Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ καμένης γης στην Ευρώπη από το 2006

Οι φλόγες μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει περίπου 6.007.310 τετραγωνικά μέτρα.
Open Image Modal
David Bahlmann / EyeEm via Getty Images

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, έχουν κάψει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση γης που έχει καταγραφεί. To παράδοξο είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε μόλις στα μισά της συνηθισμένης περιόδου, όπου ξεσπούν οι πυρκαγιές, σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποστεί αξιοσημείωτες ζημιές, εξαιτίας μεγάλων πυτακγιών μέσα στο 2022, οι οποιές ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Οι φλόγες μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει περίπου  6.007.310 τετραγωνικών σε χώρες της ΕΕ. Μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για το δεύτερο υψηλότερο σύνολο εκτάσεων που σημειώθηκε από το 2006. Το πρώτο ρεκόρ κατέχει το 2017 με 9.878.440 τμ.

Η φετινή καμένη έκταση είναι υπερδιπλάσια, συγκριτικά με εκείνη του Λουξεμβούργου. Κανένα προηγούμενο έτος δεν είδε τόσο μεγάλη έκταση καμένης γης στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, ενώ ο καθώς η θερμοκρασία διαρκώς ανεβαίνει απορροφάται η υγρασία από τη βλάστηση, μετατρέποντάς τη γη σε ξηρό έδαφος.

Ο Βίκτωρ Ντίος, καθηγητής δασικής μηχανικής στο ισπανικό Πανεπιστήμιο Lleida, υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που υπέστησαν η Γαλλία και η Πορτογαλία στις αρχές Ιουλίου ήταν «εξαιρετικά ασυνήθιστες», ενώ απέδειξαν πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η περίοδος των πυρκαγιών ξεκινά νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο.

Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι πυρκαγιές χτυπούν ανελέητα τα περισσότερα καλοκαίρια, ωστόσο οι υψηλότερες θερμοκρασίες εξαπλώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς προς τα βόρεια, με τη Γερμανία, τη Σλοβενία καθώς και την Τσεχία, μεταξύ άλλων κρατών που μέτρησαν σημαντικές απώλειες.

Ορισμένες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των πυρκαγιών, όπως η πρόληψη μικρών πυρκαγιώμν σε σημεία του φυσικού οικοσυστήματος
Ωστόσο χωρίς άμεσες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και άλλες κλιματικές επιπτώσεις θα επιδεινωθούν σημαντικά.