Δημοψήφισμα - ρίσκο στην Ελβετία: Ψηφίζουν σήμερα για άρση των μέτρων της πανδημίας

Ισχυρό αντιεμβολιστικό κίνημα και προσήλωση στην άμεση δημοκρατία ενώ αυξάνουν τα κρούσματα και η αγωνία για την "Ο".
Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

Με λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι Ελβετοί έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη. 

Τώρα, οι μολύνσεις κορονοϊού αυξάνονται εκθετικά, κατά 40% έως 50% κάθε εβδομάδα. 

Σχεδιάζει λοιπόν ο υπουργός Υγείας νέους περιορισμούς, όπως η γειτονική Γερμανία, ή συζητείται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όπως στην Αυστρία; 

Ούτε καν. Για την ακρίβεια, σήμερα Κυριακή η Ελβετία ψηφίζει για άρση  περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Από την αρχή της πανδημίας, όπως επισημαίνει το BBC, η ελβετική κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια δύσκολη άσκηση διατήρησης ισορροπιών, προσπαθώντας να εισαγάγει μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19 αλλά και να παραμείνει πιστή στο σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο η κυβέρνηση έχει μικρή επίσημη εξουσία και ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. 

Τα lockdowns της Ελβετίας δεν ήταν ποτέ τόσο αυστηρά όσο σε άλλες χώρες. Οι άνθρωποι επιτρέπονταν να κινούνται για λόγους  άσκησης όποτε ήθελαν και τα σχολεία έκλεισαν μόνο για μερικές εβδομάδες. 

Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

 

Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι, με τα κρούσματα να μειώνονται σημαντικά, η Ελβετία δεν γιόρτασε την «ημέρα ελευθερίας», όπως άλλες με πρώτη πχ τη Βρετανία, που σηματοδότησε την ημέρα άρσης των περισσότερων μέτρων. 

Υιοθετήθηκε ωστόσο ένα πιστοποιητικό Covid για πολίτες εμβολιασμένους, νοσήσαντες ή που έχουν αρνητικό τεστ και τον Σεπτέμβριο έγινε υποχρεωτική η επίδειξη του για την είσοδο σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, αθλητικές εκδηλώσεις και πανεπιστήμια. 

Ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. 

Ο εμβολιασμός είναι εδώ και πολύ καιρό ένα ευαίσθητο ζήτημα, ειδικά στη γερμανόφωνη Ελβετία. Μάλιστα η πεποίθηση πως η φυσική ανοσία είναι καλύτερη,  είχε οδηγήσει στην μείωση των παιδικών εμβολιασμών κατά της ιλαράς πυροδοτώντας αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Εν τω μεταξύ, στις αλπικές κοινότητες, μια ιστορική υπερηφάνεια για τη δική τους ανεξαρτησία που έχει τις ρίζες της, λένε κάποιοι, στην εποχή που τα ορεινά χωριά αποκόπτονταν από τον κόσμο κάθε χειμώνα, μεταφράζεται σε αντίσταση στην κυβέρνηση που υιοθέτησε έστω μερικά μέτρα για την πανδημία.

Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

 

Όταν εισήχθη το πιστοποιητικό και τα τεστ Covid έπαψαν να είναι δωρεάν, η ζωή για τους μη εμβολιασμένους έγινε δύσκολη και ακόμη και η έξοδος για μια μπύρα ήταν ξαφνικά ακριβή. 

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι τα μέτρα θα ενθάρρυναν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αντίθετα, πολλοί βγήκαν στους δρόμους και άλλοι συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να αμφισβητήσουν το πιστοποιητικό Covid στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Για εβδομάδες γίνονται διαδηλώσεις. Ορισμένοι μάλιστα διαδηλωτές ήταν βίαιοι ενώ η αστυνομία απάντησε με κανόνια εκτόξευσης νερού και λαστιχένιες σφαίρες εναντίον κάποιων που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. 

Σε ένα συλλαλητήριο στη Βέρνη αυτόν τον μήνα, χιλιάδες άνθρωποι άκουσαν ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένταντι τον νεότερο, ο οποίος χαιρέτισε την Ελβετία ως την τελευταία μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε απαίσιες δυνάμεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ενώ την ίδια στιγμή , μέσω του πιστοποιητικού Covid, δήθεν εισάγουν ένα δρακόντειο σύστημα μαζικής επιτήρησης. 

Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

 

Το πλήθος, στριμωγμένο, χωρίς μάσκες, επιδοκίμαζε. 

Άλλοι φορούσαν διακριτικά της ακροδεξιάς, άλλοι της ακροαριστεράς. Το πρόσωπο του υπουργού Υγείας, Αλέν Μπερσέ, σε κάποια πλακάτ έφρε κόκκινα κέρατα, μια κλασική απεικόνιση του διαβόλου. 

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν η φοιτήτρια Μανουέλα. Αρνείται να εμβολιαστεί επειδή, όπως λέει, είναι «μια υγιής νεαρή γυναίκα» για την οποία η μόλυνση από τον ιό ενέχει μικρό κίνδυνο. 

Βέβαια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει ότι αν και οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν με Covid-19, εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς στη μόλυνση και στον κίνδυνο σοβαρών και μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία. 

Ετοιμάστε τα νοσοκομεία 

Έτσι, υπό τον φόβο της όλο και πιο έντονης αντιπαράθεσης για το πιστοποιητικό Covid, ο υπουργός Υγείας δεν τόλμησε να εισαγάγει νέους περιορισμούς δεδομένης της κρίσιμης σημερινής ψηφοφορίας. 

Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

 

Ο υπουρός και η επιστημονική του ομάδα είναι πεπεισμένοι ότι η Ελβετία χρειάζεται μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια αυτού του ολοένα και πιο ζοφερού χειμώνα. Η ψηφοφορία για την κατάργηση του πιστοποιητικού, πιστεύουν, θα συνιστά τεράστιο κίνδυνο, ειδικά καθώς οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου μόλις και μετά βίας έχουν αρχίσει. 

Αντίθετα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, η κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει τα νοσοκομεία να αυξήσουν τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ. 

Βέβαια, οι νοσηλευτές επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή δεν μπορεί να αποδώσει καθώς όπως υποστηρίζουν, τα επιπλέον κρεβάτια δεν θα βοηθήσουν όταν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να φροντίσει τους ασθενείς σε αυτά. 

Υπολογίζεται ότι το 10% των Ελβετών νοσοκόμων και εργαζομένων στον τομέα φροντίδας έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα από την αρχή της πανδημίας. 

«Παντού έχουμε πολύ λίγο προσωπικό», λέει η Μισέλ Γκιρούντ, μια νοσοκόμα που είναι επίσης πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών Αναισθησιολόγων. ”Δουλεύουμε συνεχώς χωρίς διαλείμματα, κάνουμε υπερωρίες, επιπλέον βάρδιες. Το ένα τρίτο από εμάς έχουμε συμπτώματα εξάντλησης: άγχος ή αϋπνία». 

Open Image Modal
Arnd Wiegmann via Reuters

 

Αλλά σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας, οι Ελβετοί νοσηλευτές έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα. Έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα με αίτημα περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Σήμερα, Κυριακή, οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν και για αυτό. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πανδημία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών στο σύστημα υγείας και στα αιτήματα των εργαζόμενων σε αυτό  με σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων της Κυριακής να λένε ότι θα ψηφίσουν «ναι» στα αιτήματα των νοσηλευτών. 

Όσον αφορά το πιστοποιητικό Covid, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά περίπου το 60% των ψηφοφόρων φαίνεται έτοιμο να δηλώσει πως στηρίζει την διατήρηση του πιστοποιητικού και μαζί με αυτό και και τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη στην κάλπη. 

Έτσι, μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας θα επιστρέψει στη ζοφερή δουλειά της καταμέτρησης των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid και είναι πιθανό να αρχίσει να σκέφτεται ποιοι νέοι περιορισμοί μπορεί να είναι απαραίτητοι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υπολογίσει περίπου 7 δις ευρώ για την ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσοκόμων. 

Αλλά ο θυμός, ο φόβος και ο κοινωνικός διχασμός που γεννήθηκε από την πανδημία δεν μπορούν να λυθούν με ένα ή δύο δημοψηφίσματα και οι διαδηλώσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν, στην Ελβετία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: BBC