Όταν οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται δημιουργώντας την αίσθηση ενός φτερουγίσματος, ή επιβραδύνονται συνθέτοντας έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό με συμπτώματα που γίνονται αισθητά στο στήθος ή το λαιμό και συνδυάζονται με ζαλάδα ή δύσπνοια, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε τον καρδιολόγο μας, μας προτρέπει η δρ Ασούλ Γκοβίλ, καρδιολόγος η ίδια με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής ιατρός στο Story Health.
Οι αιτίες είναι συνήθως καλοήθεις, ενώ μερικές φορές τα ερεθίσματα είναι ξεκάθαρα, όπως η πρόσληψη καφεΐνης ή το στρες. Ωστόσο, εφόσον τα συμπτώματα εξακολουθήσουν να μας ταλαιπωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως χρειαστεί να «σκάψουμε» λίγο βαθύτερα, εξετάζοντας πρώτα απ′ όλα, τα παρακάτω πιθανά αίτια.
Είμαστε αφυδατωμένοι
Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα μας, επομένως η καρδιά μας παλεύει να επιστρέψει στη φυσιολπογική της κατάσταση, χτυπώντας πιο γρήγορα και διαχέοντας αίμα σε όλο το σώμα μας.
«Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ταχυπαλμίας διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα», επισημαίνει ο δρ. Κάουστουμπ Νταμπχαντκάρ, καρδιολόγος με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου ή μαγνησίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν παράλειψη παλμών ή και επιπλέον καρδιακούς παλμούς.
Για να ελαχιστοποιήσουμε τέτοια περιστατικά, φροντίζουμε να καταναλώνουμε αρκετά ενυδατικά και πλούσια σε ηλεκτρολύτες τρόφιμα και ποτά σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, προσαρμόζουμε την πρόσληψή μας ανάλογα με τον καιρό, την σωματική μας άσκηση και τυχόν χρόνιες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης.
Είμαστε ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα
Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσδιορίζει μια συγκεκριμένη τροφή ως απειλή, απελευθερώνει ισταμίνη και άλλες φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και να κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ζάχαρη, νάτριο ή πικάντικα μπαχαρικά είναι μόνο μερικά από αυτά που συνδέονται με αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς.
Ξεκινήσαμε να παίρνουμε ένα νέο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής
Η έναρξη ή η αλλαγή δοσολογιών φαρμάκων όπως οι β-αναστολείς ή τα φάρμακα για την ρύθμιση θυρεοειδούς, ενδέχεται να αυξήσει τον καρδιακό μας ρυθμό. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα κατά του κρυολογήματος που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή.
Εάν οι μεταβολές στους παλμούς μας παρουσιάζονται αμέσως μετά τη λήψη ενός φαρμακευτικού προϊόντος, είναι σημαντικό να συζητήσουμε το φαινόμενο με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας, προκειμένου να βρούμε νέες πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Στερούμαστε ύπνο
Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τη δραστηριότητα της καρδιάς, καθώς οδηγεί στην αύξηση των ορμονών του στρες, οι οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταράξουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς. Ως εκ τούτου, έχει πρωταρχική σημασία να βελτιώσουμε τις συνήθειες ύπνου μας, είτε αυτό περιλαμβάνει την τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, είτε αφορά την αποφυγή διεγερτικών δραστηριοτήτων πριν από τον ύπνο.
Εάν ενώ τηρούμε όλα τα παραπάνω, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου, ίσως θελήσουμε να υποβληθούμε σε εξετάσεις για υπνική άπνοια, μια διαταραχή που προκαλεί επανειλημμένά τη διακοπή της αναπνοής, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και κρατώντας μας ξύπνιους όλη νύχτα.
Το σάκχαρο στο αίμα μας είναι χαμηλό
Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη σε μια προσπάθεια να τα αυξήσει, κάτι που μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί τρώγοντας τακτικά και ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας ότι κάθε γεύμα και σνακ περιλαμβάνει έναν αρμονικό συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.
Οι ορμόνες μας βρίσκονται εκτός ελέγχου
Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος, οδηγώντας στην αίσθηση του φτερουγίσματος.
Από την άλλη πλευρά το αίσθημα ταχυπαλμίας στην εγκυμοσύνης οφείλεται συνήθως στον συνδυασμό της αύξησης των επιπέδων των ορμονών, των μεταβολών στην ποσότητα του αίματος και της αύξησης του φόρτου εργασίας της καρδιάς, που μπορεί να την κάνει να χτυπά είτε γρήγορα, είτε ακανόνιστα.
Αν ανήκουμε στα άτομα που ανησυχούν για τις ορμονοσχετιζόμενες αρρυθμίες, είναι σημαντικό να δούμε έναν γιατρό που θα προσδιορίσει εάν απαιτείται καρδιολογικό όργανο και στη συνέχεια, να υποβληθούμε στην απαραίτητη θεραπεία.
Έχουμε πεσμένο σίδηρο
Η αναιμία, δηλαδή η έλλειψη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματός μας. Τότε το σώμα στέλνει σήματα πίσω στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του προστάζει την καρδιά να επιταχύνει, προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ροή του αίματος στον οργανισμός μας. Αυτή η αύξηση του καρδιακού ρυθμού γίνεται αισθητή ως ταχυπαλμία. Στα συμπτώματα της αναιμίας συγκαταλέγονται η κόπωση, η αδυναμία και η δύσπνοια.
Και καθώς η αναιμία μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα υποκείμενων παθήσεων, απαιτείται η κατάλληλη εξέταση από το γιατρό μας, προκειμένου να βρεθεί η σωστή θεραπεία. Μια κοινή αιτία της αναιμίας, αποτελεί η έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με ειδικά συμπληρώματα σιδήρου.
Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, υπάρχουν κάθε λογής διαθέσιμα φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, οι μεταγγίσεις αίματος είναι μια επιλογή.
Καταναλώνουμε αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ταχυπαλμίας προκαλώντας αλλαγές στην δραστηριότητα της καρδιάς, όπως η υπερβολική χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Το ποτό μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση και φλεγμονή, αιτίες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του ύπνου.
Ακόμη και ελαφριές ποσότητες αλκοόλ ενδέχεται να προκαλέσουν αρρυθμίες, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και ο καθορισμός υγιών ορίων υπόσχονται να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας καρδιακών αρρυθμιών.
Aντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον θυρεοειδή
Μία από τις επιπτώσεις του υπερθυρεοειδισμού αποτελεί και η επιτάχυνση του καρδιακού μας ρυθμού, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους χωρίς την παραμικρή προσπάθεια, την κατάθλιψη, τις αλλαγές στην περίοδό μας και την αίσθηση αδυναμίας ή κόπωσης.
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα εμποδίζουν την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και περιορίζουν τα συμπτώματα. Εάν τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν για να μειώσουν τα υπερβολικά αυξημένα επίπεδα ορμονών, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη μερική ή την πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς.
Νοσήσαμε πρόσφατα από COVID
«Οι λοιμώξεις από την COVID-19 προκαλούν μυοκαρδίτιδα, δηλαδή ένα είδος φλεγμονής του καρδιακού μυός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Εάν έχουμε μολυνθεί από COVID, διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουμε επίμονα καρδιακά προβλήματα, ακόμα και πολύ μετά το πέρας της λοίμωξης.
Πάσχουμε από το σύνδρομο της ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Ως σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας περιγράφεται μια κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται σημαντικά όταν στεκόμαστε, με αποτέλεσμα να βιώνουμε αίσθημα ταχυπαλμίας, ζαλάδα και τάση για λιποθυμία. Ως πιθανά αίτια έχουν προσδιοριστεί τα προβλήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που υπόσχονται να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ορθοστατικής ταχυκαρδίας και περιλαμβάνουν τη διατήρηση της αρτηριακής μας πίεσης σε υψηλά επίπεδα με την αύξηση της πρόσληψης αλατιού, τη διαρκή ενυδάτωση, την κατανάλωση μικρότερων και πιο τακτικών γευμάτων και την καθημερινή ήπια άσκηση.
Το ζουμί
Εάν υποφέρουμε από επίμονες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, ειδικά εφόσον καθένα από τα επεισόδια διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Αν το αίσθημα μεταβολών στον καρδιακό ρυθμό συνδυάζεται με συμπτώματα, όπως η έντονη ζάλη, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η κόπωση και η τάση προς λιποθυμία, θα πρέπει να επισπεύσουμε την επίσκεψή μας. Ομοίως κι εάν διαθέτουμε οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ή συγγενή που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με τη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου, ωστόσο ίσως χρειαστούν δυο-τρεις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί το σωστό φάρμακο και η σωστή δοσολογία. Αυτό δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να μας προκαλεί άγχος η ανησυχία. Ο γιατρός μας είναι στο πλάι μας και μπορεί να ορίσει τί θα βοηθήσει στην δική μας ξεχωριστή περίπτωση.