Αν δε ζείτε σε κάποια φυλή του Αμαζονίου, σε κάποιο μοναστήρι του Θιβέτ ή μέσα σε κάποια σπηλιά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρετε το «YOLO» (You Only Live Once ή Ζεις Μονάχα Μια Φορά). Δηλαδή, ακόμη κι αν ζείτε σε ένα από αυτά τα μέρη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει πάρει κάτι το αυτί σας.
Να όμως που το δημοφιλές αρκτικόλεξο δεν είναι τελικά εφεύρεση των Millennials αλλά, από ότι φάνηκε πρόσφατα, των Αρχαίων Ελλήνων.
Πριν από λίγες μέρες ανακαλύφθηκε στην Αντιόχεια, μια αρχαία πόλη στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, ένα μωσαϊκό 2.400 ετών, το οποίο απεικονίζει έναν σκελετό ξαπλωμένο νωχελικά πάνω σε ένα μαξιλάρι, κρατώντας μια κούπα με κρασί στο ένα χέρι και έχοντας το άλλο ριγμένο χαλαρά πάνω από το κεφάλι του. Δίπλα του βρίσκεται ένα μπουκάλι με κρασί και ένα καρβέλι ψωμί. Κοινώς, βλέπουμε ένα σκελετό που ξέρει πώς να ζει τη ζωή του, χωρίς έννοιες και προβληματισμούς.
Πάνω από την προαναφερθείσα σκηνή αναγράφεται στα ελληνικά η λέξη «ευφρόσυνος», δηλαδή αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική ανάταση. YOLO, σαν μα λέμε.
Η τούρκικη εφημερίδα Hurryiet δε φαίνεται να διαφωνεί μαζί μας, καθώς αναφέρει πως το εν λόγω μωσαϊκό θυμίζει αρκετά τα σημερινά memes, δηλαδή τις σατιρικές φωτογραφίες με τις χιουμοριστικές λεζάντες που βλέπουμε κάθε μέρα στο διαδίκτυο και που, μαζί με τα GIFs, έχουν γίνει η πιο δημοφιλής μορφή επικοινωνίας στο ίντερνετ.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το ψηφιδωτό αποτελούσε κομμάτι του πατώματος μιας τραπεζαρίας σπιτιού της μεγαλοαστικής τάξης, γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., και είναι μέρος μιας μεγαλύτερης παράστασης εικόνων, μία εκ των οποίων δείχνει έναν άντρα να προσπαθεί να πιάσει το φεγγάρι.
Τα ερείπια στα οποία ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, εντοπίστηκαν πρώτη φορά πίσω στο 2012 και, παρότι η περίοδος που δημιουργήθηκε το μωσαϊκό δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, οι ειδικοί πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι Ρωμαϊκό -πολλές φορές οι Ρωμαίοι έγραφαν στα ελληνικά.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα μπορείτε να ντρέπεστε λίγο λιγότερο αν, καμιά φορά, σας ξεφεύγει ένα «YOLO» πάνω στη κουβέντα. Κάτι ήξεραν παραπάνω οι αρχαίοι.