Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η γάτα δεν είναι σκύλος. Το ότι έχει τέσσερα πόδια και κατοικεί στο σπίτι μας ας μην μας μπερδεύει.
Η γάτα είναι διαφορετική περίπτωση, έχει άλλη φιλοσοφία και διαφορετική μενταλιτέ. Με άλλα λόγια της συμπεριφερόμαστε με εντελώς άλλο τρόπο. Δεν ξεχνάμε πως η γάτα είναι ζώο ανεξάρτητο. Γι′ αυτό άλλωστε τις περισσότερες φορές μας υιοθετεί εκείνη και όχι εμείς.
Με αυτό κατά νου, συμβουλευτήκαμε κτηνιάτρους οι οποίοι μας επισήμαναν μερικά λάθη που συνήθως κάνουμε στο αγαπημένο μας κατοικίδιο και το ταλαιπωρούμε ή το βάζουμε ακόμα και σε κίνδυνο. Να κάποια απ′ αυτά:
Δεν απαιτούμε ποτέ την προσοχή της
Η κτηνίατρος Γουέντι Χάουζερ, επισημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζουμε μια γάτα να δείξει κοινωνική συμπεριφορά όπως να τις παίρνουμε αγκαλιά παρά την θέληση της.
«Δεν πρέπει να απαιτούμε από τις γάτες την προσοχή τους. Αν και οι γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη προσοχή, τους αρέσει σε μικρότερες δόσεις από τους σκύλους και με τους δικούς τους όρους. Πρέπει να σεβόμαστε αυτήν τη βασική ανάγκη τους και να μην επιβάλλουμε την προσοχή τους, όπως κρατώντας τες αγκαλιά ενάντια στη θέλησή τους », είπε ο Χάουζερ.
Δεν βάζουμε φυτά στο σπίτι πριν ελέγξουμε ότι είναι ασφαλή
«Ποτέ δεν φέρνουμε φυτά ή λουλούδια στο σπίτι μας χωρίς πρώτα να ελέγξουμε ότι δεν είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Τα κρίνα, για παράδειγμα, τα οποία βρίσκονται συχνά σε ανθοδέσμες, είναι πολύ τοξικά για τις γάτες και η κατανάλωση οποιουδήποτε μέρους αυτού του φυτού μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατος», λέει η κτηνίατρος και συγγραφέας Ρουθ ΜακΠίτ.
Τα κρίνα είναι τόσο τοξικά για τις γάτες που ακόμη και να πιούν το νερό από το βάζο που ενδεχομένως τα φιλοξενεί μπορεί να πάθουν νεφρική ανεπάρκεια.
Δεν αφήνουμε την γάτα μας να παίζει με κορδόνια η μαλλί πλεξίματος
«Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει αυτό που οι κτηνίατροι αποκαλούν γραμμικό ξένο σώμα. Το έντερο δένεται κόμπο στην προσπάθεια να περάσει από μέσα το κορδόνι ή το μαλλί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τμημάτων του εντέρου που απαιτούν χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθούν», μας λέει η διατροφολόγος ζώων και κτηνίατρος, Τζέιμι Άλσινγκ.
Δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για παιχνίδι
Αυτό συμβαίνει επειδή στις γάτες αρέσει να κυνηγούν το θήραμα τους. Όταν μαθαίνουμε στην γάτα μας ότι τα χέρια είναι τα κατάλληλα αντικείμενα για κυνήγι, το αποτέλεσμα είναι γενικά δυσάρεστο και δυνητικά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο και για την γάτα», υποστηρίζει η Γουέντι Χάουζερ.
Ποτέ δεν επιβάλλουμε τιμωρία στην γάτα μας
Μπορεί η εκμάθηση σωστής συμπεριφοράς στον σκύλο να είναι κάτι εύκολο, όμως δεν ισχύει το αντίστοιχο στις γάτες.
Έτσι, η άμεση επίπληξη της γάτας θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.
«Οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τιμωρούνται άμεσα, προφορικά ή σωματικά. Για παράδειγμα δεν βάζουμε ποτέ τις φωνές, δεν χτυπάμε τα παλαμάκια. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στους δυνατούς θορύβους και στις φωνές και τρομάζουν. Μπορούν να αντιληφθούν το άτομο αυτό ως απειλή και να αρχίσουν σιγά σιγά να το αποφεύγουν», λέει η Γουέντι Χάουζερ.
Αν η γάτα μας δεν παρουσιάζει σωστή συμπεριφορά, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, να θυμόμαστε πως στην πραγματικότητα μπορεί να είναι απόλυτα υγιής συμπεριφορά.
Αν λοιπόν ξύνει με τα νύχια ότι έπιπλο υπάρχει στο σπίτι, σημαίνει πως χρειάζεται να πάρουμε ένα ονυχοδρόμιο.
Αποφεύγουμε να τις ταΐζουμε μόνο ξηρά τροφή
Όπως μας εξηγεί η Τζέιμι Άλσινγκ, οι γάτες είναι προσαρμοσμένες να ζουν σε ξηρό περιβάλλον και μπορούν να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται από το φαγητό τους, αν ακολουθούν την σωστή διατροφή.
Και επειδή οι γάτες δεν έχουν έντονη επιθυμία να πιούν νερό όταν διψούν, η ενυδάτωση τους είναι πολύ σημαντική.
«Ακόμα και οι γάτες που φαίνεται να πίνουν πολύ νερό δεν πίνουν αρκετό. Η χρόνια αφυδάτωση οδηγεί πολύ συχνά σε τερηδόνα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να αποφευχθούν απλά προσθέτοντας ένα καθημερινό γεύμα από κονσέρβα στη διατροφή τους».
Και όχι δεν θα παχύνουν καθώς η κονσέρβα έχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα ξηράς τροφής, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε νερό.
Δεν τις ταΐζουμε εκτός γεύματος
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
«Τα γεύματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σε ποσότητα αλλά και χρονικά, αποφεύγοντας έτσι τα προβλήματα βάρους», μας επισημαίνει ο κτηνίατρος Γκάρι Ρίτσερ.
Αν το πρόγραμμά μας είναι επιβαρυμένο και δεν μας επιτρέπει να είμαστε τις ώρες που πρέπει σπίτι για να την ταΐσουμε, καλό είναι να αγοράσουμε έναν αυτόματο διανομέα τροφών για κατοικίδια που θα αποδεσμεύσει ποσότητες ξηρού φαγητού σε προμερισμένη ποσότητα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
Αποφεύγουμε να τους δίνουμε γάλα
Οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε η χορήγηση του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.
«Το γάλα δεν είναι απαραίτητο για την διατροφή της γάτας αφού προκαλεί πόνο στο στομάχι ή άλλα αντίστοιχα προβλήματα», μας λέει ο Γκάρι Ρίτσερ.
Δεν τους δίνουμε κόκκαλα
Σε αντίθεση με αυτό που συχνά βλέπουμε στα κινούμενα σχέδια, οι γάτες στο σπίτι δεν πρέπει να τρώνε κόκκαλα ψαριών ή άλλων ζώων.
«Τα κόκκαλα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους. Τα οστά πουλερικών, ιδιαίτερα, είναι πολύ επικίνδυνα επειδή μπορούν να θρυμματιστούν και να κολλήσουν στο λαιμό, το στομάχι ή τα έντερα μιας γάτας», λέει η Ρουθ ΜακΠίτ.
Δεν τις κουρεύουμε
«Το τρίχωμα τους ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους για να παραμείνουν ζεστές τον χειμώνα και δροσίζονται το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κουρέψουμε την γάτα μας», μας εξηγεί ο Γκάρι Ρίτσερ.
Η μόνη περίπτωση είναι μόνο για ιατρικούς λόγους κατόπιν υπόδειξης του κτηνίατρου μας.
Δεν τους δίνουμε φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπους ή σκύλους
Μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
«Ποτέ δεν χορηγούμε στην γάτα μας φάρμακο χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλή για εμάς ή ακόμα και για τον σκύλο μας, αλλά θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα για τη γάτα μας», όπως λέει η Ρουθ ΜακΠιτ.
Δεν την αφήνουμε μόνη της περισσότερο από 24 ώρες
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υιοθετήσουν γάτα αντί για σκύλο, επειδή έχουν την εντύπωση ότι οι γάτες φροντίζουν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Αλλά παρόλο που οι γάτες είναι γενικά πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους, δεν είναι αυτάρκεις.
«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν αφήσουν αρκετό φαγητό και νερό, οι γάτες είναι εντάξει μόνες τους για πολλές ημέρες. Στην πραγματικότητα, κάποιος θα πρέπει να κάνει επισκέπτεται την γάτα μας για να ελέγξει σε τι κατάσταση είναι, τουλάχιστον κάθε 24 ώρες», εξηγεί ο Γκάρι Ρίτσερ.
Δεν αγνοούμε την αλλαγή στην συμπεριφορά τους
«Δύο από τις λιγότερο αναγνωρισμένες ασθένειες των αιλουροειδών είναι τρομερά επώδυνες: ασθένειες στα δόντια και αρθρίτιδα. Όταν συμβαίνει αυτό ή άλλο πρόβλημα που προκαλεί πόνο, αλλάζει η συμπεριφορά τους. Μπορεί να σταματήσουν να τρώνε, να απομονωθούν, να σταματήσουν να έρχονται σε επαφή με την οικογένεια στο σπίτι και ακόμη και γίνουν επιθετικές», μας εξηγεί η Γουέντι Χάουζερ.
Εάν παρατηρήσουμε ότι η συμπεριφορά της γάτας μας έχει αλλάξει δραματικά, προγραμματίζουμε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό μας για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ιατρικός λόγος.
Πηγή: Insider.com