Μια ολόκληρη πόλη «χτισμένη» από γυμνά ανθρώπινα σώματα

Μια ολόκληρη πόλη «χτισμένη» από γυμνά ανθρώπινα σώματα
Open Image Modal

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο καλλιτέχνης Angelo Musco χτίζει μια πόλη. Και, σαν αυτό το εγχείρημα να μην ήταν αρκετά φιλόδοξο, κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια αυτής της γιγαντιαίας κατασκευής -κάθε τούβλο, αψίδα, ράμπα και γέφυρα- είναι φτιαγμένη από ανθρώπινα σώματα, εντελώς γυμνά και τοποθετημένα σε διάφορες στάσεις.

Ο Musco εμπνεύστηκε το έργο από τη Γένεση και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 11:1-9, το οποίο περιλαμβάνει την ιστορία του Πύργου της Βαβέλ και της σύγχυσης των γλωσσών. Στο βιβλικό παραμύθι, οι άνθρωποι της Βαβυλώνας ήθελαν να δημιουργήσουν έναν πύργο τόσο ψηλό που θα έφτανε στον παράδεισο. Ο Θεός, ωστόσο, δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το πώς αντιλαμβάνονταν την εξουσία του και, ως τιμωρία, έκανε όλους τους οικοδόμους της Βαβέλ να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, παίρνοντάς τους την ικανότητα να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, ο πύργος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Open Image Modal

Ο Musco ενδιαφερόταν για τον ρόλο που έπαιξε η ποικιλομορφία στην ιστορία της Βαβέλ και κυρίως για τον τρόπο που η διαφορετικότητα χρησιμοποιήθηκε για να χωρίσει και όχι για να ενώσει τους οικοδόμους. Στη δική του δουλειά με τίτλο «Sanctuary», ο καλλιτέχνης ελπίζει να ανατρέψει το ηθικό δίδαγμα της βιβλικής ιστορίας, επικοινωνώντας τη δύναμη της πολλαπλότητας να δημιουργεί δομές και όχι να εμποδίζει τη δημιουργία τους.

Για το έργο, ο Musco προσέλαβε δεκάδες χιλιάδες γυμνά μοντέλα, όλοι τους εθελοντές από την Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Νάπολη. Στόχος του ήταν να καταφέρει να απεικονίσει τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες που ενώνονται -και τη δύναμη που κατέχουν- για να δημιουργήσουν μια θετική αλλαγή αντί να προκαλέσουν σύγχυση και διαφωνίες. Ο Musco φωτογράφισε τα μοντέλα σε μια μεγάλη ποικιλία από προσωπικές, παραμορφωμένες θέσεις, με τις γυμνές μορφές τους να συνεργάζονται για να φέρουν το ιλιγγιώδες αυτό όραμα στη ζωή.

Open Image Modal

Τέλος, ο Musco επεξεργάστηκε ψηφιακά τις αμέτρητες φωτογραφίες που τράβηξε για να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή, τεχνητή πόλη. Το μήνυμα της δουλειάς του είναι πιο επίκαιρο από ποτέ -σε μια χρονική στιγμή που οι διαφωνίες για το αν πρέπει να χτίσουμε τείχη ή γέφυρες και για το αν ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν χαρακτηριζόταν από ομοιότητες ή διαφορές, τρέχουν ανεξέλεγκτες.

«Η διαφορετικότητα φαίνεται να δέχεται επίθεση, ειδικά σήμερα», λέει ο Musco στο ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη διαδικασία του έργου του. «Θέλω τα τείχη να λειτουργούν για προστασία, όχι για διαχωρισμό. Γέφυρες να μας ενώνουν τόσο εννοιολογικά όσο και φυσικά».

Το «Sanctuary» είναι κομμάτι της έκθεσης «From Here to Eternity» που θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου στο κέντρο τέχνης Maison Particuliere στις Βρυξέλλες.