Δηλώσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια από Ζάεφ και ξένους ηγέτες

Ιστορική η σημερινή μέρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Στενάχωρη τη χαρακτήρισε ο κ. Κ. Μητσοτάκης
|
Open Image Modal
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, σε δήλωση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebooκ και το Twitter. 

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός. Τονίζει ότι «οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς».

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στενάχωρη μέρα - Σύντομα θα μιλήσουν οι κάλπες

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν:

 «Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.   

H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση ”μακεδονικής” γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση.

Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε ″ναι″ εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν ″όχι″.  Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος. 

Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.  

Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση. 

Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή. 

Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας. 

Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.  

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία. 

 Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. 

 Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες. 

 Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας  είναι λίγο πριν απ′ το ξημέρωμα. Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε».

Συγχαρητήρια Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε μια «ιστορική νίκη» μετά τη σημερινή υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για το νέο όνομα της χώρας του, με την οποία κλείνει μια μακροχρόνια διπλωματική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

«Συγχαρητήρια, φίλε μου» Αλέξη Τσίπρα, «μαζί με τους λαούς μας κερδίσαμε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για μια αιώνια ειρήνη και την πρόοδο των Βαλκανίων και στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.

Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν».

Πομπέο: Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε όραμα

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Ανακούφιση στην Ε.Ε.

Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Γκουτέρες: «Ενίσχυση της ειρήνης και ασφάλειας»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισετην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι «θα ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια» στα Βαλκάνια.

Η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών «θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ «συγχαίρει την Ελλάδα για την επικύρωση» της συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκαν οι δύο χώρες με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα έναν χρόνο πριν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αυτή η συμφωνία συνιστά την πρώτη μεγάλη πολιτική επιτυχία του ως επικεφαλής του ΟΗΕ και έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με δεκάδες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ και Γερμανό ΥΠΕΞ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η καγκελάριος, στην παραδοσιακή δεξίωση που παρέθεσε για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της.

«Στις πολλές διεθνείς κρίσεις θα πίστευε κανείς ότι τίποτα δεν προχωρά», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία». 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (“Republik Nordmazedonien”) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία».

Συγχαρητήρια από τη Γαλλία

Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαιρετίζει την επικύρωση της συμφωνίας.

Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής :

«Χαιρετίζω την ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, του νόμου για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Αυτό το ουσιαστικό πολιτικό βήμα θα επιτρέψει την έναρξη της ισχύος αυτής της ιστορικής συμφωνίας για να τερματιστεί μια διμερής διαμάχη που διαρκεί περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Θα ήθελα να χαιρετίσω το θάρρος και την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι Έλληνες και Μακεδόνες αξιωματούχοι και ειδικότερα, οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρώπης στο σύνολό της. Επιπλέον, με την στήριξη της Γαλλίας, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με την πρόσκληση που της απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, και συμβάλλει στην προσέγγισή της με την Ευρώπη».

Και το ΝΑΤΟ

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω “tweeter” ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.

Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει η πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας ”ιστορική” την εν λόγω συμφωνία. 

«Τώρα θα μπορούμε επιτέλους να πούμε: Καλώς ήλθατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας πως «η σημερινή επιτυχία αποτελεί απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς που οι εθνικιστές ή συντηρητικοί δεν είχαν καταφέρει να κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες». 

Ο ίδιος συγχαίρει τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία που θα τεθεί πλέον σε ισχύ» και δηλώνει πως έχει «επίγνωση των εντάσεων που προηγήθηκαν της σημερινής ψηφοφορίας στην Ελλάδα». 

«Ναι, ήταν ένας δύσκολος συμβιβασμός. Συγχαίρω όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής τους χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικά από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη στις δημοσκοπήσεις» ανέφερε, καλώντας, τέλος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποδείξουν πως «όσοι κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς ανταμείβονται» και να προσκαλέσουν τα Σκόπια να «ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019».

Συγχαρητήρια από Καναδά

Την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, συγχαίρουν για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι πρεσβευτές του Καναδά σε Αθήνα και Σκόπια.

Σε κοινή τους δήλωση, επισημαίνουν πως «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντικό βήμα, κινούμενο από το θάρρος και το όραμα όλων των μερών» και σημειώνουν πως «η Συμφωνία επιλύει μια μακρόχρονη, πολυτάραχη διαφωνία και ανοίγει το δρόμο για την διεύρυνση της σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση πως η Συμφωνία θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και την οικονομική πρόοδο στην περιοχή.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «χρειάστηκαν ηγετικές ικανότητες και συμβιβασμός για την επίτευξη και την επικύρωση της Συμφωνίας και προσθέτουν: «Η εύρεση μιας διαδρομής μπροστά, πέρα από παγιωμένες θέσεις, δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Τα βήματα που έγιναν υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Με την ολοκλήρωση της επικύρωσης, διαμηνύουν πως «ο Καναδάς προσβλέπει στη συνεργασία με τους εταίρους, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Συμφωνίας και σε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγχαρητήρια από Αυστρία

Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τονίζει ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ανοίγει στη Βόρεια Μακεδονία (όπως αποκαλεί πλέον τη γειτονική χώρα) το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογραμμίζει, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλιούμελ, εκφράζει «εγκάρδια συγχαρητήρια στις δύο χώρες για αυτό το ιστορικό επίτευγμα», συμπληρώνοντας πως ξεπεράστηκε «το τελευταίο εμπόδιο στην επί δεκαετίες διένεξη για το όνομα».

Τερέζα Μέι: Ιστορική στιγμή

Συγχαρητήριο μήνυμα στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε μέσω του Τwitter η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

«Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και στην ελληνική κυβέρνηση» γράφει η κ.Μέι.

«Βόρεια Μακεδονία» για το Ισραήλ

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από «Macedonia» σε «North Macedonia».

Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε «North Macedonia» και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» (=North Macedonia).