Ο Κάρολος Ντίκενς σχεδόν έγραψε το σενάριο του Batman

Ο Κάρολος Ντίκενς σχεδόν έγραψε το σενάριο του Batman
Open Image Modal
HuffPost Greece

Στις 30 Απριλίου του 1859, ο Κάρολος Ντίκενς δημοσίευσε για πρώτη φορά την «Ιστορία Δυο Πόλεων» («A Tale of Two Cities»), σε μορφή αποσπασμάτων για ένα λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής. Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ένα από τα διασημότερα του Ντίκενς.

Open Image Modal

Εικονογραφημένη σκηνή από το «A Tale of Two Cities» (1859)

Open Image Modal

Εικονογραφημένη σκηνή από το «A Tale of Two Cities» (1860)

Σχεδόν 153 χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα, ωστόσο, η «Ιστορία Δυο Πόλεων» κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Και αυτό επειδή ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν βασίστηκε στο συγκεκριμένο έργο του Ντίκενς για να δημιουργήσει το «The Dark Knight Rises» το τρίτο μέρος της τριλογίας του με ήρωα τον Batman.

Σε μια συνέντευξή του το 2012 για την προώθηση της ταινίας, ο Νόλαν είχε πει στο site SuperheroHype:

«Όταν ο Jonah (Jonathan Nolan, ο αδερφός του που επιμελήθηκε το σενάριο) μου έδειξε το πρώτο προσχέδιο του σεναρίου που είχε φτιάξει, ήταν 400 σελίδες ή κάτι τέτοιο. Είχε όλα αυτά τα τρελά πράγματα μέσα. Ως έναυσμα, όταν μου το έδωσε, μου είπε “Σκέψου την 'Ιστορία Δύο Πόλεων', την οποία σίγουρα έχεις διαβάσει” και του είπα “Εννοείται”. Διάβασα το σενάριο και μπερδεύτηκα με κάποια πράγματα και συνειδητοποίησα πως δεν είχα διαβάσει ποτέ την “Ιστορία Δύο Πόλεων”. Ήταν ένα από αυτά τα πράγματα που πίστευα πως είχα κάνει. Έτσι το πήρα, το διάβασα και το λάτρεψα και κατάλαβα ακριβώς για τι πράγμα μιλούσε (ο αδερφός μου)... Όταν έκανα το δικό μου προσχέδιο για το σενάριο, ήταν όλο βασισμένο στην “Ιστορία Δύο Πόλεων”.»

Λίγο αργότερα, σε μια συνέντευξη τύπου για το «The Dark Knight Rises», ο Νόλαν είπε: «Αυτό που κάνει ο Ντίκενς σε αυτό το βιβλίο, ο τρόπος που ενώνει όλους του τους χαρακτήρες σε μια ενιαία ιστορία, με όλα αυτά τα θεματικά στοιχεία και όλο αυτό το συναίσθημα και τη δραματοποίηση, ήταν ακριβώς ο τόνος που θέλαμε να δώσουμε στην ταινία».

Το διάσημο μυθιστόρημα του Ντίκενς έχει ως σκηνικό την Αγγλία και τη Γαλλία του 1700, και αφορά τον έρωτα και το έγκλημα με φόντο την κοινωνική δυσαρέσκεια και την πολιτική διαφθορά των δύο πόλεων.

Για όσους δεν έχουν δει την τρίτη ταινία του Νόλαν με πρωταγωνιστή τον μασκοφόρο εκδικητή,ακολουθούν spoilers.

Η ταινία εκτός από τη βασική δομή της, αποτίνει φόρο τιμής στον Κάρολο Ντίκενς και το μυθιστόρημά του με διάφορους τρόπους καθ' όλη τη διάρκειά της.

Για παράδειγμα, όταν ο επίτροπος Gordon εμφανίζεται στην (υποτιθέμενη) κηδεία του Bruce Wayne, κρατά στα χέρια του μια δερματόδετη έκδοση της «Ιστορίας Δύο Πόλεων». Επίσης, ξεκινά τον επικήδειο με την τελευταία φράση του μυθιστορήματος:

«I see a beautiful city and a brilliant people rising from this abyss (...) It is a far, far better thing that I do, than I have ever done; it is a far, far better rest that I go to than I have ever known»

Αυτές ήταν και οι τελευταίες λέξεις του πρωταγωνιστή του βιβλίου, Sydney Carton, λίγο πριν θυσιάσει τη ζωή του για τους αγαπημένους του και την πόλη μου αγαπά. Ακριβώς δηλαδή όπως έκανε και ο Batman στην ταινία. Ο Carton, όπως και ο Bruce Wayne αλλά και ο John Blake (ή Robin, που γνωρίζουμε πρώτη φορά σε αυτή την ταινία), ήταν ορφανός.

Ένα άλλο, ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο Νόλαν ενσωμάτωσε την «Ιστορία Δύο Πόλεων» με την ιστορία του Batman, είναι οι σκηνές που απεικονίζουν την εξέγερση του καταπιεσμένου λαού απέναντι στους πλούσιους που τους εκμεταλλεύονταν, αφού ο Bane έχει φέρει το χάος στη Gotham. Σε μια σκηνή, ο διψασμένος για αίμα όχλος μπαίνει στα σπίτια των πλουσίων και τους σέρνει έξω με τη βία, βάζοντάς τους έπειτα να δικαστούν ενώπιον ενός τρελού δικαστή (Crane).

Από την αγάπη του Wayne για μια πόλη που έχει χάσει τον εαυτό και τη λογική της αλλά έχει ακόμα μερικούς καλούς ανθρώπους να παρουσιάσει, μέχρι την ανάγκη για δικαιοσύνη και το φόβο του τι δικαιοσύνη θα είναι τελικά αυτή αν αναλάβει ο όχλος, ο Batman (κατά Νόλαν αλλά και όχι μόνο) χρωστά ένα μεγάλο κομμάτι του στον Ντίκενς και το βιβλίο του, που σήμερα κλείνει 156 χρόνια ζωής.

Open Image Modal

Σκηνή από μια θεατρική μεταφορά του «A Tale of Two Cities», γύρω στο 1930