Credit Suisse: Μήνυση κατά της ελβετικής κυβέρνησης για μη αποζημίωση των ομολογιούχων

Οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων (ΑΤ1) κατηγορούν την Ελβετία ότι μετά την συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών αποζημίωσε μόνο τους μετόχους.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Μήνυση κατά της ελβετικής κυβέρνησης, κατέθεσαν ομολογιούχοι της Credit Suisse,  ζητώντας πλήρη αποζημίωση για την επίμαχη απόφαση να διαγραφεί το πρόσθετο χρέος της τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της έκτακτης πώλησης της Credit Suisse στην UBS.

Οι ομολογιούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι με τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, την  οποία ενορχήστρωσε η ελβετική κυβέρνηση, η Ρυθμιστική αρχή Finma εξάλειψε περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια από τα AT1 (τραπεζικά ομόλογα) μηδενίζοντάς τα.

Οπως αναφέρει το CNBC, οι μέτοχοι της τράπεζας έλαβαν ωστόσο πληρωμές όταν ολοκληρώθηκε η πώληση, όχι όμως και οι κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ανέτρεψε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας οι ομολογιούχοι είναι πάνω από τους μετόχους στην ιεραρχία αποζημίωσης.

Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες, δήλωσε ότι είχε καταθέσει αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Περιέγραψε την απόφαση της Ελβετίας να μηδενίσει την αξία των AT1 των εναγόντων ως «παράνομη καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ομολογιούχων AT1».

Αν και το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την μήνυση σε βάρος του, η Finma υπερασπίστηκε την απόφασή της να δώσει εντολή στην Credit Suisse να διαγράψει τα ομόλογα AT1 τον Μάρτιο του περασμένου έτους ως «γεγονός βιωσιμότητας».

«Με τις ενέργειές της, η Ελβετία εξάλειψε άσκοπα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέσα AT1, παραβιάζοντας άδικα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατόχων τους», δήλωσε ο Dennis Hranitzky, συνεργάτης και επικεφαλής της Sovereign Litigation πρακτική του Quinn Emanuel.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων AT1 που κατείχαν οι ομολογιούχοι είναι πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Τα AT1 είναι τραπεζικά ομόλογα που θεωρούνται μια σχετικά επικίνδυνη μορφή κατώτερου χρέους. Ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν τον κίνδυνο από τους φορολογούμενους και να αυξήσουν το κεφάλαιο που κατέχουν οι τράπεζες για να τα προστατεύσουν από μελλοντικές κρίσεις.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ομολόγων AT1 είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τις ζημίες. Αυτό συμβαίνει αυτόματα όταν ο δείκτης κεφαλαίου πέσει κάτω από το προηγουμένως συμφωνημένο όριο και τα AT1 μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια.