Το Animasyros, ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο με θέμα το animation, ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες μέρες στη Σύρο, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Φέτος, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα πολύ μεγαλύτερο και πλήρες οπτικοακουστικό πρόγραμμα με περισσότερες από 200 ταινίες, παράλληλες δράσεις και αφιερώματα, μέσα σε τέσσερις μέρες.
Ξεκίνησε το 2008 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την «τέχνη της εμψύχωσης» και την επιθυμία διάδοσής της. Δέκα χρόνια μετά, το Animasyros έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στη χώρα, έχει αποκτήσει σταθερό κοινό, συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα παραγωγών ταινιών και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρά την οικονομική κρίση, επεκτείνεται συνεχώς. «Η εμπειρία του να φτιάχνεις ένα φεστιβάλ για μια χώρα η οποία έχει τα προβλήματα που έχει η δική μας και τη δυσκολία στη χρηματοδότηση πολιτισμού αλλά με ένα κοινό τόσο θετικό, συνίσταται στο να μπορείς να ισορροπήσεις τις δύσκολες στιγμές με την πολύ μεγάλη ανταπόδοση που παίρνεις ψυχικά», λέει ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Animasyros.
Το φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Σύρου, καθώς εμπλουτίζει τις πολιτιστικές δράσεις του νησιού και ενισχύει τον τουρισμό με περίπου 2.500 επισκέπτες να έρχονται ειδικά για αυτό. «Στην αρχή επιβαρύναμε τη Σύρο, σήμερα προσφέρουμε περισσότερα. Δημιουργείται μια πολύ θετική μαρτυρία για το νησί και αναθέρμανση για το τουριστικό ρεύμα, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς η τουριστική πληροφορία είναι σε ύφεση γιατί οδεύουμε προς τον χειμώνα», εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης.
Παρά τη διαρκή και δυναμική επικοινωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πριν και κατά τη διάρκεια κάθε διοργάνωσης, το Animasyros διατηρεί τις προσωπικές σχέσεις και θυμίζει περισσότερο μια μεγάλη παρέα, όπου διοργανωτές και σινεφίλ συζητούν, μαθαίνουν και ενημερώνονται για νέες ιδέες και τάσεις animation. «Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και αυτό φυσικά έχει να κάνει με τη μικρή κλίμακα του Animasyros, έχει όμως να κάνει και με το γεγονός ότι η πολιτική του φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση στις προβολές, τα εργαστήρια, στις δράσεις της Agora είναι ελεύθερη», λέει ο κ. Καραμητσάνης.
Animation στην Ελλάδα
Η κοινότητα του animation στην Ελλάδα είναι ακόμα μικρή, αλλά πιστή με την πλειοψηφία του κοινού να ταξιδεύει από πολύ μακρινές χώρες του κόσμου για να παρακολουθήσει ταινίες στο ιστορικό θέατρο Απόλλων-ορόσημο της Σύρου. Όπως φαίνεται, υπάρχει σταδιακή αναγνώριση της τέχνης των κινουμένων σχεδίων. «Υπάρχει έκρηξη της απήχησης του ελληνικού animation. Το animation είναι μια κριτική τέχνη παγκοσμίως και στην Ελλάδα μας αρέσει η κριτική. Άρα θεματολογικά είμαστε πολύ εύστοχοι, πολλές φορές», τονίζει ο ίδιος.
Ελληνικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων παρουσιάζονται πλέον και σε διοργανώσεις του εξωτερικού, με υψηλόβαθμα στελέχη δημοφιλών στούντιο όπως της Disney, Pixar και Dreamworks, να επιθυμούν συμμετοχές της χώρας μας στα διεθνή φεστιβάλ. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας παρακολούθησης animation είναι το διαδίκτυο. «Το διαδίκτυο βοηθάει. Ένα μεγάλο μέρος διάχυσης των έργων ανεξάρτητων δημιουργών, γίνεται δωρεάν μέσα από αυτό. Επομένως, το γεγονός αυτό δίνει φτερά στους δημιουργούς», συμπληρώνει ο κ. Καραμητσάνης.
Τα μελλοντικά σχέδια
Μετά την ολοκλήρωση κάθε διοργάνωσης, τα σχέδια για το μέλλον παραμένουν αβέβαια και αυτό που πάντα αναζητούν οι διοργανωτές είναι να παραμείνει το φεστιβάλ, το πιο αγαπητό της Σύρου. «Η ανατροφοδότηση της χαράς που δίνουμε στο κοινό αλλά κυρίως στους Συριανούς είναι προσωπικά ένα βασικό κριτήριο για να συνεχίσω να εμπλέκομαι σε όλη αυτή την προσπάθεια», αναφέρειι ο κ. Καραμητσάνης.
Μέσα στον χειμώνα, η τέχνη του animation θα ταξιδέψει στις μικρές δυτικές Κυκλάδες: την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο, όπου θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές, ενθαρρύνωντάς τους να φτιάξουν τη δική τους ταινία animation μέσα σε εργαστήριο.
Η ομάδα παρουσιάζει το έργο της σε ανθρώπους που ήταν αποκλεισμένοι από τα πολιτιστικά δρώμενα, όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπηρία και αυτό το διάστημα ετοιμάζεται να ξεκινήσει συνεργασία με άτομα που έχουν νικήσει την εξάρτησή τους από ουσίες. «Με όλη την πολυσχιδή δραστηριότητα και τη σταδιακή μικρή μεγέθυνση κάθε χρόνο, φτάσαμε από το 1.0 στο 10. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε και ως το 20 ακόμα και αν εγώ δεν είμαι παρών γιατί κάποια στιγμή και η σκυτάλη παραδίδεται στην επόμενη γενιά».