Οι διάσημοι προορισμοί συνήθως γίνονται στόχοι εκατομμυρίων ανθρώπων απ΄όλο τον κόσμο και αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τόπου που επισκέπτονται.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν διεθνώς το 2018. Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση 6% από τα δεδομένα του 2017.
Ποιές περιοχές έχουν επηρεαστεί
1. Μάτσου Πίτσου, Περού
Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα, στην αριστερή όχθη του παραπόταμου του Βιλκανότα, Ουρουμπάμπα. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο. Η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση, με τυπική τροπική χλωρίδα, ενώ η όλη περιοχή μεταξύ της Σιέρρα και του πυκνού δάσους ονομάζεται ceja de selva, δηλαδή «το φρύδι του δάσους». Το 2017, η κυβέρνηση του Περού εξέδωσε νέα μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών στην περιοχή σε μόλις 2.500 άτομα την ημέρα. Το National Geographic το 2002 είχε αναγγείλει υπερπληθυσμό στο Μάτσου Πίτσου που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε κατολισθήσεις.
2.Κολοσσαίο, Ρώμη
Το Amphitheatrum Flavium (Φλάβειο Αμφιθέατρο) ή περισσότερο γνωστό με την ονομασία Colosseum (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο), ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη. Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Το 2018, περίπου 7,4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το Κολοσσαίο. Για σχεδόν 2000 χρόνια το αμφιθέατρο έχει υποστεί τεράστια φθορά. Σε διάφορες περιπτώσεις, οι τουρίστες έχουν πιαστεί να κλέβουν ή να κινούν πέτρες και να σχεδιάζουν γκράφιτι στους πυλώνες της δομής. Άλλοι έχουν πάρει σπίτι ένα κομμάτι από τα ερείπια του αμφιθεάτρου.
3. Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα
Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε διαμιάς αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Μόνο ένα μικρό κομμάτι του τοίχους στα βόρεια του Πεκίνου κοντά σε τουριστικά κέντρα διατηρείται. Τα υπόλοιπα μέρη έχουν κυρίως καταστραφεί.
4. Νησιά Γκαλαπάγκος
Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Τα νησιά κατανέμονται γύρω από τον ισημερινό και είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής. H UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός.
5. Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Το 2010, πριν από την επανάσταση, η χώρα είχε 14,7 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και η τουριστική βιομηχανία απασχολούσε περισσότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια μαζικού τουρισμού στη χώρα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις μεγάλες πυραμίδες. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες αποκατάστασης των κατεστραμμένων τμημάτων των πυραμίδων, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιές.
6. Μπορακάι, Φιλιππίνες
Το 2016 το νησί φιλοξένησε πάνω από 32.267 χιλιάδες τουρίστες. Είναι διάσημο για τις αμμώδεις παραλίες του και έχει ανακηρυχθεί ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για χαλάρωση. Ωστόσο, πρόσφατα, έχει επηρεαστεί η φήμη του νησιού λόγω του υπερβολικού τουρισμού. Έχει αναφερθεί ότι διάφορα απόβλητα απορρίπτονται στο νερό, ενώ τον Απρίλιο του 2018, το νησί ήταν προσωρινά κλειστό για να πραγματοποιήσει σημαντικές εργασίες στο σύστημα αποχέτευσης. Άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο του 2018, με νέους κανόνες για την αντιμετώπιση διαφορετικών ζητημάτων.
7. Νήσοι Πι Πι, Ταϊλάνδη
Τα νησιά είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο λόγω των παραλιών που ξεχωρίζουν για τα καταγάλανα νερά τους. Ως αποτέλεσμα, μια μαζική εισροή τουριστών έχει πλήξει σοβαρά το νησί. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει λάβει διάφορα μέτρα για την διατήρηση των νήσων.
8. Παραλία Πιγκ, Μπαχάμες
Το Big Major cay είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στις Μπαχάμες. Το νησί κατοικείται από άγριους χοίρους που έχουν μάθει να κολυμπούν στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στο νησί. Πρόσφατα, όμως υπήρξε μεγάλη ανησυχία καθώς αρκετοί χοίροι πέθαναν και οι τουρίστες κατηγορήθηκαν για αυτό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι τουρίστες ταΐζουν τους χοίρους κάθε λογής φαγητά, όπως ρούμι και μπύρες ενώ άλλοι ανεβαίνουν πάνω τους.
9. Βενετία, Ιταλία
Η Βενετία είναι πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Η Βενετία έχει προχωρήσει σε μέτρα απαγόρευσης των κρουαζιεροπλοίων από την αποβάθρα και επιβάλλει πρόστιμα στους τουρίστες που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους προκειμένου να αποφορτίσει την πλατεία του Αγίου Μάρκου καθώς και νέο τουριστικό φόρο. Ο υπερτουρισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον παγκόσμιο τουρισμό και την τουριστική βιομηχανία και χρειάζεται να βρεθούν νέες λύσεις.
10. Ανταρκτική
Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους. Στο παρελθόν, η Ανταρκτική ήταν μια από τις απομακρυσμένες τοποθεσίες στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει πρόσφατα λόγω του αυξανόμενου όγκου των κρουαζιερόπλοιων που έχει επιταχύνει το ρυθμό της ρύπανσης των υδάτων. Αυτό έχει απειλήσει την ακτογραμμή της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που κατοικούν στην περιοχή.
πηγή: worldatlas