Δέκα κακές συνήθειες που υιοθετούμε ασυναίσθητα όταν νιώθουμε μόνοι

Και βλάπτουν σοβαρά την υγεία αλλά και την τσέπη μας. Πώς θα ξεφύγουμε.
Open Image Modal
MementoJpeg via Getty Images

Σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου το 33% των ενηλίκων βιώνει αίσθημα μοναξιάς. Κι όσο μένουμε μόνοι, σταδιακά προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη συνθήκη και υιοθετούμε συγκεριμένες συνήθειες. Ορισμένες εξ′ αυτών ωστόσο, δεν μας κάνουν καθόλου καλό.

Οι ειδικοί παραθέτουν τις δέκα κορυφαίες κακές συνήθειες που οφείλονται στη μοναξιά και τρόπους ώστε να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι.

 

Ξοδεύουμε άπλετο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συχνά, σκρολάρουμε στα κοινωνικά δίκτυα άσκοπα, απλώς και μόνο για να αισθανθούμε μια επίπλαστη σύνδεση με τους διαδικτυακούς μας «φίλους». Αυτό όντως μας αποσπά την προσοχή από την πραγματικότητα. Όμως δεν θεωρείται μια υγιής αντιμετώπιση, ούτε μόνιμη «θεραπεία».Κι αυτό επειδή οι διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις δεν συγκρίνονται με το πραγματικό δέσιμο.

Το μόνο που έχει ουσιαστικό νόημα είναι να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εισιτήριο προκειμένου να μπούμε σε ομάδες και να γνωρίσουμε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα στον έξω κόσμο.

 

Επιδιδόμαστε σε ξέφρενο shopping

Νιώθουμε διαρκώς ότι κάτι μας λείπει, οπότε αποφασίζουμε να πάμε για ψώνια, μήπως και το βρούμε. Αυτό πράγματι προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση, όμως σύντομα, νιώθουμε και πάλι την ανάγκη για μια εξόρμηση στο κοντινότερο εμπορικό κέντρο. 

Ωστόσο είναι πιο σκόπιμο να δοκιμάσουμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλα -κατά προτίμηση πιο προσιτά χόμπι- που θα μας προσφέρουν πολλή μεγαλύτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό. 

 

Πέφτουμε με τα μούτρα στην τηλεόραση

Όσο κι αν απολαμβάνουμε να βλέπουμε τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, δεν πρέπει να ξεχνάμε να βγούμε στον πραγματικό κόσμο και να ζήσουμε αληθινές εμπειρίες με υπαρκτά πρόσωπα.

 

To ρίχνουμε στο φαγητό ή ξεχνάμε να φάμε

Η υπερφαγία ή η υποφαγία είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει από το αίσθημα μοναξιάς, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.
Ουσιαστικά στην πρώτη περίπτωση αναζητάμε στο φαγητό την ευχαρίστηση που μας λείπει από την ανθρώπινη συναναστροφή.

Άλλοι πάλι δεν τρώμε, επειδή απολαμβάνουμε περισσότερο να τρώμε με παρέα.
Και τα δύο είναι εξίσου σοβαρά περιστατικά και δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε, αλλά να αναζητήσουμε θεραπεία. Το να μην τρεφόμαστε υγιεινά, επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

 

Παραμελούμε τον εαυτό μας

Δεν αθλούμαστε, δεν επιλέγουμε να φορέσουμε κάτι όμορφο και παραμένουμε όλη μέρα με τις πιτζάμες, χωρίς κίνητρο να αρχίσουμε να φροντίζουμε και πάλι τον εαυτό μας.

Κι όμως, το κίνητρο βρίσκεται σε εμάς κι όχι στους άλλους. Επομένως βήμα-βήμα θα πρέπει και πάλι να αρχίσουμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Αυτό θα μας φτιάξει τη διάθεση, ώστε να ξεφύγουμε από τη θλίψη και να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της μοναξιάς εκ των έσω.

Κοιμόμαστε υπερβολικά ή πολύ λίγο

Όταν αδυνατούμε να κοιμηθούμε, ίσως φταίει το άγχος, που πάει χέρι-χέρι με την κοινωνική απομόνωση.

Από την άλλη, όταν κοιμόμαστε υπερβολικά, αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και να μην σκεφτόμαστε. Ό,τι απ′ τα δύο κι αν περιγράφει την κατάστασή μας, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου: Να κλείσουμε κινητά και λάπτοπ μια ώρα πριν ξαπλώσουμε, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να πιούμε λίγο τσάι ή να ακούσουμε λίγη χαλαρωτική μουσική, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

 

Τρέχουμε από τη μια δραστηριότητα στην άλλη αποφεύγοντας να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας

Oρισμένοι δηλώνουμε διαρκώς απασχολημένοι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι νιώθουμε απίστευτη μοναξιά μακριά από τους φίλους ή την οικογένειά μας. Και όταν αποφασίζουμε να κάνουμε επιτέλους ένα διάλειμμα φοβόμαστε πως θα μας πλημμυρίσει η πλήξη.

Κι όμως, δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση βαρεμάρας αλλά για έναν χείμαρρο μοναξιάς. Και είναι πιο εύκολο να αγνοήσουμε «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» κρυμμένοι πίσω από μια λίστα γεμάτη δραστηριότητες και δήθεν ανελαστικές υποχρεώσεις, που εμείς οι ίδιοι επιβάλλουμε στον εαυτό μας.

Επιμένουμε να διατηρούμε σχέσεις που δεν μας ταιρίαζουν

Το να κάνουμε φιλίες ή δεσμούς με ανθρώπους που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες μας, επιδεινώνει το συναίσθημα της μοναξιάς. Οι τοξικοί φίλοι και συνεργάτες μας εμποδίζουν να βρούμε μια ποιοτική συντροφιά. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά προτού εντάξουμε έναν άνθρωπο στον στενό κύκλο μας.

 

Βαριόμαστε διαρκώς

Όταν είμαστε μόνοι ίσως δεν έχουμε φίλους να πάμε για έναν καφέ ή αδυνατούμε να κάνουμε σχέδια για το Σαββατοκύριακο. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα της πλήξης. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες. Όσο πιο κοινωνικές είναι αυτές οι δραστηριότητες, τόσο το καλύτερο.

Γινόμαστε εμμονικοί με τη δουλειά

Αν πνιγόμαστε στη δουλειά, ίσως αυτή είναι ακόμη μια ασυνείδητη προσπάθεια να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα συναισθήματα της μοναξιάς. Ωστόσο και αυτή η λύση είναι βραχυπρόθεσμη και δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία που μας κάνει να νιώθουμε έτσι.

Πώς θα πάψουμε να νιώθουμε μόνοι 

Το να κάνουμε βιαστικές και ευφήμερες φιλίες με άτομα που δεν γνωρίζουμε θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοξικές σχέσεις και ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και μοναξιά. Αντίθετα, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:

Να είμαστε κοινωνικοί και να βγαίνουμε έξω

Κάπου εκεί έξω υπάρχει για εμάς μια ιδανική παρέα. Αλλά αποκλείεται να τη συναντήσουμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους.

Να γίνουμε μέλη σε μερικές διαφορετικές ομάδες

Είτε ασχολούμαστε με την αγγειοπλαστική, τον αθλητισμό ή το pole dancing, υπάρχουν χώροι που μπορούμε να βρούμε κι άλλους που ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγμαυα. Πρέπει απλώς να είμαστε πρόθυμοι να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να τους κάνουμε φίλους μας, ακόμα κι αν εξ′ όψεως δεν φαίνεται να έχουμε και πολλά κοινά.

Ας σκεφτούμε την ιδέα ενός κατοικιδίου

Οι γάτες και οι σκύλοι προσφέρουν εξαιρετική παρέα και περιορίζουν το αίσθημα της μοναξιάς.

Ας απευθυνθούμε σε παλιούς φίλους ή συγγενείς με τους οποίους έχουμε χάσει επαφή

Μερικές φορές, είναι πιο εύκολο να αναζωπυρώσουμε μια σχέση παρά να χτίσουμε μια καινούργια φιλία από το μηδέν.

(Με πληροφορίες από hackspirit)