Δημοκρατία υπό αμφισβήτηση: Δύσπιστοι οι ψηφοφόροι με τη «δικαιοσύνη» των εκλογών

Προβληματίζουν τα ευρήματα νέας μεγάλης έρευνας - Πολλοί προτιμούν έναν ισχυρό αντιδημοκρατικό ηγέτη.
Open Image Modal
Eurokinissi

Οι ψηφοφόροι σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου, είναι έντονα επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν οι πολιτικές τους εκλογές είναι ελεύθερες και δίκαιες και πολλοί προρτιμούν έναν ισχυρό, αντιδημοκρατικό ηγέτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (International IDEA), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί υπολείπονται των προσδοκιών των ανθρώπων». 

Open Image Modal
via Associated Press

«Ανήκουν στο παρελθόν οι καιροί που οι αντιλήψεις των ανθρώπων επικεντρώνονταν σε συζητήσεις για το μέλλον της δημοκρατίας. Αυτή η ανάλυση είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την προσπάθεια», αναφέρει η 35μελής οργάνωση με έδρα τη Στοκχόλμη, που προωθεί τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Σε 17 χώρες, από το σύνολο των 19 που συμμετείχαν στην έρευνα , λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους είναι ικανοποιημένοι με τις κυβερνήσεις τους, σύμφωνα με το International IDEA. Η έρευνα περιελάμβανε τρεις από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες - τη Βραζιλία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε 11 χώρες, η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι οι εκλογές είναι «δίκαιες» και «ελεύθερες» ενώ σε 8 χώρες, «οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευνοϊκές απόψεις για ″έναν ισχυρό ηγέτη που δεν χρειάζεται να ασχολείται με το κοινοβούλιο ή τις εκλογές″», ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι η Ινδία και η Τανζανία ξεχωρίζουν ως χώρες «με σχετικά υψηλά επίπεδα υποστήριξης για έναν τέτοιο ηγέτη.

 

Μόνο σε τέσσερις χώρες «η πλειοψηφία αισθάνεται ότι τα πάει καλύτερα οικονομικά σε σχέση με τους γονείς τους», σύμφωνα με τη μελέτη 95 σελίδων με τίτλο «The Perceptions of Democracy Survey». Στην πλειονότητα των χωρών, οι μειονότητες είναι πιο αμφίβολες ως προς την εκλογική αξιοπιστία σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμών. Οι φτωχότεροι στη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Ρουμανία και τη Σιέρα Λεόνε είναι πιο πιθανό να εγκρίνουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ανέφερε η IDEA.

Οσον αφορά τα δικαστικά συστήματα, σε 18 χώρες «λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους πιστεύουν ότι τα δικαστήρια ″πάντα″ ή ″συχνά″ παρέχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη». Οι Ιρακινοί πιστεύουν περισσότερο στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη (28% «πάντα» ή «συχνά») από τους Αμερικανούς (26%). Η Δανία είναι η μόνη χώρα όπου η πλειονότητα των ανθρώπων αισθάνεται ότι τα δικαστήρια συχνά ή πάντα παρέχουν ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την IDEA.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνες που έγιναν στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Δανία, τη Γκάμπια, την Ινδία, το Ιράκ, την Ιταλία, τον Λίβανο, τη Λιθουανία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Τανζανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το YouGov και το GeoPoll και έγιναν είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω διαδικτύου πέρυσι, εκτός από την Ινδία όπου διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο. Είχαν ένα περιθώριο σφάλματος που κυμαίνονταν γύρω στο 2-4% και ο αριθμός των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα ήταν περίπου 1.500. Η μόνη εξαίρεση ήταν τα νησιά του Σολομώντα, όπου ο μικρός πληθυσμός σήμαινε ότι είχαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 526 ατόμων.