Data analysis: Ποιες χώρες ψαρεύουν περισσότερο σε Ευρώπη-Μεσόγειο και η κατάταξη της Ελλάδας

Τα ψάρια που «βγάζουν» συχνότερα οι αλιείς σε κάθε θαλάσσια περιοχή του πλανήτη.
|

Η HuffPost Greece αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο τα Open Data και το data journalism, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ODECO.

 

Τόσο κοντά - τόσο μακριά...

Αυτό είναι το σύνθημα που περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση των Ελλήνων με την αλιεία και τους αλιείς.

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον ψαρά της γειτονιάς μας.

Όλοι έχουμε δει ψαράδες να ρίχνουν και να μαζεύουν δίχτυα.

Όλοι έχουμε παρατηρήσει γοητευμένοι ψαρόβαρκες, καϊκια και τράτες σε αμέτρητα λιμάνια, καθώς γυρίζουν με την ψαριά στις ιχθυόσκαλες.

Συνήθως αναγνωρίζουμε ορισμένα από τα αλιεύματα. Τα περισσότερο «διάσημα», αυτά που κατά κανόνα καταναλώνουμε στο τραπέζι μας.

Open Image Modal
Επεξεργασία των data και προσαρμογή των γραφημάτων στα ελληνικά με ευθύνη της HuffPost Greece (data analyst: Έλενα Μπιζίκα)
Eurostat

 

 

Δύο ψάρια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δίχτυ στη Μεσόγειο

Στο απλό ερώτημα: Ποιά ψάρια «βγάζουν» συχνότερα οι ψαράδες στη δική μας θάλασσα, στη Μεσόγειο, δίνουν απάντηση τα ανοιχτά δεδομένα (Open data) της Eurostat για το 2022: Σαρδέλα και γαύρος, αθροιζόμενα ισούνται με το 40% της «ψαριάς της Μεσογείου», όπως βλέπουμε στον παγκόσμιο χάρτη με τα αλιεύματα ανά θαλάσσια περιοχή του πλανήτη για το περασμένο έτος.

«Παγκόσμιος πρωταθλητής», όμως, είναι ένας και αδιαφιλονίκητος: Ο μπακαλιάρος αποτελεί το 68% της χαριάς στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, στις ανατολικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου. Τον συναγωνίζεται η παλαμίδα στον Ινδικό Ωκεανό αλλά και ο τόνος που αλιεύεται λίγο-πολύ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές στο νότιο ημισφαίριο.

 

Κι όμως, η Δυτική Ευρώπη ψαρεύει περισσότερο 

Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε την ψευδαίσθηση ότι στη Μεσόγειο συμβαίνουν τα πάντα. Δεν είναι ακριβώς έτσι, όταν μιλάμε για την Αλιεία.

Μία ματιά στον ευρωπαϊκό χάρτη αλιείας αρκεί για να ξεχωρίσουμε (με πιιο σκούρο χρώμα) τις χώρες που «βγάζουν» τις μεγαλύτερες ψαριές. Δεν είναι ανάμεσά τους η Ελλάδα. Η μεγάλη παρτίδα παίζεται στις ακτές του Ατλαντικού, όπου Νορβηγοί, Δανοί, Γάλλοι και Ισπανοί συνθέτουν ένα τοπίο σκληρού ανταγωνισμού (λείπουν στοιχεία για τους Βρετανούς και τους Πορτογάλους από την τράπεζα ανοιχτών δεδομένων της Eurostat). 

Open Image Modal
Επεξεργασία των data και προσαρμογή των γραφημάτων στα ελληνικά με ευθύνη της HuffPost Greece (data analyst: Έλενα Μπιζίκα)
Eurostat

 

Και όταν κοιτάζουμε το γράφημα με τις μπάρες, όπου συγκρίνονται οι ποσότητες αλιευμάτων ανά χώρα, μένουμε άφωνοι με το τεράστιο προβάδισμα της Νορβηγίας, καθώς οι ποσότητες ψαριών που βγάζει η χώρα είναι σχεδόν τριπλάσια(!) από την αμέσως επόμενη Ισπανία. Ακολουθούν Γαλλία, Δανία, Ολλανδία και πολύ πιο πίσω οι υπόλοιποι.

Open Image Modal
Επεξεργασία των data και προσαρμογή των γραφημάτων στα ελληνικά με ευθύνη της HuffPost Greece (data analyst: Έλενα Μπιζίκα)
Πηγή: Eurostat

 

Ελλάδα: «Αργυρό μετάλλιο» στη Μεσόγειο

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα, όταν ξεχωρίσουμε τα στοιχεία για τις χώρες στις ακτές της Μεσογείου.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται ψηλά-ψηλά, στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, ενώ ακολουθεί η Κροατία και μένουν πιο πίσω η Ισπανία με την Γαλλία.

Η επίδοση είναι αξιοσημείωτη, καθώς στη χώρα μας ο αλιευτικός στόλος αποτελείται κατά μείζονα λόγο από μικρά σκάφη, που συχνά ψαρεύουν με παραδοσιακές μεθόδους και όχι με μεγάλα αλιευτικά ή τράτες που «σαρώνουν» το βυθό και συντελούν στην επικίνδυνη υπεραλίευση.  

Open Image Modal
Επεξεργασία των data και προσαρμογή των γραφημάτων στα ελληνικά με ευθύνη της HuffPost Greece (data analyst: Έλενα Μπιζίκα)
Eurostat
Open Image Modal
HuffPost Greece