Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης θα διαφυλάξει μια ιστορική μνήμη και θα εκπαιδεύσει τις επόμενες γενιές

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης θα διαφυλάξει μια ιστορική μνήμη και θα εκπαιδεύσει τις επόμενες γενιές
Open Image Modal
holocausteducentergr

Στις 15 Ιουνίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η δημιουργία ενός Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα ήταν μια ιδέα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, την οποία ενστερνίστηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Οι δυο τους, Δήμος και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, εργάστηκαν συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη χρηματοδότηση στις αρχές του 2017, τρία περίπου χρόνια μετά την γέννηση της ιδέας.

Ως τοποθεσία επιλέχτηκε η περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ιστορικό σημείο για τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης, ενώ το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του έργου έχει τεθεί για περίπου τρία χρόνια από φέτος, στο τέλος του 2019. Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρου του Ολοκαυτώματος φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φωνή των 55.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Open Image Modal

Θα πρόκειται για ένα εξαώροφο οκταγωνικό πύργο, από μέταλλο και γυαλί, έκτασης περίπου 7.000τ.μ., στον οποίο θα ενσωματώνεται ένα χαμηλό δακτυλιοειδές κτίριο και μια δημόσια πλατεία. Στο τέλος του 2017 θα προστεθεί μια έκταση 5 στρεμμάτων την οποία διέθεσε η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., μέσα σε ένα χώρο πρασίνου 15 στρεμμάτων. Ο υψηλής ενεργειακής απόδοσης πύργος θα υψώνεται στα 32μ. Και θα περιέχει έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο, ένα προσωρινό εκθεσιακό χώρο, μια αίθουσα συνεδριάσεων 300 θέσεων, αίθουσες διδασκαλίας για σεμινάρια και ομιλίες, χώρο πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις και τελετές, γραφεία, ρεσεψιόν και καφετέρια. Το χαμηλό, κυκλικό κτίριο θα εξυπηρετεί ως τουριστική μονάδα. Στην πορεία, κι αν όλα πάνε καλά, μπορεί να αναπτυχθεί μια προέκταση κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, που θα συνδέει το λιμάνι της πόλης, τον Λευκό Πύργο και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Το έργο έχει σχεδιαστεί από τις φίρμες Heide & Von Beckerath Architects και EK A Efrat-Kowalsky Architects.

«Η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτήν την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπόσχεση, και στο παρόν και στο μέλλον, ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί η θα απειλήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της αναμνηστικής πλακέτας, η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μας εδώ είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία διάσημη πόλη, σημαντική για την εβραϊκή ιστορία. Οι δεσμοί με το Ισραήλ υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.», τόνισε ο κ. Νετανιάχου και αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη από την Ισπανία. «Ο πατέρας μου μελέτησε πάρα πολύ την ισπανική ιστορία και μου έλεγε συχνά πού κατέληξαν οι Εβραίοι. Πολλοί κατέληξαν εδώ. Το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της πόλης από την αρχή του 20ού αιώνα και εντεύθεν αποτελείτο από ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Ο μισός πληθυσμός», επισήμανε.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.holocausteducenter.gr