11 διάσημες ταινίες που έβαλαν την ελληνική θάλασσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο

11 διάσημες ταινίες που έβαλαν την ελληνική θάλασσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο
Open Image Modal
Archive

Όταν η Μαρινέλλα τραγουδούσε «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου», μάλλον δεν περίμενε πως οι στίχοι του αγαπημένου τραγουδιού θα μετατρέπονταν στο μέλλον σε «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το μισό Hollywood».

Το φυσικό σκηνικό που στήνουν τα ελληνικά πελάγη αποτελεί εδώ και χρόνια πηγή έμπνευσης για πολλούς διάσημους σκηνοθέτες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν με κάθε πιθανό τρόπο για να γυρίσουν την ταινία τους.

Είτε είναι δράμα, είτε κωμωδία, είτε βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα είτε καθαρή μυθοπλασία, κάθε μία από τις παρακάτω ταινίες τράβηξε την προσοχή του κοινού και αγαπήθηκε τόσο για την ιστορία και τους πρωταγωνιστές της, όσο και για τα ηλιόλουστα, θαλασσινά της πλάνα.

1. Το παιδί και το δελφίνι / Boy on a dolphin (1957)

Η Φαίδρα είναι μια φτωχή δύτρια που μαζεύει σφουγγάρια στην Ύδρα. Μια μέρα ανακαλύπτει στον βυθό ένα άγαλμα από χρυσό και χαλκό που απεικονίζει ένα αγόρι καβάλα σε ένα δελφίνι, το οποίο λέγεται πως μπορεί να εκπληρώσει κάθε σου επιθυμία. Ο σύντροφός της θέλει να το πουλήσουν, η ίδια όμως θέλει να το δώσει σε έναν ανθρωπολόγο που θα το επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση, όπου και ανήκει.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικάνικη ταινία που γυρίστηκε σε ελληνικό νησί, με την Αθήνα, τη Ρόδο και τη Δήλο να έχουν μικρές συμμετοχές. Πρωταγωνίστρια ήταν η υπέροχη Σοφία Λόρεν και η ταινία θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις κλασικές του Hollywood.

2. Ποτέ την Κυριακή / Never on Sunday (1960)

Και μόνο διαβάζοντας/ακούγοντας τον τίτλο της ταινίας του Ζιλ Ντασέν, έρχεται αυτόματα στο μυαλό σου η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, οι στίχοι από τα «Παιδιά του Πειραιά», το γάργαρο γέλιο της Ίλια/Μελίνας Μερκούρη, το λιμάνι του Πειραιά. Δεν μπορείς να πεις πολλά για την ταινία που χάρισε στην Μερκούρη το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών και στον Χατζιδάκι το Όσκαρ μουσικής. Μόνο ότι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας και αυτό που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση πριν από οποιοδήποτε άλλο του είδους του.

3. Τα κανόνια του Ναβαρόνε / The Guns of Navarone (1961)

Βασισμένη στο γνωστό βιβλίο του Άλιστερ Μακ Λιν, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Βρετανών κομάντο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι προσπαθούν να εισχωρήσουν στο (φανταστικό) ελληνικό νησί του Ναβαρόνε που βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και να το φέρουν ξανά υπό τη προστασία των Συμμαχικών Δυνάμεων. Γκρέγκορι Πεκ, Άντονι Κουίν και Ντέιβιντ Νίβεν πέρασαν από τη Ρόδο αλλά και το Σούνιο, φέρνοντας λίγο από αέρα Hollywood.

4. Αλέξης Ζορμπάς / Alexis Zorbas (1964)

Λίγο αργότερα ο Άντονι Κουίν ξαναπέρασε από την Ελλάδα, αυτή τη φορά για μια ταινία κατά τι πιο θρυλική. Η ιστορία του ξακουσμένου σε όλο τον κόσμο Αλέξη Ζορμπά, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με τη βοήθεια του Μιχάλη Κακογιάννη στην σκηνοθεσία και του Μίκη Θεοδωράκη στην μουσική. Και, φυσικά, της Κρήτης και της θάλασσάς της να παίρνουν συμπρωταγωνιστικούς ρόλους.

5. Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο / James Bond: For Your Eyes Only (1981)

Άλλη μια ταινία του αγαπημένου πράκτορα 007, άλλο ένα σατανικό σχέδιο που ανατράπηκε χάρη σε αυτόν, άλλη μια συγκλονιστικά όμορφη γυναίκα που κέρδισε για μια ζωή τον τίτλο «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ».

Η μόνη διαφορά είναι πως αυτή τη φορά ο Μποντ -με την μορφή του Ρότζερ Μουρ- ήρθε στην Ελλάδα. Και αν ένα μεγάλο κομμάτι της δράσης εξελίχθηκε στα Μετέωρα, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της ταινίας έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, χάρη στο ειδύλλιο του Μποντ με την Μελίνα (Κάρολ Μπουκέ).

6. Οι Εραστές του Καλοκαιριού / Summer Lovers (1982)

Ένα ζευγάρι συντηρητικών Αμερικανών επισκέπτεται στην Σαντορίνη για διακοπές, όπου και γνωρίζουν μια μποέμ Γαλλίδα αρχαιολόγο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο την μαγευτική Σαντορίνη και το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι, το οποίο έκτοτε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε ζευγάρια Αμερικανών, και όχι μόνο, που ψάχνουν τρόπους να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να υποστηρίζει το προηγούμενο γεγονός αλλά, πραγματικά, σας φαίνεται απίθανο; Ο Πίτερ Γκάλαχερ, η Ντάριλ Χάνα και η Βαλερί Κιενσάν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

7. Απέραντο Γαλάζιο / The Big Blue (1988)

Ο Λικ Μπεσόν έγραψε και σκηνοθέτησε τον απόλυτο ύμνο για το Αιγαίο και τον βυθό του, σε μια ταινία που έκανε γνωστή την Αμοργό στα πέρατα του κόσμου. Η φιλία δύο αγοριών, το πάθος τους για τις καταδύσεις, η τραγωδία που χωρίζει τους δρόμους τους και οι συγκυρίες που τους φέρνουν έπειτα από χρόνια αντιμέτωπους συνθέτουν αυτό το, κάπως δυσνόητο είναι η αλήθεια, φιλμ που αποτελεί και την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη.

8. Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι / Captain Corelli's Mandolin (2001)

Όχι άλλο Αιγαίο, ήρθε η ώρα οι προβολείς να πέσουν στο σμαραγδένιο Ιόνιο και την ξεχωριστή κουλτούρα του. Η πασίγνωστη πλέον ερωτική ιστορία του Λοχαγού Κορέλι (Νίκολας Κέιτζ) και της Πελαγίας (Πενέλοπε Κρουζ) με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε πρώτης τάξεως διαφήμιση για την Κεφαλονιά, η οποία από τότε μπήκε στις κορυφαίες προτάσεις των ξένων ταξιδιωτικών γραφείων, για ευνόητους λόγους.

9. Lara Croft Tomb Raider: Το λίκνο της ζωής / Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003)

Η Σαντορίνη ξανά στο επίκεντρο μιας Χολιγουντιανής ταινίας, αυτή τη φορά όμως χωρίς ερωτικά τρίγωνα αλλά με την Αντζελίνα Τζολί στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Λάρα Κροφτ παίρνει μέρος σε μία ακόμα περιπέτεια, με στόχο αυτή τη φορά να βρει το μυθικό Κουτί της Πανδώρας πριν από τον σατανικό επιστήμονα Τζόναθαν Ρις, ο οποίος θέλει να πουλήσει τα μυστικά του ως όπλα καταστροφής. Στο πλευρό της βρίσκεται ο Βρετανός μισθοφόρος -και πρώην της- Τέρι Σέρινταν (ο Τζέραλντ Μπάτλερ πριν γίνει σούπερ σταρ). Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο ανέβηκε ο τουρισμός της Σαντορίνης μετά την προβολή της ταινίας.

10. Mamma Mia! (2008)

Έχεις ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ στον κόσμο. Έχεις την μουσική των ABBA. Έχεις την Μέριλ Στριπ, τον Πιρς Μπρόσναν και τον Κόλιν Φερθ. Και έχεις και το ονειρεμένο σκηνικό που προσφέρει η Σκιάθος και η Σκόπελος. Με λίγα λόγια, η σκηνοθέτης Φιλίντα Λόιντ είχε πρώτης τάξεως υλικό για τη δημιουργία μιας ταινίας που έσπασε τα ταμεία.

Ο τουρισμός στα νησιά των Σποράδων εκτοξεύθηκε σε νέα ύψη και εμείς βαρεθήκαμε να ακούμε το ομώνυμο κομμάτι των ABBA να παίζει σε λούπα για ένα ατελείωτο καλοκαίρι -αλλά στην πραγματικότητα το διασκεδάσαμε.

11. Έρωτας αλά ελληνικά / My Life in Ruins (2009)

Όχι και ο πιο πρωτότυπος τίτλος, συμφωνούμε. Η δεύτερη αμιγώς ελληνική ταινία της Νία Βαρντάλος μπορεί να μην είχε την επιτυχία του «My Big Fat Greek Wedding» -ίσως επειδή αφενός αναμασά ένα παρόμοιο σεναριακό μοτίβο, αφετέρου, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι μια κακή ταινία- ήξερε όμως πώς να διαφημίσει με αποτελεσματικό τρόπο την ομορφιά, τη γοητεία και τη διασκέδαση που έχουν οι διακοπές στην Ελλάδα. Εντάξει, και οι άντρες της Ελλάδας.