Από Ιταλία έως τις ΗΠΑ και από την Κίνα έως την Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων και θανάτων από κορονοϊό, αλλά πότε θα συμβεί - και πόσο άσχημο θα είναι.
Στην Ινδία, η οποία εν μέρει χαλάρωσε το lockdown αυτή την εβδομάδα, οι αρχές προσπάθησαν την Τετάρτη να περιορίσουν ένα ξέσπασμα της νόσου που προέκυψε σε μια τεράστια αγορά.
Η Νέα Υόρκη που «χτυπήθηκε» βάναυσα από τον ιό, έκλεισε το δίκτυο του μετρό για μια νύχτα ώστε να προβεί σε απολύμανση. Στην Ιταλία, που μόλις άρχισε να χαλαρώνει ορισμένους περιορισμούς, εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν τους βουλευτές και νομοθέτες ότι έρχεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων και νεκρών, και προέτρεψαν να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό των ασθενών, την παρακολούθηση των συμπτωμάτων τους και την ανίχνευση των επαφών τους.
Στην Ελλάδα, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνουν σε καθημερινή βάση ότι «ο ιός είναι ακόμη εδώ» και πως «δεν υπάρχουν περιθώρια εφηυσασμού».
Η Γερμανία προειδοποίησε για ένα δεύτερο και ακόμη και ένα τρίτο κύμα και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει εκ νέου περιορισμούς εάν δεν μπορούν να περιοριστούν τα νέα κρούσματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε την Τετάρτη με τους 16 κυβερνήτες της χώρας για να συζητήσουν την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που έπληξαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά το πρόβλημα είναι σε ποιο βαθμό θα συμβεί αυτό. Είναι ένα μικρό κύμα ή ένα μεγάλο κύμα; Είναι πολύ νωρίς για να πούμε», δήλωσε ο Ολιβιέ Σβαρτς, επικεφαλής της μονάδας ιών και ανοσίας στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας. Η Γαλλία, η οποία δεν έχει ακόμη χαλαρώσει τους περιορισμούς, έχει επεξεργαστεί ένα «σχέδιο επανεγκλεισμού» για να είναι έτοιμη για αυτό το δεύτερο κύμα.
Πολλές χώρες, εξάλλου, εξακολουθούν να μάχονται ακόμη με το πρώτο κύμα. Η Βραζιλία για πρώτη φορά επέβαλε lockdown σε μια μεγάλη πόλη, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μαρανάο. Στην άλλη άκρη της γης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αφρική αυξήθηκε κατά 42% την περασμένη εβδομάδα. Οι μολύνσεις εκεί αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000 την Τετάρτη.
Μια ανάλυση του Associated Press, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ εκτός της Νέας Υόρκης στην πραγματικότητα αυξάνονται, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Συνεπώς, η όποια πρόοδος της Νέας Υόρκης κατά του ιού επισκιάζει τις αυξανόμενες λοιμώξεις αλλού.
«Μην κάνετε λάθος: Αυτός ο ιός κυκλοφορεί ακόμα στην κοινότητά μας, ίσως ακόμη περισσότερο τώρα από ό, τι τις προηγούμενες εβδομάδες», δήλωσε η Λίντα Οκς, διευθύντρια του Τμήματος Υγείας στην Κομητεία Σόοουνι του Κάνσας.
Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει περισσότερα από 251.000 άτομα, όμως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αριμθοί αυτοί ενδέχεται να είναι υψηλότεροι στην πραγματικότητα λόγω των περιορισμένων τεστ, των διαφορών στην μέτρηση των νεκρών από χώρα σε χώρα και της απόκρυψης στοιχείων από ορισμένες κυβερνήσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με το βλέμμα στην επανεκλογή του τον ερχόμενο Νοέμβριο, πιέζει σκληρά για την άρση των περιορισμών που έχει καθηλώσει στο σπίτι εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, προσπαθεί απεγνωσμένα να αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία, η οποία έχει δει πάνω από 30 εκατομμύρια εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους σε λιγότερο από δύο μήνες.
Πριν από έναν αιώνα, το δεύτερο κύμα της διαβοήτης ισπανικής γρίπης ήταν πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο της, εν μέρει επειδή οι αρχές επέτρεψαν τις μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, πάντως, οι εφαρμογές ανίχνευσης των κρουσμάτων - που κατασκευάζονται από δεκάδες χώρες και εταιρείες - δεν αρκούν για να διαχειριστούν μελλοντικά τα κύματα του ιού.
Στη Γερμανία, οι αρχές σκέφτονται να θέσουν εκ νέου περιορισμούς σε κάθε περιοχή που αναφέρει καταγράφει 50 νέα κρούσματα για κάθε 100.000 κατοίκους.
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του εθνικού κέντρου ελέγχου ασθενειών της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι επιστήμονες «γνωρίζουν με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα» μολύνσεων, αλλά είπε ότι η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσει.
Η Βρετανία, από την πλευρά της, έχει αρχίσει να επιστρατεύει 18.000 άτομα για να εντοπίζουν τις επαφές όσων έχουν μολυνθεί. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα τεστ και ανιχνεύσεις νωρίτερα και παραδέχονται ότι θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από τη Νότια Κορέα, η οποία έθεσε υπό έλεγχο την επιδημίας με μαζικά τεστ, εντοπισμό και απομόνωση των μολυσμένων ατόμων.
Η Νότια Αφρική, η οποία έχει πολυετή εμπειρία με την παρακολούθηση του ιού HIV και άλλων λοιμώξεων, διαθέτει πάνω από 30.000 έμπειρους ιχνηλάτες. Η Τουρκία έχει 5.800 ομάδες ανιχνευτών επαφών που έχουν εντοπίσει και ελέγξει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Στην Ινδία, που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να συγκρατήσει την εξάπλωση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, οι ειδικοί ανησυχούν για μια πιθανή υγειονομική καταστροφή σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με ένα ήδη πολύ πιεσμένο σύστημα υγείας.
Tα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 20.000 και οι θάνατοι είναι πάνω από 1.000 κάθε μέρα και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι η αποτυχία μείωσης των ποσοστών αυτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ περισσότερους θανάτους - ίσως δεκάδες χιλιάδες - καθώς οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν.
«Οσο πιο γρήγορα ανοίγουμε ξανά, τόσο χαμηλότερο είναι το οικονομικό κόστος - αλλά τόσο υψηλότερο είναι το ανθρώπινο κόστος, γιατί τόσο περισσότερες ζωές χάνονται», τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο.
(με πληροφορίες από Associated Press)