Στον Τζαμαϊκανό συγγραφέα Μάρλον Τζέιμς απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker

Στον Τζαμαϊκανό συγγραφέα Μάρλον Τζέιμς απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker
|
Open Image Modal
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 13: Marlon James author of 'A Brief History of Seven Killings' poses for photographers after winning the Man Booker Prize for Fiction 2015 at The Guildhall on October 13, 2015 in London, England. (Photo by Neil Hall - WPA Pool /Getty Images)
WPA Pool via Getty Images

Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς κέρδισε φέτος το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker για το μυθιστόρημά του «A Brief History of Seven Killings» (Μια σύντομη ιστορία επτά φόνων), «το πιο συναρπαστικό» βιβλίο από τον κατάλογο της τελικής επιλογής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ.

Το βιβλίο αυτό των 680 σελίδων είναι «γεμάτο ανατροπές», αλλά και «πολλή βία», πρόσθεσε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Γουντ, αναφερόμενος στο μυθιστόρημα του Μάρλον Τζέιμς, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από μια απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ το 1976.

Ο 44χρονος συγγραφέας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απολύτως σουρεαλιστικό» αυτό που συνέβη και σημείωσε ότι η μουσική ρέγκε αποτέλεσε την κύρια πηγή της έμπνευσής του για το μυθιστόρημά του αυτό.

«Οι τραγουδιστές της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ και Πίτερ Τος ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φωνή που βγαίνει από τα στόματά μας νομιμοποιείται να χρησιμοποιηθεί για μυθοπλασία και ποίηση», σημείωσε παραλαμβάνοντας το Man Booker Prize, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (περίπου 67.000 ευρώ).

«Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει», πρόσθεσε, στην τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Λονδίνο, και πρόσθεσε ότι είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του για 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί.

Ο Γουντ σημείωσε ότι η κριτική επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση σε λιγότερο από δύο ώρες και εξήρε τις «πολλές φωνές του βιβλίου, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετίες στη γενέτειρα του συγγραφέα, το Κίνγκστον, και περιλαμβάνει περισσότερους από 75 χαρακτήρες.

Το βιβλίο αυτό ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)