Δημοψήφισμα σήμερα στη Ελβετία για το δικαίωμα ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την υιοθεσία

«Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτό το ιστορικό βήμα προς την ισότητα», λένε οι υπέρμαχοι του "ναι".
Open Image Modal
Pride στη Ζυρίχη λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα.
via Associated Press

Οι ψηφοφόροι στη Ελβετία αποφασίζουν σήμερα με δημοψήφισμα αν θα επιτραπεί και στη χώρα τους ο γάμος ομοφυλοφίλων και οι υιοθεσία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στους υποστηρικτές του νομοσχεδίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο, αλλά οι αντίπαλοί του υπό το ακροδεξιό Κόμμα του Ελβετικού Λαού (SVP) κατάφεραν να διοργανωθεί δημοψήφισμα για το θέμα βάσει του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία.

Τα εκλογικά κέντρα είναι ανοικτά ως τις 13:00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά γύρω στις 13:30, με τα οριστικά να αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

«Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτό το ιστορικό βήμα προς την ισότητα», τονίζουν οι υπέρμαχοι του «ναι».

Το στρατόπεδο του «όχι» φαίνεται να έχει ενισχυθεί, αλλά παραμένει μειοψηφία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου gfs.bern που πραγματοποιήθηκε από την 1η ως την 9η Σεπτεμβρίου, το «ναι» συγκεντρώνει το 55%, ενώ το «όχι» το 27%.

 

Η Ελβετία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1942, όμως οι αρχές κάποιων δήμων και καντονιών διέθεταν – σε κάποιες περιπτώσεις ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990—αρχεία στα οποία καταγράφονταν οι ομοφυλόφιλοι.

Τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα απέκτησαν το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης το 2007 και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά των οποίων γονέας είναι ο σύντροφός τους το 2018.

Βάσει του τροποποιημένου νόμου, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά με τα οποία δεν έχουν κάποια συγγένεια, όπως ακριβώς γίνεται και με ετερόφυλα ζευγάρια.

Τα νυμφευμένα ζευγάρια γυναικών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά μέσω δωρεάς σπέρματος, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι νόμιμο μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Βάσει του νόμου, και οι δύο γυναίκες θα μπορούν να αναγνωριστούν ως επίσημοι γονείς του παιδιού από τη γέννησή του.

Σε μια προκλητική εκστρατεία, όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση χρησιμοποίησαν εικόνες παιδιών που έκλαιγαν και τη λέξη «σκλάβοι» γραμμένη στις κοιλιές σκουρόχρωμων εγκύων, σε μια αναφορά στην παρένθετη μητρότητα που είναι παράνομη στην Ελβετία, με τους υποστηρικτές του σχεδίου να κρατούν σημαίες με το σύνθημα ‘Ναι, δέχομαι’ σε εκδηλώσεις στη Ζυρίχη και τη Γενεύη.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ