Δανία: «Έγραψε» τη Λευκή Βίβλο των κανόνων της Τεχνητής Νοημοσύνης για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες

Στόχος της Δανίας είναι να καλύψει το ρυθμιστικό κενό έως το 2026 που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος της ΕΕ για την AI, ο πρώτος στον κόσμο.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Τη λευκή βίβλο της τεχνητής νοημοσύνης «εγκαινιάζει» η Δανία η οποία καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και εταιρείες στη χώρα για να είναι προσαρμοσμένες στο αυστηρό νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το CNBC, «η κυβέρνηση υποστηρίζει μια συμμαχία μεγάλων δανέζικων  εταιρειών, με επικεφαλής την εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Netcompany, η οποία θέσπισε τους κανόνες για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Το σχέδιο παρουσιάζει «παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών» για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι τα συστήματα AI σε ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον.

Ο οδηγός κανόνων στοχεύει επίσης να ενθαρρύνει την παροχή «ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών» από τις επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές. Ο Οργανισμός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Δανίας, το CVR του κεντρικού μητρώου επιχειρήσεων της χώρας και η αρχή συντάξεων ATP είναι μεταξύ των ιδρυτικών εταίρων που υιοθετούν το πλαίσιο.

 Αυτό περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν τον τρόπο συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, τη συμμόρφωση τόσο με τον νόμο AI όσο και με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), τον μετριασμό των κινδύνων και τη μείωση της μεροληψίας, την κλιμάκωση της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων και την εκπαίδευση του προσωπικού .

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany, André Rogaczewski, δήλωσε ότι οι διατάξεις που ορίζονται στη λευκή βίβλο στοχεύουν κυρίως σε εταιρείες με  χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς βασικός σκοπός είναι να ααντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: «Πώς μπορούμε να κάνουμε υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης;»

 Τι προβλέπει ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας νόμος ορόσημο που στοχεύει να περιφρουρήσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν, χρησιμοποιούν και εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2024, αφού προηγουμένως έλαβε την τελική έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους νομοθέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο.

Είναι ο πρώτος σημαντικός νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο που θα δώσει στις εταιρείες σαφήνεια στο πλαίσιο ενός εναρμονισμένου, πανευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.

Αν και οι κανόνες ισχύουν σε τεχνικό επίπεο, η εφαρμογή τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι περισσότερες από τις διατάξεις του νόμου — συμπεριλαμβανομένων κανόνων για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, όπως το ChatGPT του OpenAI — δεν θα υλοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2026, στο τέλος μιας διετής μεταβατικής περιόδου.

Η Netcompany πρότεινε την ιδέα για τη δημιουργία μιας λευκής βίβλου σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Δανίας πριν από μερικούς μήνες.

Διαπίστωσε ότι, αν και κάθε οργανισμός «πειραματιζόταν» με την τεχνητή νοημοσύνη, τα ιδρύματα δεν είχαν ένα «κοινό πρότυπο» για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία.

Στόχος είναι πλέον αυτή τη Βίβλο να την εφαρμόσουν κι άλλες χώρες και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να απλοποιήσουν τη συμμόρφωση με τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής του προγραμματιστή του ChatGPT OpenA, ο οποίος εξασφάλισε αποτίμηση 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Η Microsoft αδειοδοτεί επίσης την τεχνολογία του OpenAI σε επιχειρηματικές εταιρείες μέσω της πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους Azure.

 

Πηγή: CNBC