Δέκα τροφές για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυτό το φθινόπωρο

Μέλι, αχλάδια, και κράνμπερι είναι μόνο μερικά από αυτά που μας προτείνουν οι διατροφολόγοι.
|
Open Image Modal
Pavliha via Getty Images

Oι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι να κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μαζί με αυτό της γρίπης.

Εκτός όμως από τα εμβόλια υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους ιούς του φθινοπώρου.

Με αυτό κατά νου καταναλώνουμε τροφές και ποτά γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα που θα μας κρατήσουν δυνατούς και υγιείς τους μήνες που έρχονται, ενώ θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αρρωστήσουμε.

Μπορεί λοιπόν το υγιεινό φαγητό να μην αντικαθιστά το εμβόλιο, σίγουρα όμως μπορεί να βοηθήσει, με τους διατροφολόγους να μας προτείνουν τις παρακάτω τροφές.

Open Image Modal
Michelle Arnold / EyeEm via Getty Images

Κολοκύθα

Η κολοκύθα δεν είναι καλή μόνο για τις πίτες. Είναι επίσης εξαιρετική για το ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτό το υπέροχο πορτοκαλί φθινόπωρο λαχανικό είναι γεμάτο με βιταμίνη C και A, δύο πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Μάγκι Μίχαλτζικ διαιτολόγος και ιδρυτής του Once Upon a Pumpkin. «Η βιταμίνη C δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών και η βιταμίνη Α λειτουργεί στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Ένα φλιτζάνι κολοκύθα περιέχει πάνω από το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α».

Και επιειδή να καθαρίσουμε μία ολόκληρη κολοκύθα είναι μπελάς, επιλέγουμε κονσέρβα.

Μέλι

Υπάρχει ένας λόγος που το μέλι είναι τόσο χαλαρωτικό όταν είμαστε άρρωστοι. «Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι έχει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών καθώς και φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας να διατηρηθεί το σώμα μας πιο προστατευμένο από αρρώστιες και ασθένειες», λέει η Μάγκι Μίχαλτzικ. «Επιπλέον, το μέλι είναι ένα φυσικό καταπραϋντικό για τον βήχα και ενισχυτικό ενέργειας, καθιστώντας το υπέροχο αν συνδυαστεί με άλλα συστατικά που ενισχύουν την ανοσία, όπως εσπεριδοειδή, τζίντζερ και πράσινο τσάι».

Καλό είναι λοιπόν την επόμενη φορά που θα πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι να προσθέσουμε και λίγο μέλι.

Κουνουπίδι

Μπορούμε να το μετατρέψετε σε πίτσα, ρύζι και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το κουνουπίδι είναι μοναδικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όπως υποστηρίζει η Μάγκι Μίχαλτzικ το κουνουπίδι που είναι φθινοπωρινό, λαχανικό είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, βοηθώντας να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος».

«Παρόμοια με άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι είναι επίσης υψηλό σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών ενώ προστατεύει από αρρώστιες και ασθένειες. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε ψητό με άλλα φθινοπωρινά λαχανικά όπως γλυκοπατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών και έχουμε το τέλειο γευστικό συνοδευτικό στο φαγητό μας» 

Open Image Modal
VO IMAGES via Getty Images
Brussels sprouts are a good source of vitamin C, B6, fiber and potassium.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών και όπως μας λέει h διαιτολόγος και σύμβουλος ευεξίας του Love Wellness, Κάιλιν Μπότζεν, «τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να χρησιμεύσουν ως φυσικός αποτοξινωτικός παράγοντας για το σώμα, ενώ παράλληλα αποτελούν μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, Β6, φυτικών ινών και καλίου».

Σκουός βελανιδιάς 

Εκτός από την εξαιρετική του γεύση, η Κάιλιν Μπότζεν επισημαίνει ότι είναι επίσης γεμάτο με ασβέστιο, κάλιο, βήτα καροτίνη και βιταμίνη Α. «Αυτό το φθινόπωρο, μπορούμε να κόψουμε, να ψήσουμε και να καρυκεύσουμε το σκουός βελανιδιάς για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας, αντί για την κλασσική πατάτα».

Μήλα

Τώρα είναι η περίοδος αιχμής συγκομιδής μήλων, τα οποία είναι μοναδικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C εκτός από κάλιο, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και μια ποικιλία βιταμινών Β» υπoστηρίζει η Κάιλιν Μπότζεν.

Μπορούμε να τα απολαύσουμε και ως γλυκό.

Κουρκουμάς

Είτε το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική είτε το προσθέτουμε σε ένα ζεστό ρόφημα ή smoothie, ο κουρκουμάς είναι μια εξαιρετική λύση, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων καταπολέμησης της φλεγμονής.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν το σώμα έχει φλεγμονή, το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται. «Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά μπαχαρικά στον πλανήτη» λέει η Κάιλιν Μπότζεν. «Ο κουρκουμάς μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο προσθέτοντας ένα πλούσιο πορτοκαλί χρώμα στα αγαπημένα μας φθινοπωρινά πιάτα».

Open Image Modal
ClarkandCompany via Getty Images
Dish of freshly roasted Butternut squashes cooked until they are soft, with thyme, bay leaves and olive oil. Colour, horizontal with some copy space.

Κίτρινη κολοκύθα

Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει πάνω από το 450% της ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεστε για την ημέρα, σύμφωνα με την διατολόγο Τρέισι Λόκγουντ Μπέκερμαν. «Όχι μόνο η βιταμίνη Α είναι ένα σούπερ αντιοξειδωτικό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος επίσης. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας στη διατήρηση της κυτταρικής ανάπτυξης και της εμβρυϊκής ανάπτυξης».

Κράνμπερι

«Οι φυτοχημικές ουσίες στα κράνμπερι έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές επιδράσεις στο σώμα», εξηγεί η Τρέισι Λόγκουντ Μπέκερμαν. «Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι φυτοχημικές ουσίες στα κράνμπερι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν σε μια υγιή γήρανση». Επιπλέον, η κατανάλωση κράνμπερι μπορεί να αυξήσει τις ιδιότητες που προάγουν την ανοσία στο σώμα. Ενώ μπορεί «να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης και των βακτηρίων».

Αχλάδια

Εκτός από μια καλή πηγή βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό, τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη, η οποία είναι μια ίνα που τρέφει υγιή βακτήρια του εντέρου. «Σε έρευνες σχετικά με το θέμα, αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, της γρίπης και των λοιμώξεων», εξηγεί η Τρέισι Μπέκερμαν.

Τώρα λοιπόν που ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να τρώμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε.

Καλή όρεξη.