Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO για το 2018: Το μήνυμα του Αριστείδη Μπαλτά

Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO για το 2018: Το μήνυμα του Αριστείδη Μπαλτά
Open Image Modal
Exterior of the National Library of Greece, part of the architectural trilogy designed by Danish architect Theopil Hansen, Athens, Greece
PhotoStock-Israel via Getty Images

Tην Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, ανακοίνωσε την πόλη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, μετά από σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος. Η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της και υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών.

O Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς συγχαίρει θερμά όσους προετοίμασαν και υποστήριξαν τον φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO για το 2018, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Πρόκειται για μια σημαντική διεθνή διάκριση για τη χώρα μας.

Η επιτυχία της Αθήνας βασίστηκε στη διεθνή ακτινοβολία της πόλης, στις πολιτιστικές της υποδομές, στην πλούσια εμπειρία της και σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με άξονα το βιβλίο προς το οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου αποτελεί την ευκαιρία η χώρα μας να προβάλλει διεθνώς τις καινοτόμες δράσεις του σύγχρονου πολιτισμού και της λογοτεχνικής παραγωγής. Θα συμβάλει, επίσης, στο να αναδειχθούν η σημασία του βιβλίου ως μορφωτικού και πολιτιστικού αγαθού, ο ρόλος του στην εκπαίδευση και στην κοινωνική συνοχή, τα προβλήματα των επαγγελματιών του βιβλίου και οι προκλήσεις προώθησης της πολιτισμικής πολυμορφίας σε συνθήκες κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πόλεις που χαρακτηρίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO, δεσμεύονται να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσουν δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που ξεκινά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων στις 23 Απριλίου και ισχύει έως τις 23 Απριλίου του επόμενου έτους.