susann Scherbarth της Γερμανικής Ομοσπονδίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Φύσης και η δεύτερη περίπτωση με εκπρόσωπο του Climate Action Network.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αιγυπτιακή πλευρά ώστε οι γερμανοί εκπρόσωποι στη Σύνοδο να εργαστούν χωρίς παρεμβολές».
Ο Όλαφ Σόλτς κατά την άφιξή του στο Κάιρο είχε αναφερθεί στην φυλάκιση του απεργού πείνας Alaa Abd el-Fattah, ενός εξέχοντος ακτιβιστή και blogger που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.
«Πρέπει να ληφθεί απόφαση και να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση, ώστε να μην πεθάνει ο απεργός πείνας», είχε πει ο Σολτς, με την κυβέρνηση της Αιγύπτου να απαντά οτι «οι αρχές των φυλακών θα παράσχουν στον Abd el-Fattah υγειονομική περίθαλψη».
Ερευνα του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ, που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια της COP27 η οποία διεξάγεται στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά «τις παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς» από την αιγυπτιακή αστυνομία, αφού η γερμανική αντιπροσωπεία κατήγγειλε ότι «παρακολουθείται».
Η Αίγυπτος, που ήλπιζε να λάμψει στη διεθνή διπλωματική σκηνή χάρη σε αυτή τη διάσκεψη, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της COP27 δέχεται επικρίσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο για τη χρόνια καταστολή της αντιπολίτευσης όσο και για τη διαχείριση της ελευθερίας του λόγου και συνάθροισης κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, πολλοί ακτιβιστές έχουν καταγγείλει «ανακρίσεις», «παρακολουθήσεις» και τα δρακόντεια μέτρα που πλαισιώνουν τις διαδηλώσεις.
Σε διπλωματικό επίπεδο το Βερολίνο, το οποίο φιλοξένησε στο περίπτερό του στην COP27 ένα πάνελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της Αιγύπτου.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η Λιάνε Σάλατεκ, επικεφαλής του ιδρύματος Heinrich Boell στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι «με παρακολουθούν» αλλά και «πολύ λιγότερο άνετα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες COP».
«Όταν κλείνουμε μια αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουμε με την κοινωνία των πολιτών, οι κάμερες τεχνικής υποστήριξης είναι πάντα στραμμένες στα πρόσωπα των συμμετεχόντων», κατήγγειλε. «Είναι ασυνήθιστο και ανώφελο (…) και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο (η συζήτηση) να ηχογραφείται», πρόσθεσε.
Ήδη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εφαρμογή των αιγυπτιακών αρχών για την COP27 ενδέχεται να καταγράφει πληροφορίες από τα τηλέφωνα των συμμετεχόντων.
Η ΜΚΟ έκανε επίσης λόγο για την εγκατάσταση καμερών σε κάποια ταξί στο Σαρμ ελ Σέιχ, οι οποίες είναι «συνδεδεμένες» με το υπουργείο Εσωτερικών.