COP27: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κάθε ήπειρο

Οι επιπτώσεις της ανά τον κόσμο.
Open Image Modal
.
MOHAMED ABD EL GHANY via REUTERS

Ενώ απεσταλμένοι και αντιπρόσωποι στη διάσκεψη COP27 για το κλίμα συζητούν το κοινό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις και απειλές.

Τον Φεβρουάριο η υπηρεσία κλιματικής επιστήμης του ΟΗΕ δημοσίευσε μια μεγάλη αναφορά ως προς την προσαρμογή σε έναν θερμότερο κόσμο, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες πώς αυτή η προσπάθεια θα ήταν διαφορετική από το ένα μέρος στο άλλο. Ενώ κάποιες χώρες θα δούνε παγετώνες να λιώνουν ή τη στάθμη στις ακτές τους να ανεβαίνει, άλλες θα είναι αντιμέτωπες κυρίως με μεγάλες πυρκαγιές και ακραίους καύσωνες, σύμφωνα με την αναφορά του Intergovernmental Panel on Climate Change.

Αυτό προϋποθέτει διαφορετικές επενδύσεις και λύσεις καθώς οι κοινωνίες προσπαθούν να προσαρμοστούν. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις χώρες σε κάθε περιοχή.

Ασία

Οι χώρες με εκτάσεις στα Ιμαλάια ή στους πρόποδές τους, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, θα μπορούσαν να είναι αντιμέτωπες με ξαφνικές πλημμύρες, σύμφωνα με την αναφορά. Καθώς λιώνει ο πάγος, το νερό μπορεί να συσσωρεύεται πίσω από βράχους, σχηματίζοντας λίμνες. Και όταν αυτοί οι βράχοι υποχωρούν, το νερό ξεχύνεται, θέτοντας σε κίνδυνο ορεινές κοινότητες που βρίσκονται παρακάτω.

Νοτιότερα, κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες όπως o δάγκειος πυρετός και η ελονοσία αναμένεται να εξαπλωθούν σε νέα τμήματα της υποτροπικής Ασίας, χάρη σε υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερες βροχοπτώσεις.

Επίσης, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινούνται. Αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούσε τον Σεπτέμβριο ότι οι επιπτώσεις από το κλίμα, περιλαμβανομένης της έλλειψης νερού και της μειωμένης απόδοσης των καλλιεργειών, θα ανάγκαζε περίπου 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους ως το 2050.

Αφρική

Ζώντας στη θερμότερη ήπειρο του κόσμου, οι Αφρικανοί διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες. Αν η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση, τουλάχιστον 15 επιπλέον άτομα ανά 100.000 θα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ακραίας ζέστης, σύμφωνα με την IPCC.

Ο πληθυσμός της Αφρικής θα αυξηθεί πιθανώς ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον κατά τον 21ο αιώνα, με πολλούς να ζουν σε παραθαλάσσιες πόλεις. Ως το 2060 πάνω από 200 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική αναμένεται να είναι ευάλωτοι στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Λάγος της Νιγηρίας οδεύει να γίνει η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο ως το 2100. Η αύξηση του πληθυσμού ανά την ήπειρο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την έλλειψη πόρων.

Κεντρική και Νότια Αμερική

Το δάσος της βροχής του Αμαζονίου και τα χιλιάδες φυτά και ζώα που υποστηρίζει είναι ευάλωτα στην ξηρασία και τις πυρκαγιές, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της αποψίλωσης από αγρότες, που κόβουν δέντρα για γεωργικές εκτάσεις.

Οι ξηρασίες, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν σε τμήματα των Άνδεων, στη βορειοανατολική Βραζιλάι και σε τμήματα της Κεντρικής Αμερικής. Σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κύματα μετανάστευσης. Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρρωσταίνουν από τους ιούς Ζίκα, Τσικουνγκούνια και τον δάγκειο πυρετό.

Ευρώπη

Το κύμα καύσωνα του καλοκαιριού του 2019 έδωσε μόνο μια γεύση του τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι περιπτώσεις θερμικού στρες και θανάτων που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες θα διπλασιάζονταν, αν δεν τριπλασιάζονταν, συγκριτικά με τους 1,5 βαθμούς.

Πέρα από τους 3 βαθμούς, «υπάρχουν όρια στις δυνατότητες προσαρμογής των ανθρώπων και των υπαρχόντων συστημάτων υγείας» λέει η αναφορά της IPCC.

Η ζημιά από το πλημμύρισμα των ακτών αναμένεται να πάει πολύ πέρα από τη βύθιση της Βενετίας, αυξανόμενη με τουλάχιστον δεκαπλάσιο ρυθμό ως το τέλος του αιώνα. Και παρά τον πλούτο της Ευρώπης, τα υπάρχοντα μέτρα προσαρμογής δεν φαίνονται να επαρκούν. Επιστήμονες προβλέπουν συνέχιση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα, προβλήματα στις καλλιέργειες και νερό με δελτίο κατά τις ξηρασίες στην ανατολική Ευρώπη τις επερχόμενες δεκαετίες.

Βόρεια Αμερική

Μεγάλες πυρκαγιές θα συνεχίσουν να καίνε δάση και να μαυρίζουν ουρανούς στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, καταστρέφοντας τη φύση και τους πόρους ζωής των κατοίκων, συμβάλλοντας παράλληλα στη μόλυνση του αέρα και του νερού.

Ακόμα και αν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, πολλά τμήματα των ΗΠΑ θα είναι σε μεγάλο κίνδυνο από ισχυρές θύελλες και τυφώνες, επιπρόσθετα σε πλημμύρες από αυξανόμενα επίπεδα θάλασσας και εξάρσεις καταιγίδας.

Τη Δευτέρα η Fifth National Climate Assessment της χώρας προειδοποίησε πως αυτά τα φαινόμενα θα απειλούσαν «αυτά που εκτιμούν πιο πολύ οι Αμερικανοί», όπως ασφαλή σπίτια, υγιείς οικογένειες, δημόσιες υπηρεσίες και μια βιώσιμη οικονομία. Η IPCC επίσης είπε πως τέτοιες κλιματικές επιπτώσεις θα προκαλούσαν αναταραχή στις διεθνείς αλυσίδες προμηθευτών και το διεθνές εμπόριο.

Επίσης, στην Αρκτική, το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων, η αύξηση των θερμοκρασιών και το λιώσιμο των παγετώνων θα οδηγήσουν πολλά είδη στα πρόθυρα του αφανισμού. Σε μια νέα αναφορά τη Δευτέρα επιστήμονες προέβλεπαν πως οι καλοκαιρινοί θαλάσσιοι πάγοι θα εξαφανίζονταν τελείως ως το 2030.

Αυστραλασία

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας και τα δάση των φυκιών (kelp forests) θα πέσουν πάνω σε ένα «σκληρό» όριο προσαρμογής πέρα από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, υφιστάμενα μη αναστρέψιμες αλλαγές λόγω των θαλάσσιων καυσώνων. Τα έσοδα από τον τουρισμό θα έπεφταν κατακόρυφα, σύμφωνα με την IPCC.

Ακραίες πυρκαγιές θα έπλητταν τη νότια και την ανατολική Αυστραλία και τμήματα της Νέας Ζηλανδίας. Και, καθώς τα δάση της Αυστραλίας ξεραίνονται, πολλά από αυτά θα κατέρρεαν σε μεγάλο βαθμό.

-- --